我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助解答 ( 65 ) - Yujihw砌機List 開始考慮14代

1001 回覆
16 Like 10 Dislike
唔知點答你
快過你張1070 慢過張4070咁
儲下錢換機好過啦你
但佢128bit memory bus
1070 256 memory bus load data 會唔會慢?
但一對比4070 5 百幾 GBs 就慢
Zotac 既卡耐唔耐用?
本身用緊msi
zotac 好似有5年保如果5年後壞可以免費upgrade上5090就好
咁本身佢易唔易壞先?
有保佢一年壞一次都冇引
但佢一定冇asus 用料咁好咁耐用la?
是撚但啦 張卡識郁咪得
D人掘礦zotac卡都未爆炸啦 咪又係咁用
比多千幾2千出asus 涼得果幾度
咁不如自己換paste 換貼好過

提提你 4060Ti 係PCIE x8
用係你舊system 行PCIE 3
即係你張4060TI只係行PCIE 3.0 X 8
慢上加慢

你都係儲錢換機啦
1070都有cuda 用住先啦
反正你CPU都唔方勁得去邊
有冇散熱好既機箱介紹?
闊度限制:240mm內
暫時覺得lanicool 216最好 (用得返280aio放起頂部)
但外型最想要係fractal design north
我pm 你
悠二巴有無介紹

同埋mon 係咪要用到4K 144Hz?
黎緊打算砌部4090
唔急既係咪應該等17號打後先搵list
覆我pm
我新買TT ram default用都報錯,係板唔夾定係ram有問題
搵定先,14th同13th d件一樣
MSI B450M Mortax Max
Ryzen 5 3600
MSI GTX970 Gaming
FSP RA550
16gb ram

最近部電腦成日自動重開機,
粒cpu 岩岩開機/打機 會上到80~90度

試過剩係插一條ram / 兩條ram 改插其它槽
試過做左上面既野有大半日都無自動重開機,但到岩岩又開始自動重開機了。

部電腦只用黎打ea fc24/2k24, 想問係咪應該換左兩條ram 睇下有無問題先,因為現時兩條ram 係唔同hz & 唔同牌子,唔知有無關係。
另外有無需要換隻cpu 風扇?
Thanks.
更正,兩條ram 都係ddr4 2133hz, 但一條adata一條kingston
如果 18-19k 得唔得
部電腦成日用用吓會黑mon死機或者用用下全部定格,要reboot先解決到,呢個問題可以點處理?

部機砌左2年,個list係咁

AMD Ryzen 5 3600 100-100000031BOX 6C/12T, 3.6GHz,35MB Cache, Socket AM4 CPU BOX w/Cooler

MSI 微星 MAG B550M MORTAR WIFI B550, AM4 Socket,2.5Gb Lan,WiFi ac,USB3.2 Gen2 ,PCIe 4.0 mATX M/B

Crucial BALLISTIX GAMING 黑色 DDR4 3200MHz 16GB Kit RAM (8GB*2, BL2K8G32C16U4B)

MSI / 微星 GTX1660 SUPER VENTUS XS OC 6GB GDDR6 雙風扇顯示卡(DI-N166SV6)

Toshiba 1TB DT01ACA100 SATA3 6Gb/s /32MB Cache HDD

Kingston 500GB A2000 Series M.2 NVMe 3D NAND PCIe SSD 固態硬碟 SA2000M8/500G

ANTEC NX650 AN-PS-NX-650 650W 80Plus Bronze 火牛
有時死完會自己重新開機
可以入既 我聽日上架
試下重裝display card driver 同埋換條mon線先

唔得先拎張卡去check
27吋2k165hz mon邊隻好?buget 2k5到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞