海賊王 1094話情報

648 回覆
10 Like 35 Dislike
黑腕單靠霸氣就升到大將,佢對唔依賴能力嘅標準自然係定得高
除非你有理據證明黃猿唔用果實都有大將實力
否則黑腕用佢嘅標準話黃猿依賴能力,你唔可以話佢錯

你用泥佬,幽靈女,砂糖去抬高黃猿
等於你考試三四十分,然後用班零分嘅人抬高自己
根本你用呢堆例子已經間接貶低緊黃猿

「正傳青雞跟卡普前連霸氣都未識」
正傳邊度有講過呢樣野?你係咪誤會左D乜?

黃猿從頭到尾都無展露過佢唔用果實嘅實力
你都要咬定話佢一定唔係依賴果實
咁係咪對青雞,薩波呢D曾經無用能力展露過實力嘅人唔公平?
仲要拉埋鷹眼呢D唔係能力者嘅人黎講,係咪對鷹眼唔公平?

正傳咪講咗佢打沙包前唔識霸氣

「我寧願信劇場版,至少劇場版係尾田有份
再由劇場版去推斷」
其實由此至終都只係得Z話過黃猿依賴能力

正傳有無人話過佢依賴能力?
正傳有無設定暗示依賴能力?
你將Z嘅說話當做事實
再由劇場版開始去推斷
好自然所有結果都係黃猿依賴果實
以下係你嘅邏輯:
因為黃猿依賴果實,所以劍術應該計入能力
因為黃猿依賴果實,所以佢霸氣應該唔勁
你將成件事倒轉嚟推論本來就係錯

我依加好肯定同你講Z句說話無任何參考價值
因為尾田係Film Z訪談講過
原作還原作,Film Z還Film Z ,兩者無關聯
寫劇本係鈴本,尾田只係負責係佢創作嘅Film Z架空世界觀上作補充,等原作讀者唔會睇得咁違和

Q:今後會在原作中把它聯繫起來嗎?
O:還沒有這方面的安排。不過我不能按照電影來寫原作,電影算電影,如果動畫方想用它的話也是沒關係的,也沒有什麼違和感。

Q:在接受採訪時,鈴本說:“如果有一天我創造的Z出現在原作中的某個地方,即使只提及名字,我也會十分高興。”
O:如果有機會的話,我會考慮一下。

結果金獅子同Uta都以剪影形式回歸正傳
十年前Film Z設定三大將年輕樣都有入正傳
唯獨Z有關嘅資料全部比尾田刪哂
後來蜂巢島更加將Z嘅設定完全推翻

Z係正傳宇宙係不存在
正傳黃猿已經有足夠表現證明自己無依賴果實
如果你想同我討論,請引用正傳人物或設定
而唔係引一句平行世界人物嘅說話作論點
能力者依賴能力分級
能力同霸氣雙修:路飛,凱多,卡二
唔用能力都有一定實力,用能力更上一層樓:青雞,薩波,King,路奇
好大程度依賴能力,大部份能力者都係呢一類:黃猿,羅,基德,黑鬍,不死鳥
完全依賴能力:泥佬,幽靈女,砂糖,雪女,巴基,Mr3
「你將Z嘅說話當做事實
再由劇場版開始去推斷」

你呢一句係屈我
上面我係講左好多正傳嘅內容
Z只係加強我觀點嘅其中一一個理據
我嘅觀點唔係由Z引申出黎,我只係引用Z去加強觀點
呢一點你要搞清楚先
青雞跟卡普練拳,我係睇漏左青雞原來係唔識霸氣個一句
呢一part我係錯左,我承認
如果再加上你post關於劇場版嘅設定係正確
咁確實真係無必要再討論Z

你講「正傳黃猿已經有足夠表現證明自己無依賴果實」
問題係正傳入面,黃猿根本從來未試過係唔用能力嘅狀態下戰鬥
你講乜野黃猿揮光劍代表揮普通劍一樣係咁勁
呢佪完全只係你單方面嘅想像同理解
你上面舉例嘅鷹眼,泥佬,砂糖呢D,亦完全係九唔搭八
如果尾田真係有心要同Z劃清界線,避免讀者因為Z引起誤會
咁佢真係至少要係正傳加插返一段回憶,講下黃猿未有果實時嘅表現
又或者係果實以外加強佢其他能力
而唔係要我見到佢揮下光劍就假設佢無果實都係有大將LEVEL
講完之後黃猿即刻攞把劍出嚟劈鳩佢
如果黃猿霸氣真係你講咁差,Z同雷利呢啲體術高手近戰比劍果陣一早打爆佢啦,點會一啲優勢都攞唔到

如果一個所謂依賴果實嘅人靠劍術都夠雷利同Z打,唔單止證明唔到佢霸氣差,反而證明到佢霸氣唔差之餘,果實運用更加係霸氣之上
你將Z嘅說話當做事實
再由劇場版開始去推斷
好自然所有結果都係黃猿依賴果實
以下係你嘅邏輯:
因為黃猿依賴果實,所以劍術應該計入能力
因為黃猿依賴果實,所以佢霸氣應該唔勁
你將成件事倒轉嚟推論本來就係錯

我上面只係引用Z去推斷光劍係計光定係劍呢個問題
我嘅觀點唔係由Z話黃猿依賴果實去推斷出黎
而係根據黃猿係正傳嘅表現,引用Z只係輔助
就算唔引用Z,對我嘅觀點影響不大
就算你否定左Z,亦唔見得你嘅觀點係正確
如果你堅持話我所有觀點都係由Z推出黎,然後否定我所有觀點
咁你只係夾硬塞字入我個口
Yup
原文「ピカピカの実の能力に頼り過ぎるなと、俺は忠告したはずだが!?」已經係直接屌到佢除咗果實乜都唔識嘅地步,所以唔需要去諗呢句台詞有無參考空間
跳返出劇場版世界觀先可以討論

至於正傳黃猿到底依唔依賴果實就好主觀
最好當然係你講咁樣
直接插回憶or直接出高級霸氣技
但「依賴」本身就帶貶義
我相信你都唔係想指黃猿除咗果實一文不值
你都有指出佢有其他根底
所以轉個字眼其實我就無問題
主攻果實,其他根底相對果實開發略顯一般
我唔會吹到黃猿劍術體術係世界級
我認佢粒果實屈到爆炸
但最起碼佢無荒廢到其他根底先

我睇日本嗰面其實都差唔多反應
https://youtu.be/eqiEjBhAf2k?si=GUA2f20SrgiNy5Ke
條友真係毒瘤嚟,只要有位踩大將,明知劇場版唔係canon都攞出嚟討論戰力
大媽呢啲輸俾基德嘅垃圾有咩資格同紅髮比,笑死人咩
明明未打之前就個個係到吹奏五檔凱多都打贏輕鬆秒黃猿,而家同黃猿55波就路奇上身割蓆話路飛唔係真四皇,四皇fanboys 搬龍門有無咁撚肉酸
關於依賴果實,我上面都分左類
我當黃猿係羅,基德,黑鬍,不死鳥呢一類
當然佢地就算無果實都唔會俾人一拳打死,基本霸氣一定有
但果實能力先係佢地嘅王牌,至少暫時正傳睇到嘅野就係咁
大將霸氣唔勁你條傻鳩返cctoy喇
得啦得啦正義最勁
唔撚識字就收皮啦,重睇啦
黃猿係勁,但從來唔係霸氣,霸氣同凱多比根本唔入流,佢係體術勁同粒果實勁加用得好
好似青雞跟卡普學體術霸氣,同卡普用拳頭霸氣打咪勁囉。你睇下黃猿有冇做到
卡普霸氣最勁,我唔反對喎,空一個都秒路飛成團喇
我係針對緊黃猿高中將少少

不過是但啦你班cctoy傻鳩反警反到傻撚左架啦
你哋點支持都好,19年班暴徒都係要坐監架喇
慢慢煲底見喇傻鳩
估唔到睇one piece都遇到五毛藍絲
blocked
其實漫畫仲未表達到黃猿有青雞後補果個近戰設定。

作為大將霸氣明顯唔入流,
似三船長中既基德,俾你打都係幫凱多R痕多

難怪凱多在世冇海軍敢入去打當世最強生物啦
補充幾句
尾田曾講過Strong World係回歸原作嘅電影
設定書亦有金獅子存在
而且原作中不但止有剪影
和之國篇黑碳婆婆有變過金獅子嘅樣
海軍認證係洛克斯海賊團其中一人
足以證實係正傳存在嘅角色

Uta雖然有剪影 但比較似gimmick
Red嘅設定實在太多bug
路飛五皇 但齊團 有甚平 有尼卡閻魔魔神腳
好難回歸到正傳
金獅子同Uta我認為係正傳有呢個人物
但電影故事無發生過

而Z,Gold,Stampede應該比尾田棄咗
連設定都懶得拉返入正傳

不過講開又講,咁多套電影Z係最正
可惜入唔返正傳

你地成班因為尾田亂咁來既版本更新係度嘈到咁認真為乜
Z算係有入正傳啦

青雞斷腳第一手update都係呢套劇場版出現

同埋Z套野都好清楚講左大部分海軍由中將到後期大將都係Z老師學堂時期既學生
每星期睇山契大戰仲好睇過漫畫

D 人估係呢五隻日本妖怪傳說
黑刀有咩用,閻魔先勁。
無上大快刀送都冇人要偷

禦田把廢一階既刀四王都驚
唔知對剪影岩唔岩呢
我反而唔太明佢地點解反對依賴果實呢個說法諗到好極端。

黃猿果實屈機,招招都係光。都勁過六式好多。點解唔用要用番六式
依賴咪依賴囉,反正粒果跟一世

赤狗有熔岩拳,仲同你搵武裝色包住佢咩
直接噴熔岩算啦。
唔係KING條熔岩龍點會俾人斬到

熾天使夠依賴KING個能力屈機啦。但冇左都唔算係垃圾黎姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞