50歲高薪IT漢失業4個月!狂扔60份CV「食老本」度日:現階段冇勇氣做保安

412 回覆
119 Like 23 Dislike
做下步兵先囉
容易走喇啩
唔想做嘢真係有一百萬個理由。。。
你點用node.js先?
中年係咁一技專長就諗住成世通用
除非窮到無飯開就真係先去見7仔
唔一定係 microservice 先要用下 docker
我成日用嚟試野
pipeline 都唔一定要用 docker
但整 pipeline 對大部分公司都有 benefit
雖然大部分都唔會整
我讀左law入左金融做compliance

2018年1月21日 19:37:53
我會講IT 都有新IT 同舊IT 之分...
如果你淨係識D 舊野,J2EE, ASP 或者傳統既Waterflow 管理, 管下人同schedule 咁當然出來無得撈。

而家個market 要咩? Agile development, TDD, DevOps 同 Continuous Delivery, Clould & Microservice Compiting, IoT, AI 同 Blockchain, Product Management ..

唔記得邊到睇到 當年寫低既
駁唔到
呢d 要真係大IT team / software house 先做到
香港IT 多數係support company business 為主
個development team 得幾條友
要做埋unit test, pipeline 果堆既話都塞晒比programmer 做
好多野都唔會做到咁足

口講agile 但實際只係無management 既好多
d user 多數都唔會陪你玩

TDD 就睇個project size啦 不過BDD 同DDD 就多數都有apply 但唔會特別講明 最主要都係要loose coupling design

devops, cicd 其實先係最要apply
不過真係好熟寫pipeline 既人唔多
邊個唔想整到個system 做到全automation

microservice 都唔係咩system 都岩,亂apply有時可能maintain db acid 個cost仲大,不過個concept 同識得用MQ 搞呢d 係要知乜黎既,cloud 就外國基本上十間九間都上cloud 香港好似十間得4-5間左右啦

IOT 同blockchain 就開始無乜聽 可能一路唔係focus 呢邊
同AI 一樣已經係唔同domain 呢三樣野要既skill 都可以好唔同
因為IT太多廢人Only
其實樓上咁多爸打都講哂,香港咁多年奉行high tech high野,low tech low嘢,根本冇一個類似silicon valley 嘅生態圈,已經冇左好多野,養唔到真正研發IT嘅人才。
唔講咁高級,如果淨係講一般公司裡嘅應用IT,唯有大公司,就講多好多IT管理,project management office,group policy,compliance,淨係呢啲其實都好多好多嘢做,但係香港99%係中小企,最叻都係搵個IT manager, BA, developer, infra就搞掂;大部份都係技術型,技能生命周期極短,過四十歲已depreciate哂,冇國際集團果啲IT管理位俾佢地繼續發展,應用番咁多年hardskill以外學番嚟嘅softskill。
而且,得罪講句,香港IT人真係好多宅男,叫佢地做技術工作還可以,好好地做份presentation,carry個project,對人對事真係唔得;呢個係循環嚟,都係因為香港大公司太少,成個生態發展唔對果方面嘅人才。
話說回頭,其實段新聞都有bias,五十歲失業,都唔止IT人,其實好多行業都好難再搵得番。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞