海賊王 1094話情報

648 回覆
10 Like 35 Dislike
https://youtu.be/yBX2itIIJEI?si=-toh_Ivf0SB_kLD_

娒伊同五老星咁勁,薩波同瓦爾波點走得甩?

依家算唔算解通左
我反而估唔會全部都係百鬼夜行

估會係唔同文化既魔同鬼都有

0話係電影附帶物 都入埋設定書
當金獅子電影有發生都無咩問題
成件事無咩bug嘅
係金獅子柒咗啲啫
如果真係呢幾隻
犬神應該畫得幾型
其實依賴某樣能力唔代其他能力廢
我返工依賴交通工具唔代表跑步慢過其他人。

其實好簡單既邏輯,做得大將都係靠實力打上去,霸氣唔會弱得去邊,唔會係普通中將既水平,霸氣唔止係攻亦可做防守,試問佢霸氣得中將水平點樣捱4皇一拳霸纏仲可以企返起身如果唔係smoker又自然系又識霸氣一早做左大將啦。

至於3大將邊個霸氣勁啲,其實作者無寫到咁仔細,係估唔到,同一個階級我相信唔會差好多。
真正原因咪就係佢玻璃心同雙重標準
正如之前話綠牛俾紅髮秒
佢地話唔係死鬥唔計
但頂上白鬍同佢手下最勁嘅三個隊長係唔公平嘅情況下輸俾海軍
佢地又好鐘意計

依唔依賴其實係相對概念,可以只係事實嘅描述,唔一定係貶意
能力者或多或少依賴力
當中只有少部份人有其他突出之處
相比之下,其他人全部招式都同能力有關
話佢地依賴能力,真心唔明有乜問題
唔單止黃猿
羅,基德同黑鬍咪一樣依賴能力
當中黑鬍更加係依賴能力嘅表表者
為左果實殺同伴,吞兩個果實,狩獵能力者,手下幹部全部能力者
佢地又唔企出黎幫黑鬍平反下
CLS真係傾個OP都要上中文堂
乜野叫依賴唔一定帶貶意
得啲MK文學談情說愛先會將依賴變做中性詞
你幾時見人話隱青依賴家人生活唔係帶貶意

依靠係主動性,我用果實係最勁最方便,即使無咗果實會令我無咁勁,但我仲有其他根底可以頂住。

依賴係被動性兼貶意,我除咗果實無任何根底,只可以完全被動賴住粒果實,無果實我即刻變垃圾,100分嘅實力果實佔足90分,呢種先叫依賴。

都已經到故事尾段,攞得出手嘅角色就已經同「依賴」兩隻字扯唔上關係,我一直舉緊依賴嘅例子都係砂糖幽靈女呢啲角色,你口中個班依賴全部都係依靠嚟

黃猿一有同劍術高手雷利比劍嘅本錢
二有同體術高手五檔路飛纏鬥嘅戰績
三有回憶暗示佢識高級霸氣
黃猿只能當係依靠屈機果實
同依賴差十幾條街
你講中文
咁你應該知乜野係上文下理,乜野係語調
我好簡單講一句「你好聰明」
視乎環境,視乎語氣,意思可以係褒,亦可以係貶
唔通你會因為聰明係正面嘅形容詞,所以你會咬定係褒?
你一口咬定人地講「依賴」就係貶
無視人地背後想表達嘅意思
人地用某一隻字,某一個形容詞
你就無限放大,斷定人地一定係你心中所想嘅意思
抱歉,你呢D唔係叫識中文,而係搞緊「文字獄」,比一般「捉字蠶」仲嚴重
如果我話
「隱青一邊依賴同家人一齊生活,一邊靠自己儲蓄投資賺生活費」
咁又有幾貶意?

你提出依賴同依靠
如果能力者只有黃猿,同砂糖、幽靈女呢兩類角色
咁無錯黃猿都可以叫依靠能力
但問題係而家除左以上兩類
仲有路飛,凱多呢D霸氣同能力都頂尖嘅能力者
如果同呢一類比較
黃猿就係依賴能力嘅一方
如果將路飛同凱多拉埋同單靠霸氣嘅非能力者紅髮比
我都可以話路飛同凱多係依賴能力嘅一方
所以依唔依賴係相對,唔係絕對
係唔係貶係要睇埋上文下理

當然如果你鐘意一直用砂糖幽靈女呢D角色去突顯黃猿有幾勁就另計
咁你咪繼續用你所謂嘅「依靠能力」囉,我唔會阻你
不過我想提提你,砂糖幽靈女呢類角色
我地一般討論時嘅context係唔包佢地
「隱青一邊依賴同家人一齊生活,一邊靠自己儲蓄投資賺生活費」
👌🏻
我認衰仔罰抄五次 依賴依賴依賴依賴依賴
麻煩 希望 請求你唔好再覆我
抱歉,覆埋你最後一次

上面嘅例子作得唔好
個例子改做咁會好
「我其中一個隱青朋友一邊依賴同家人一齊生活,一邊靠自己儲蓄投資賺生活費」

為免之後唔小心覆左你,我會應你要求block你
Thx ching
Block得好
#454 我提左你
契仔粉都係on99
最雙重標準就係自己 搬龍門
【TalkOP情報】#海賊王1090話#情報
https://lih.kg/AvQboLX
#408 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

你睇佢個中文理解

你點同佢玩
佢好似真係好憎我
個個po都主動覆我
我都讓哂步認哂低威
好似死都要咬到我道歉為止

之前我一直講緊四皇>大將
只係加多句大將唔會比四皇秒
無啦啦又比佢咬死我吹大將

今次我話到明黃猿除咗果實其他根底一般
結果又比佢咬死我吹奏黃猿

依加比佢block咗
佢又唔洗見到我鳩噏
我又終於樂得耳根清淨
師兄,唔洗block 既,
大家討論下姐,今次大家觀點唔同。
下次可能一樣呢。

盡量互相講下諗法分享下都好事
我睇完你地傾,都學到野
今次其實只係字眼問題,佢都唔係好踩姐
佢自己都將角色分晒類,唔係泥佬果種。

正如前面咁講,依賴我唔覺得真係咁大問題。

前面亦都有另一個巴打講,我依賴用交通工具,唔代表我跑步唔快。

我覺得你今次係平反得執著左少少。
佢上面回你既講法都唔算係好大問題姐
其實我都講咗覺唔覺得佢依賴係好主觀嘅事
亦都講咗我知佢唔係踩緊黃猿
更加講咗呢個只係字眼問題

結果佢得出嘅結論就係我玻璃心吹奏大將
我先要同佢咬文嚼字
佢比較同鳩蛇你好傾
如果佢解咗block
麻煩你幫我勸佢block返我
想繼續可以聽你兩個吹,我有追PO架

講下睇法交流下都幾好
唔係我主動要block佢
係佢請求我唔好再覆佢
因為好多時見到某D留言就會有衝動想覆
所以唔block佢係達唔到佢要求

唔好講網上
係現實都已經同唔少人因為意見不合而各行各路
做左咁多年人都明白,有時各行各路真係最好嘅選擇
拿,成個POST傾偈,我真係想互相尊重
咩補腦果D字眼,我都好耐冇提過,
個人改變左,我都冇邊個真係唔岩傾既。

除左有條柒頭,成日引戰,柒左就玩捉字蝨洗板之外。咁耐以來都好少記名。
屌,
原本情報話下周不休,忽然又變下周休
玩撚野

真劇透,勿亂開
劇透使鬼加密咩?可以睇吓佢有啲咩實力
我大膽猜測佢手上嗰把刀 就係第五把無上大快刀
Ching你都估得幾大膽
無上大快刀一係喺天龍人手上 一係喺最勁果班人手上 符合劇情邏輯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞