50歲高薪IT漢失業4個月!狂扔60份CV「食老本」度日:現階段冇勇氣做保安

412 回覆
119 Like 23 Dislike
點解嘅
code9點差都大把software house請做罐頭site啦
屌, 家陣做保安師好失禮咩?

好多後生女都做保安師, 你做夜班隨時食到你陽痿
IT人工 M型得好犀利, 我0708仲做IT時,好多IT狗or碼農level都係2萬左右徘徊。但早期科網熱死剩的上左神台,或者做金融IT的就會好高,當年Stan chartered IT 小department head 都已經上到6萬。
考慮過自己應該無本事靠IT能力,飛越3萬鴻溝,然後果斷轉行,雖然近幾年IT好似好翻少少,但當年同期做IT同成功上位的,基本都係去美國同翻左大陸先做得起,留係香港又做不到金融IT的,就算宜家已經15年,人工都係得4-5萬。。。。
所以香港做IT最好都係入 bank / FI做
上幾個 reply 都有人講上到 SA 你唔夠 resources 都一樣要落場砌

孭住條 team 要起貨責任一定大,ot 呢啲唔講啦,local 做呢行嘅完全唔駛ot 應該係極少數
IT 10個有九個都諗住點人做
響落手落腳做嘅點會搵唔返?
佢係幫d大企業main住個ERP, CRM果種IT

都有市場既,用開既會繼續用

我就唔熟呢啲唔知,不過當有新既系統,呢班老嘢就會一炮過淘汰
學到老,學到死嗰日
有牌/專業人士咪過20
AS40
買過居屋既過來人入黎分享下D收費
https://lih.kg/839522

你買居屋諗住60退休?
15年先4萬你又誇張左d
對上對下都要湊
對下又要請下食tea打關係
由其係啲高質dev成日好有個性
關心又好緊要

對上又要應酬 又要氹老細 又要追kpi
好多 tailormade workflow/funtion
轉system 做埋migration就差唔多走得
如果搞到咁 間公司真係早走早著
不一定 去硅谷周圍轉一圈,超多IT失業漢,我同學被google 炒左日日在facebook 出post,但打工就係gum
轉得好撚快呀,全部都乜 cloud,物 cloud
IT 幾十年前邊有Python, 邊有agile scrum, Business Analyst , AWS, AI同ML呢d野,後生仔又平又醒又update, 所以IT依家一入行好快搵到偏高人工其實係一個溢價黎,40歲後就進入被裁名單越推越前,尤其堆薪水小偷。大陸IT都有堆35歲危機
人地搵200000一年
無所謂

我指美金
因為有印仔
佢list out 果d 又唔算舊
不過全部都erp system
空缺唔會太多 有空缺都未必咁易搵到岩既人
擺明唔係一街都缺既developer 啦
咁你轉咗邊行?
但如果直頭唔生仔既話而家起碼多兩三球洗。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞