50歲高薪IT漢失業4個月!狂扔60份CV「食老本」度日:現階段冇勇氣做保安

412 回覆
119 Like 23 Dislike
咁撚真心嘅你
直情低
我30歲果年得6萬5
已經係全team人最低人工
呢度D人成日搞錯SI 同 vendor, ASL @只係一間SI, 仲要係一間好雜嘅SI, Vendor 係指個D有自己產品賣緊嘅公司, 例如microsoft, oracle, SAP, IBM 呢D.
騎牛搵馬乜都做住先啦,搵得一萬得一萬當幫補吓都好。
java之父只係比HR搞
費撚時 d 人係到戇鳩鳩
難得有個正常d
連登仔未來
師兄唔單止分唔到SI 同 vendor 仲同市場脫左節
其實睇完成個post都知佢冇料扮有料 扮哂行家咁
可能只係條傻撚fresh grad
其實呢啲最core 既language 先最難被取代 C++ Java 都面世三十年以上
見親IT post 話班 SI 係vendor 個啲 已經唔洗討論
EU 低層 knowledge 都不如
中層都開始只係搵vendor

九成係19 公司話自己公司做IT
佢係到扮有經驗果下真係頂唔住
做sell 屎可以好搵。你唔到數俾人捽 到數就加quota =減人工

Salesforce 成個香港office 差唔多一百人炒晒呀
但起碼競爭力唔會因為時間而脫節得太勁

你code tech點三日一小變五日一大變都好,軟件最後目的都係「為客戶服務」,點樣sell個客既「技巧」,應該就永恒不變

做sales似性格岩唔岩多過真係hardskill,同埋做sales 既hardskill都唔會話好似coding咁變咁快
玩幾年揼曲好閃
再做揼落去隻腳抽唔返出來
呢行見到好多呀叔AP仲開著IDE揼曲
搵咁多都未夠退休?
大家理性討論姐 又唔係要邊個高低先講到野既
不過講啲野出黎錯就尷尬啲

同埋有啲standard 公認架嘛
IT 打工黎講
vendor FAANG 不嬲都係天花版架啦
傳統大enterprise 地產銀行 GM CTO
政府乜柒都叫vendor
愈舊既tech post愈少,但有post會好多人工
前一排成日新聞話天價請人寫COBOL,但跟本搵唔到人識寫
自己google 下d fact
salesforce marketshare 係crm 第1 no doubt
香港office 炒哂係因為佢地賣左GCR region 俾阿里
新加坡salesforce 直接take care 香港d enterprise 客

炒人同佢本身個solution 係唔係market leader 係無分別的
非tech公司就唔知
不過喺tech公司裡面Pm嘅 job security 仲低過staff/ principal level嘅engineer同中高級嘅 research scientist
請個principal level同啲有好specific 嘅skill set嘅engineer / scientist 難請過pm好多 特別係班technical skill 唔係好好 又唔識新野嗰班pm
冇話佢地唔係龍頭。係陳述事實。想講做龍頭都可以gg

識人入邊第一round layoff 避到可以過星加坡 先再俾人layoff. 仲有好多到宜家都未搵到工
所謂pm係食物鏈頂層 只適用係香港堆垃圾SI
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞