50歲高薪IT漢失業4個月!狂扔60份CV「食老本」度日:現階段冇勇氣做保安

412 回覆
119 Like 23 Dislike
你介紹客俾佢?你估香港做IT freelance 真係你講咁易

我俾你接到大客,假設係sasa, 百鳩幾間鋪,話俾個sap 你搞下野,有晒SLA, 整冧即屌你一條友,你夠唔夠膽接?
還是接下wordpress $3000整個website ,但搞兩個星期?
佢profile 做CRM / ERP 嘅PM / BA都夠做
做左廿年野,自動波,project director 就可以甩身
呢篇野係由高登,深圳無雙,現叫做泰國無雙寫的,佢講中左,十年後,寫ios, android ,含晒撚啦
笑撚死
所以我賭埋條撚都可以肯定係假新聞
dynamic c, ax, nav 呢啲已經係十幾年前都冇乜人用既system
完全唔明點解會起2023既報導出現
懂Java C++ 要飯.jpg 召喚
sap 新版轉左ui 已經好,雖然都仲好樣衰
舊被直頭唔係人用,佢地sap 啲odata api 真係玩死好多人
又tcon又ap2知唔知自己up緊乜
絕對係,我見果啲vendor sales , 唔會預佢地好tech, 但起碼對答,有交帶,知道個客想要乜已經夠
不過當然男人做it sales 死9成
唔洗tech talk, 做咩要見過男人
佢話自己唔識搞 落飛call 人地solution嘅support
下個就到php python C++ java
咁又唔會 工作關係對過D IT sales 感覺男既幫到手好多
女既就養眼D
呢啲經驗係外國比較殺食
係, 但每年遞減一萬
轉行做it sales 可能好d? 長做長有賣到野就做到退休都得
出面好好景
保安員請人喎
而家係行行都缺有經驗的人
收入金字塔幾多人工先叫高人工?
傻仔呀, 人地以家係 Amazon Web Services 嘅 Distinguished Engineer, 呢D高手大公司爭住請返來供奉啦, 你驚佢無野做??

講開又講又唔係想像中咁有錢, 人地計佢大慨五百幾萬美金身家
不過佢個profile真係有D雜炒, 又SAP S4, 又Dynamic CRM, 又EBS... 通常都係其中兩瓣, 一間公司唔會又SAP S4 又 oracle EBS, 係唔係樣樣搞下又唔專呀
似d old sea food
你無病呀? Dynamic CRM 同 Salesforce 霸晒成個CRM 市場, 你就話無人用? 會唔會你唔識又以為全世界都唔用呀? 香港A字頭保險公司就用緊, 點無人用呀? 唔通用D土炮CRM
Vendor 但又講ASL???????????痴線
ERP and CRM 已經2個定位
而Dynamic 同SAP 基本上都係2個定位黎😂
Dynamic 勝在customization, 但仍可以係缺點,你有錢玩customization Dynamic 唔會輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞