買電視機 / 換電視機 集中討論區 (157)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
3倍得crop
打機就會熱到辣手
你信??
我點用都唔熱, 仲涼過8G2
影相24MP HDR 好正, 拍片有DOLBY VISION
IT是未來
如果唔係要長企,我去賣電視好過
Step哥 個隻LG Qned81係未等於三叔 q70c
如果50寸4k 120既電視1萬內大家用過推介邊款?
QNED81 IPS黎, 算同級

Q70C VA黎
Sony XR-48A90K 行貨
$105xx
1. 120hz 廣色域 WOLED PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
5. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
6. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度高達700nits
9. 支援ACOUSTIC CENTER SYNC
10. 2聲道喇叭, 共20W輸出, 1個5W低音喇叭
Samsung 50QN90C 行貨
$87xx
1. 144hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(100000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. MINI-LED背光系統, 約448個區域控制MINI-LED光暗, 改善黑位同對比度
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
6. NEO Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1x4, 支援4K144, VRR, ALLM, FREESYNC
8. 支援Q-SYMPHONY
9. 光度高達1000nits
10. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
11. 防反光
呢個好似幾正,係唔係唔洗再配soundbar
部Samsung s90c 啱啱到屋用左2個鐘就有死線同自動黑Mon
奉勸各位唔好買Samsung
睇你對聲音要求
純粹唔好彩, Call換機就可以

冇100%良品

試完個保養記得返來包膠
咁其實75" QNED81打機有無得諗
The club嘅貨係同細鋪拎定係自己pccw貨?
見43Q60C 5280 平過豐澤其他大鋪
Step 巴求教

想aim 50吋,平時都係睇下YouTube Netflix Disney+多
打機都係駁下switch
所以要求都唔係好大

Budget 非常有限想睇吓3k ~4k 左右

係咪都推介 LG 50UR8000PCB?
同LG 50UR8050PCB 個價位都好近,分別大唔大

上星期去av…out…let 望過
有部Sharp 4T-C50DKIX 擺左出黎
果部有冇咩問題?爬左一段時間文,好似都冇乜提起Sharp

麻煩晒巴打
如果有水貨suggest 都可以,TCL 就唔太鐘意了
我用緊50dk1x
部機冇咩review,但係sharp claim 佢係廣色域,普遍定義睇應該DCI p3最少90%
比多兩三百果部DL1x就再高色域少少
LG就得8x%
整體睇落幾靚既

不過買sharp有少少野要留意
佢50吋唔係日本面板
同埋買sharp機要當場check清楚背光同埋有冇死點,如果outlet 唔比你check完即場換,可以去腦場間科栢,高登入口對梯果間比你即場check同換,自己問下

我買果陣冇check清楚,結果背光有斷層要搵代理換,換完果部都係有3粒死點

另外可以再留意下Philips pud8145,一樣係spec謎之機

其實平機仲有好多選擇,唔一定要tcl
雖然平機行android TV會廢過tcl Google tv少少
同埋sharp 比夠4個hdmi, LG得3個
我諗LG最大優點可能係個神奇遙控器
LG 50UR8000PCB LG 50UR8050PCB分別係8000冇左智能遙控
X90L好幾條街
Samsung 50AU7700 行貨
$35XX
1. 60hz VA LCD PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. HDMI 2.0x3, 支援4K60
7. 支援Q-SYMPHONY
8. 光度約250nits
Sharp 聲寶 50吋 4K 超高清智能電視 4T-C50DL1X
$3780
冇用量子點應該過唔到90%, 我估都係80-85%左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞