50歲高薪IT漢失業4個月!狂扔60份CV「食老本」度日:現階段冇勇氣做保安

412 回覆
119 Like 23 Dislike
BA commercial 係咪低人工d
吹到大一大
你廢姐
可能佢公司好細得兩件in house support 就以為等於所有IT 咁咪以為乜都唔識囉
做IT最慘係你做到50歲都唔可以單純靠經驗搵食
你唔定期update下自己好易比啲後生踢走

見住公司果啲4 5張野既阿叔一把年紀都要走去考cert 讀aws 有時都鄧佢哋辛苦
Sap 個朵係勁呀,用過就知垃圾中既垃圾,屌佢老母個system 唔撚係人用,dev 方面都係垃圾級

dynamic crm? 咪撚玩啦,十年前都冇人用啦已經
yes, 不過呢啲新聞,可能又係有人上forum 扮出post, 記者搵黎做新聞,完全係同一個人,可信性不大
正常50歲,已經director, cto 級,60K ?
咪撚玩,冇80K 都唔得
啲寫狗作新聞前自己冇做research
IT, 50歲當打,你講下好
香港IT 就係咁
但外面,你上reddit 睇,50歲寫program, title programmer 可以十幾萬一個月

香港做IT ,起薪係唔低,但到三十尾時,上唔上到位就好難講
有cert 你估有用?
俾你有PMP, cissp , cisa
人地見你果時最多睇一秒,哦完就算
早年啲人仲拎node.js 打飛機,咩unblocking, 好撚快, 點點點,而家都含晒撚啦
驚畀人講掛,但其實都係自己心理上過唔到嗰關

佢成50歲做保安都唔會畀人睇唔起啦,後生仔做就有可能畀人串咁後生去做保安啫,50歲做保安差唔多啦鬼有人理佢咩
你見到啲cto 50歲唔等於50歲就一定做到cto
唔通宜家2x 歲果班30年後會全部做哂cto 咩 到時一間公司會有幾多個cto
你講笑?十幾年前我做SA ,其實都係要寫code, 不過就好一條龍,server, code, deploy, qa 都要咩飛
到做pm 時,啲細既搞唔掂,心機都要問,最後都係要出手

有時啲野,就算你做大既,你知道下面班人能力不足,你都要幫手。
睇下邊類,你上jobsdb 睇下requirement 就明

而家香港有撚pm 可言,
你估真係會行agile, 會接受咩iterative, 咩啲bug 下個phase 再執等等咩

香港所謂pm, 咪開個jira 俾班垃圾pm, 有啲仲要係女黎,由ba 做上去,乜柒都唔曉
依家叫 System i
公道啲講,IT 人工,起薪真係唔低,轉工加人工都唔難,但封頂同時好快,一去到over 40k ,你有真材實料就死鳩硬

當你20,30K 呃飯食唔會太覺眼
我做PM 果時,部既既tools 仲撚多過班細
vs code, vs , jetbrain php strom , android studio, eclipse, mssql management studio, mysql workbench..... 仲有N 咁撚多野

而家就仲撚多,只可以寄語後生仔,有咁多工唔做做IT 以為自己係專業人士係好撚傻

我90年代冇法,果時去city college 讀mcse 已經人工15000, 1993 年,21,22歲搵15000係好撚巴閉既事
最新HA tcon 報價AP2 開到70000左右
觀塘好多IT ,marketing startup
做IT 去埋觀塘啲濕鳩工厦,可以不去
有時覺得做IT sales呢堆 雖然唔算係咩專業人士但感覺上都好過坊間D垃圾IT PM
冇誇張,你真係信連登仔做IT 10年人工一定過4萬?
咁冇窮人啦,個個做IT 啦
你咁講證明你未去到果個級數,而且太幼稚
好多你以為大公司既上市公司都係咁

如果你做pm, itm 人工唔錯, 公司要你寫code 就走,咁你轉得幾多份
同意,溢價呢樣真係形容得好岩
我而家新請果啲,fg 50k 真係俾唔起,
不過fg 都唔會請,懶得教,但有返6,7經,三皮到都會有

但我心目中,佢值幾多,同做左幾多年冇關
我生涯見過好多叻人,同時見過好多廢物
都唔係同工作年資有關
vendor,如果你指係asl 果啲,佢地係要dup 石仔多
其實vendor 自己本身turn over 都好多
所以至令人誤會香港IT 好要人,其實我會話,香港IT 好要真係有料既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞