買電視機 / 換電視機 集中討論區 (157)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
公道d講 都用左2年半既,只係我唔知其實會唔會係壞cable個d小事, 自己又 check唔到
搵盛澤
電視係咪一定有新買新好?
外國Jj見到有d 21/22年款做緊6/7折
如果平又係全新機都可以
搵盛澤傾下,過保養都可以
Demo機係咪幾平都唔好掂
盡量唔好啦
LG 43UR9150PCK 行貨
$46XX
1. 60hz IPS LCD PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. EDGE LED區域控光, 輕微改善黑位
4. WEB OS系統
5. eARC, 可駁SOUNDBAR
6. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
7. α5 Gen6 影像處理器
8. 光度約300nits

Sony KD-43X77L 行貨
$48XX
1. 60hz IPS LCD PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
5. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度約350nits

Panasonic TH-43MX800H 行貨 (TCL設計+生產)
$49XX
1. 60hz VA LCD PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 支援Dolby Vision, Dolby Atmos
3. HDMI 2.0x3 支援4K60
4. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
5. ANDROID TV 系統
6. Hexa Chroma Drive技術,以3+3原色令真實色彩再生
7. 5年保養

呢3部黎講 如果打機睇youtube同煲劇多邊部比較推薦
TCL代工係咪唔係咁推薦
Sony係咪相對穩陣
Sony相對穩陣
問多小小
對比度低 畫質影響大唔大
大, 畫面會變得平面, 黑位灰, 黑位睇唔到細節,
巴打我同你一樣起盛澤買左2年半 q70t 水
不過我暫時冇事
好多時睇彩數既
Q70T好抵玩啦~
睇緊77寸電視,Sony真係太貴
似乎samsung s95c水貨價係最抵
請問s95c呢類最新既型號,水貨通常係咪都要去到下年先會有平?
謝謝大家!
大尺寸 可能 會有1-2千減價
謝謝step巴極速回答!
如果唔需要極高光同ONE CONNECT BOX, 可以考慮77S90C水貨, 平好多
you are welcome
我都有諗!我諗我會去現場睇一睇s90c後面堆電線難唔難搞,如果還可以,真係唔慳返好多
打錯自膠,係會慳返好多
打左過去會上黎收機 希望係小問題
題外話 我上rtings Q70T同Q70C 比好似無乜大分別?除左變左4個2.1port 有d分數仲低左,定隔左幾年分數standard高左
其實冇咩進步
Q70T同Q70C 分別
HDMI 2.1 X 4
希望快D整好~
我都淨係spot到呢個明顯upgrade 所以先更加唔想部T打柴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞