50歲高薪IT漢失業4個月!狂扔60份CV「食老本」度日:現階段冇勇氣做保安

412 回覆
119 Like 23 Dislike
人工既野TCon 一定係跑贏晒
近幾年加到傻左
私人市埋完全跟唔到
我就冇預過你呢啲所謂大公司係咁啦
到時要做咪傾囉
你做到pm位仲要兼顧寫曲既本身r&r就有問題啦
如果你做sa 既 有少量曲都正常 起碼你要去做code review 同system design

我意思唔係要你話寫曲就走 而係有不合理既工作安排就代表間公司方向開始亂鳩黎 唔通仲同佢過人世咩
認同要幫手
不過都係睇你想自己出手定coach佢地咁
我就寧願捉住手仔教
Adhoc急既咪一齊處理
但你做到上m grade主要做既野唔係寫code
coach到佢地做同請岩skill既dev先係價值所在
我都幾肯定你唔係行內人 一係響好落後既細公司做 其實有規模既 好自然識分
仲同條傻撚嘈佢世界好細架咋
做過好多地方都咁叫 唔覺有咩問題
真係 公司有位成頭白髮又老眼昏花
都要考兩三張azure

但又比佢pass到 真心respect
我坐定定睇都無心機
又係 wor, 條友傻傻地,可能以為自己寫 code 天下無敵點解揾唔到錢又自覺懷才不遇所以傻左
做TCON啲skill out到爆
係,香港真係好多廢IT
人工差太遠好難接受得萬六蚊工
少左TCON
呢啲經驗其實都值錢
主力應該係system implementation或者change management

如果公司system upgrade/change,佢哋應該係成個project 嘅核心

只可以話行頭唔闊,唔可以話佢廢
加上呢啲經驗好難靠學位、牌去補足,有咁上下經驗一定有返咁上下年紀
HA 好位你唔識人好難做到
HA好位靠人先入到,HA人工高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞