海賊王 1094話情報

648 回覆
10 Like 35 Dislike
可唔可以騎尼卡
咁咪屈機
所以黑刀根本唔代表乜,個人勁先勁。
唔得啦,羅都換唔到凱多大媽位。
最簡單斬到一舊舊都唔得。

控制能力影響唔到霸氣強者。
又或者要對方削弱左先得。

羅唔插心口打傷大媽,大媽都未必會中基德果招ON9磁石,因為能力者影響唔到霸氣強者。
羅插傷明哥內臟,搞到路飛四檔可以打贏佢。
蜘蛛插白胡子心臟,班大將能力先打得入到吊鹽水白胡子。
同理,卡普唔中果一刀,青雞都冰佢唔到。

尾田畫漫畫,基本上插一刀=大削弱。
表面上可能撐住冇野,但事實唔係。

所以老土呢一獲俾人插完,希望真係快D中招變細路唔好出黎害人
個人唔勁都唔會練到黑刀啦
羅傑,大媽,紅髮,禦田,白胡子,
凱多(果把唔知計唔計)但佢個女都有

頂級霸氣強者都冇黑刀。
鷹眼算老幾花劍第一好未

黑刀應該係其他機緣
強者或者根本唔需要黑刀
黑刀只係最勁劍士的證明黎,鷹眼到依家都未正式出全力1 on 1 相信有霸纏都唔奇,無理由卓洛霸纏都覺醒嘛,師父反而無
契仔用過秋水,都不及禦田把闇魔勁

依家對戰加乘,點睇都係霸氣>>>>>刀
羅傑白胡紅髮斬裂天似關霸氣事多過把刀
契仔秋水斬唔裂天,契仔用闇魔勁過秋水。

暫時睇黑刀作用極低,同裝飾差不多,來源同霸氣強弱無關
黑刀似係指每一把刀嘅極限
天狗講過如果索隆可以將閻魔練成永久黑刀,可能會令刀嘅等級增級
呢個應該係指由大快刀變無上大快刀

用打機做比喻,每一把刀嘅max level都唔同
而黑刀就係嗰把刀嘅level到上限
所以黑刀與否,的確唔太反映實力,重點係把刀本身係咩等級

以劇情睇,索隆拎咗閻魔之後實力係幾何增長
假設黑刀秋水<閻魔,咁閻魔練成黑刀之後高機會達到無上大快刀
呢點反而唔使太認真,黑刀擺明係後補設定,同覺醒一樣
愈早期既BOSS出返黎愈勁, 但唔會再成為主要敵人
沙佬頂上BUFF完, 變成戰友
MORIA夠膽去黑胡地頭搵人
LUCCI醒覺兼強霸氣, 變配菜
雷神再出場我唔敢想像, 至少黃猿級
去到巴基作為第一個BOSS就係未來最強, 甚至超越路飛成為海賊王
根本就係尾田冇發揮秋水嘅威力
講真係龍馬用嘅刀點會咁廢
再衰啲講 鷹眼用得嘅佩刀會比閻魔廢?
雖則我都認為霸氣>>>>刀 但尾田未色太過唔刻劃秋水有幾特別
咁樣就換走左把秋水係我和之國其中一個好唔滿意嘅劇情
又唔可以咁講嘅 我覺得最勁嘅人配最勁嘅刀
咪好似老鄧配接骨木魔杖咁 老鄧唔用得唔得? 絕對可以
但Top1配top1裝就大把漫畫都係咁嘅設定 先顯得個身份
路其會唔會反水反水再反水?
佢既目的係為左將五老星引入黎, 然後佢突襲擒拿左其中一個最高權力
如果唔係佢再次出場 人設搞到更唔吸引, 純粹係政府隻狗咁
無錯,把光劍本身唔會加速亦唔會斬到爆炸
但光劍嘅本質係乜,係光定係劍?
光劍係用黃猿能力變出黎,形狀係劍,但本質係光
正如青雞用冰劍,都只係劍形狀嘅冰
你話佢用光劍係普通揮舞斬撃
但換個角度睇,佢係揮動緊光線
揮動光線同揮劍點可以當係同一樣野?
當中有幾多係黃猿劍術,有幾多係能力,漫畫無講,真係唔知
亦都因為漫畫無講,我地唔可以因為見到似係普通揮舞斬撃
就斷定黃猿用普通劍一樣咁勁

另外,自從霸氣系統出現左之後
劍術體術真係唔可以同霸氣分開計
卓洛有段回憶係鷹眼教卓洛用霸氣纏刀
可以教卓洛用霸氣又點會唔係霸氣高手?
煉成黑刀都係同霸氣有關

最後,你話「砂糖幽靈女呢種就真係叫依賴果實」
呢個只係你自己嘅標準
澤法因為武裝式霸氣勁所以人稱黑腕
只係用霸氣就足以晉升大將
咁佢嘅標準定得高D唔出奇
因為你唔承認劇場版,所以你嘅標準凌駕霸佢嘅標準?
我寧願信劇場版,至少劇場版係尾田有份
再由劇場版去推斷,光劍係計能力,呢度就解答左上面光劍到底係光定係劍嘅問題
到最後都一定係路飛打

但上次鬼島係卓洛陪船長打第一戰凱多大媽
今次尾田如果有心平衡返雙翼 由山治陪船長打第一戰五老星都好合理

希望唔好又畫到柒一柒

今集god已經又畫柒佢 明明佢都有見聞色
五老星登島 係要畫god無反應
一般見聞色都有分別
路飛,卓洛,甚平嘅見聞色係感應強者
山治嘅見聞色係搵女
烏索普嘅見聞色係用黎狙擊,似係要刻意用先用到
唔食書既話,講過黑刀特性係硬
天叢雲劍係普通劍發光
八咫鏡係普通移動附加光影
八尺瓊勾玉只係普通放下煙花

由此可見閃光果實根本係零作用嘅特效果實黎,果實能力只係出招嘅時候附加特效
招式只有特效黃猿都唔滿意,為左再型D所以幫招式改埋三神器嘅名
所以黃猿就算無果實都已經係大將級實力
劇場版嘅澤法老師都唔知黃猿原來係咁勁,仲話佢倚賴果實
我覺得將把刀嘅level推到上限
代表唔止係刀,而係使用者嘅實力都去到另一個層次
和之國嘅人覺得卓洛配唔上黑刀秋水
因為卓洛嘅實力水平未去到真正煉成黑刀嘅人
唔係自己煉出黎嘅黑刀就只係一把硬D嘅刀
當然比唔上閻魔
「可以教卓洛用霸氣又點會唔係霸氣高手?」
咁黃猿教戰桃丸隔空當唔當霸氣高手
之前有套劇場版 係有畫god 山治 卓洛 路飛4個同時感應到有條隱形船

不過劇場版又未必計

但尾田近排真係閒置得God太過火
老豆係紅髮幹部 個仔點畫到咁撚弱
連科比都霸纏 god起碼武裝見聞都進階啦
睇個徒弟都知道差距
黃猿教出黎嘅戰桃丸俾路奇秒左
鷹眼教出黎嘅卓洛而家仲同路奇打緊

鷹眼講過黑刀係同霸氣有關
係one piece嘅世界,劍術同霸氣係密不可分
唔可能只靠一把好刀或者純劍術就做到世界第一劍豪
否則卓洛唔駛咁辛苦用強制釋放霸氣嘅閻魔,亦唔駛覺醒霸王色
拉埋鷹眼黎講完全九唔搭八
因為要配合超人系覺醒能力
如果唔係解釋唔到影響周邊環境
會唔會其實係佢粒果實太屈機
所以你低估哂佢其他根底

點先算係依賴果實
尾田兩年後畫咗件自然系泥佬出嚟
求其車拳武裝色都釘蓋
如果你覺得黃猿係依賴果實
問問自己泥佬攞住閃光果實可以打到黃猿戰績
佢霸氣底劍術底體術底根本唔差
純粹粒果實太標青你先覺得佢屈果實

再講依賴果實本來就出自非正傳嘅Z
青雞三期生比佢教到「無任何野可以再教」
但去返正傳青雞跟卡普前連霸氣都未識
黑腕Z連霸氣都唔教就比青雞畢業
用一個十年前非正傳角色兼無任何參考價值嘅對白去咬定黃猿依賴果實會唔會對佢太唔公平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞