50歲高薪IT漢失業4個月!狂扔60份CV「食老本」度日:現階段冇勇氣做保安

412 回覆
119 Like 23 Dislike
慘在做唔到山寨王
唔使好有料,哩幾年要請到正常人已經難
然後返到公司對住management 或者procurement 講SI,結果咪又係比人問你up乜9,最終都係叫返佢地Vendor

SI哩個term IT人自己明就算啦,同外人講嘥9氣
多得啲bootcamp 吹到咁大誤導人 下下拎 scilicone vally人工黎做賣點 唔按case去睇 唔講明係front end, full stack嗰啲先唔睇學歷 唔同你講ds工淨係請master學歷以上大部分數底出身
淨係同你講讀半年出黎年薪百萬呀 bootcamp畢業都請人呀 邊個area搵最多呀
做左十幾年野仲搵緊4,5皮嘅聽到都心郁郁
it日日換新技術,hr唔識又以為有好大分別,但係又不請fg,又要幾年經驗。又不肯試下有其它技術經驗的人。
通常咁年紀做IT, 出黎開公司攪多, 打工唔係無, 得過見工字, 餓死都未請到你, 呢行公司只會覺得你老, 唔能夠學新野, 追唔上世界市場, 大把失業多年, 或轉曬行業做其他工了, 真的, 賣燒賣都搵到食過IT這行, 老左不要做, 自己公司就可試試.
咁係你有責任心
我知好多工SA = blackbox 既 IT admin

好多 SA 工
特別係 inhouse / tcon
係唔會理 implementation
更加唔好講 code
一味叫人做就算
雖然某程度上係好唔健康
陳雁x都係IT……
IT真係唔係keep住做就好易甩
Btw炒股係要學架,掂完輸咗就話唔適合,馬死又唔落地行
依家美國咁高息

成五六十歲人, 收息都應該超過五萬一個月吧
吓。。。4個月好多咩。。。。
佢呢啲恐龍驚艷黎。。。

而家dev tech stack 都唔係呢啲
化石黎。。。

IT呢行好快變化石。。。

唔抵做
攞矽谷黎講真係好誤導。。。近乎詐騙
IT大把廢人唔Update自己食老本
香港好多呢啲廢老,又唔識新野,又唔比你用。
比人炒,搵唔到工,係自作孽,不用可憐
活該!!!抵撚死的。
前排in左好多 TCON出黎既
乜都唔識,要求46 k
咩嚟 有冇人解釋吓
Major ERP/ CRM products
Hk no IT only blow water
但嗰啲要喺八十年代入一啲人以為必死嘅行頭:例如cobol , mainframe。
到而家仍然全世界都冇人再肯學。以我知 IBM 曾經幾年想喺亞洲開班都收唔到到人。
問你,有人請你肯唔肯做。
咁係講緊香港呀嘛
個一百人有十幾個被安排去咗新加坡, 其他嘅好快去咗幾間 vendor, Big4 做啦, salesforce 咁多大企業用, 你驚佢哋無生意咩
再俾人 layoff 都係幾個, 返晒來香港有工做啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞