正式宣布!EGO係最輕嘅5000mah MagSafe 尿袋

972 回覆
12 Like 415 Dislike
話說最近比朋友推薦買左隻8mm 6000mah
但點解6000 我ip13pm 6000mah只可以由30%叉到上80%就乾塘
中途我無用電話 我check番ip13pm舊電得4352mah
到底係邊方面出左問題?
不過除左以上問題,真係又輕又薄,我都無乜反感,但就係不解同疑惑。
電池同線圈之間要隔離得好先安全

所以MagSafe尿袋係唔應該追求薄
呢個牌子好似會屌客同埋串其他牌子
遙遙領先
半年前好多打手, 呢期可能冇俾錢請打手, 多左人反
好過乜鬼野 think think studio先,嗰舊就真係垃雜嚟
我都有買佢個charging dock,不過不失咁啦
同埋價錢都算平,講真,呢啲價位你都唔會expect 佢有啲乜嘢特別比到你,唔好爆炸就得
其實magsafe 都幾兩難
因為痴住係機背太厚好唔舒服
太薄又唔安全
好似有人係個FB PAGE問過佢
佢好寸咁答返人
訂左隻新版180W, 當初話9月20出貨
我見隔左成星期都無update
走去FB wtsapp問都要隔兩日覆我話delay左要等到中秋前後, 預10月4前派到
頭先上去佢網頁望原來又改左10月12前出貨....
delay幾次但無出任何通知要人自己上去睇/追....
呢間野無下次

新既gen 4係600mah
買咗Ego個GaN 120w火牛
其實易唔易壞
呢啲垃圾公司ban 啦
係喎!真心 fake 咗

EGO: Fit for MagSafe

真嘅 Made for MagSafe 認證

睇埋另一間貼牌廠
Momax: Made with MagSafe
搭車拎過去時分分鐘爆炸

我自己就買belkin
呢D野長用, 寧願買好D 唔想煩
其實買配件真係好苦惱 V牌 M牌又垃圾
aukey anker又似係大陸野 又貴
到睇本地牌子一堆淘寶貼牌野
西淨好小小個2間
pro magic 個個都話散熱唔得易壞
EGO睇落有D自己設計 又話個老闆屌客
到底係咪得返belkin買得落手
貼牌都好吹奏
警世: EGO 得番20%電果時會直接跌到去0%
救得一個得一個
次前買過個20,000未用已經少漲
以後唔撚再買
買moft啦 至少有保證
點答?
有轉換率
iphone入電 ~ 85% efficiency
尿袋boost ~ 85% efficiency
出黎就得返72%到, 2邊都係3.7V
額定容量間間唔同

「電池容量」= 建築面積

我們在香港買到的外置電池,大多數都是標示「電池容量」,例如常見的 2,700mAh、5,000mAh、8,000mAh 或更大的 10,000mAh 等等。

這類型的標示方式與手機上的容量相似,而且數字看起來也比較大,對消費者比較有吸引力,以 $/mah 來計算也比較化算,但「電池容量」就跟買樓的「建築面積」一樣,只是一個看起來讓人動心的數字,在實際使用上卻是另外一回事。

小米台灣官方網站標示的「可使用電量」為 6,500mAh,與容量 10,400mAh 有約 60% 差異。

「可使用電量」= 實用面積

由於鋰電池一般的運作電壓是 3.7V,輸出則是 5V,所以外置電池在運作的時候必需先行升壓到 5V,再經控制版、USB 電線等輸出能源到手機。在當中的升壓效率、線材阻抗與能量轉換中都會有一定耗損,而經過以上的損耗後,就可以得出「可使用電量」。

這個「可使用電量」的數字與我們在買樓時看到的「實用面積」相似,一個單位的「建築面積」雖然有 1,000 尺,但在扣減牆壁厚度,房間間隔等空間之後,便可以得出一個「實用面積」這個真實的數字。
我都買左 但發現啲插頭好鬆正常?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞