買電視機 / 換電視機 集中討論區 (157)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
IPS天生對比度就係得1000:1
夠唔夠光都係唔高
環境夠光你係睇唔出漏光, 不過唔代表黑位夠黑
搞啨咗,唔該晒STEP巴
巴打考慮緊咩??
考慮緊錢問題未搞好裝修,但錢就越洗越多,如果睇低階個D,好多都係IPS, 廳用其實都好少暗, 所以IPS都可以定堅持VA會好D?當然如果照返之前預算係QN85C,咁就無晒問題

不過如果HDLIFE既Q80C係7980,平衡所有野,好似都唔錯
唔上OLED?
QN85C好過Q80C好多
IPS有MINI LED分區控光, 黑位同對比度會好左好多, 加上IPS有廣可視角同埋畫面反應比VA稍快
部機光度通常愈光愈好
如果唔夠光, 黑位會一PAT野, 因為光位唔夠突出, 出唔到強烈黑白對比
裝修完先買都OK啦, 又可以平D
太陽照到,而且長老會幫手照顧小朋友,可能會長開新聞,所以好早時已經無考慮OLED, QN85C係好過Q80C, 所以如果Q80C行係7980, 價錢同QN85C水差唔多,就係水行之爭.
55QN85C行都唔貴啦~
都追咗好耐POST,變完又變,想快D KO件事
行貨直上55QN90C, 同QN85C一樣價
去到最後關頭先決定囉, 反正2024年5月之前唔會冇貨
8K搞得掂就最好,保底應該都會Q70C水,一切都係睇錢,廳主要都係成家一齊睇下NETFLIX,YOUTUBE, 戲都比較少, 所以高低階,其實可能心癮差別比較大
如果買水,記得話係巴打
電視有排用,唔部靚D都係正確
如果水,一定會咁做
另外想問下,如果經EARC駁SOUNDBAR,係唔係一定要睇SOUNDBAR顯示幾大聲?依家用緊陳年32" LG經光纖駁SOUNDBAR,係電視畫面睇唔到幾大聲,唔係咁方便.
eARC有可能可以係電視睇到音量
諗住買65'電視
睇緊Samsung S90C 同LG B3
有冇話邊部好d
S90C
S90C光度高20%左右, 色域都更好
小賀巴 南拳巴 回來了
對吖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞