買電視機 / 換電視機 集中討論區 (157)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
唔知仲係咪用雙層LCD+MINI LED去做分區
50000分區我唔信, 50000粒燈就算65吋都唔需要咁多
加上要控制50000粒燈, 個控光晶片需要海量, 先夠力處理
50000粒燈成本都唔平
不, 轉會
竟然
有咩契機
動畫, APP質素, 影相顏色真實, 動畫冇撕裂感, A17+8GB RAM, 可以用普通玻璃貼, 輕身, USB 3 TYPE C
S23U會賣走~
上星期炒iPhone賺左4200

Apps質素 iOS真係好d
有d apps and版會lag
iOS版唔會
只係LIHKG個APP已經好一截
感覺到IOS既APP係幫IPHONE訂做, 系統統一, 動畫一致
AN版本太多機型同UI, 冇得訂做
賣曬廣告了,到底有冇花生食
不過依家都仲未有測試測實際幾多區
RTINGS唔會有PAN記, 美國好似冇PAN記TV
等hdtvtest
舊電視用緊呢隻 https://www.amazon.com/-/zh_TW/DF-400/dp/B012F87LLK 5 年前wall mount, 近排想換電視,應該 s90c 55", 唔知可唔可以重用返
伸手請問一下

$15000 樓下 65寸 有咩推介?
小弟比較心儀Sony LG,唔多鍾意Samsung個調色太味

LG行貨水貨都可以,Sony的話只會買行貨

主要睇Netflix Youtube Disney+ 電視台,唔會打機

多謝各位巴打賜教
Sony KD-65X85L 行貨
$149XX
1. 120hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(20000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 直下式LED背光系統, 24個區域控制LED光暗, 改善黑位同對比度
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統
6. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
7. X1™ 影像處理器
8. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
9. 光度約550nits

LG 65QNED81CRA 行貨
$157XX
1. 120hz 廣色域 IPS LCD PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC, HDMI 2.0x2
7. α7 GEN6 影像處理器
8. 光度約500nits

===============================

購買水貨電視我推薦 盛..澤

LG 65" OLED EVO TV C3 水貨
15XXX
1. 120hz 廣色域 OLED EVO PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. eARC, 可駁SOUNDBAR
6. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC
7. α9 GEN6 影像處理器
8. 光度高達850nits
應該OK
55S90C 53.79 lbs
我13pm繼續戰
13PM好機黎
你個筆 Qn90C都買到了
間唔中返黎 無你點得
應該係第二日賣? 我第一日賣 $6400
23/9 2部大白256
第一日飯前最高價
Fat Fat
一樣

本身iphone 15pro啲色唔吸引,仲要咁伏,13pm 再戰一年算
13pro係分界線,因為有120hz Promotion同6GB ram

12或以下就建議可以升級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞