我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助解答 ( 65 ) - Yujihw砌機List 開始考慮14代

1001 回覆
16 Like 10 Dislike
4080推唔推得郁4k 144hz?
ok 惟有一試
新機用4070ti 電源上ATX 3.0有冇需要?
Hi 悠二,想請教下4K左右文書機點配搭會比較好?

U: INTEL i5-12400

板: MSI PRO H610M-G

RAM: Klevv Bolt 8GB x 2 = 16GB DDR4 3200Mhz /Kingston Fury Beast 16GB x 2 = 32GB DDR4 3200 MHz

SSD: Gigabyte AORUS gen4 7300 1 TB /MSI SPATIUM M480 1 TB

PSU: Antec CSK 650W 80銅 /750W Semi-Mudular

仲有張舊卡Msi Gtx 1050 TI gaming x 4g諗住照搭返上去用,整體硬件配置上夾到嗎?有冇邊啲位需要改善?

另預留5-600買個WiFi kit 同CASE,粒U如用tray就打算買返個利民A120塔散。

感謝
同cpu 同期出
其實好多時重插都已經得
想問下有無電腦wifi 介紹
pcie usb 都得 最緊要穩定唔慢 屋企用緊1000mb 光纖
10月中出14代通常等幾耐先有貨
想問下我買左條新RAM,但發現原來底板支援唔到RAM咁高速,我較低左RAM速度之後,洗唔洗較低埋voltage,因為久不久有out of memory, status_access_violation,同bdos memory management error
已關xmp
好耐冇見

等下個月 有新野買
粗粗地打機用 需求唔高 想問下個list有冇咩問題 感激

1 x [9月優惠]Intel® Core™ i5-12400F Tray RIVIA貨
價錢:$1,030

1 x ASUS PRIME H610M-E DDR4 Micro-ATX
價錢:$660

1 x [9月優惠]Kingston Fury Beast 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$499

1 x [9月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$555

1 x PNY GeForce RTX™ 4060 8GB VERTO™ Dual Fan 8GB GDDR6 (可單買或砌機)
價錢:$2,319

1 x FSP Hydro GD Series 650W 80 Plus Gold
價錢:$599

1 x Tecware Flatline Mini Tempered Glass Micro-ATX - Black
價錢:$309

1 x [9月優惠]Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$125

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,176
https://www.faroll.com/customize#MTI2NCw0ODg3LDUwNzEsNTI4MSw1MzUyLDUzNjQsNjY3MSw3MTQ3
我想問悠二....我用緊MSI Z790 Tomahawk wi-fi ddr4....咁佢個M.2 Slot用個扣....扣住個SSD.....問題就嚟啦....我最近買咗Solidigm(Intel) P44 Pro 1TB & ThermalRight HR-10 2280 Pro...我想問塊MB M.2 Slot嗰個扣夠唔夠力鎖住個SSD散熱...........Thx
我建議可以用呢個再升級cpu到 13500
同埋或板up 上 b760m ds3h
https://www.faroll.com/product/7396/9i5-12400f-32gb-ram-1tb-ssd-rtx-4070-299-mouse
其實淘佬仲平
埋單都係$11X港紙
岩岩發現display 有機會頂一頂pcie既wifi
諗住試一試拗一拗 如果真係唔得 有無usb 介紹
usb垃撚圾嚟
你用左肯定會後悔

其實你試過裝過未?
肉眼睇未必準確
百幾蚊抵玩la
就算真係裝唔到都唔會肉痛
未呀 諗住收工出去買
2舊水唔貴既 怕裝唔到變左電子垃圾
你塊老母板係細板嚟?
我都係細板
尋晚先裝左落主機到
冇問題夠位裝
atx 板黎 肉眼睇清楚睇哂成條pcie 槽
不過就貼到正display 把風扇 所以先怕裝唔到
atx板至少都有幾條pci-e位wo
你咁快插滿晒?
sorry 岩岩睇返m-atx 黎
b150m bazooka + 張480 display
你真係驚唔夠位
可以買呢d pci-e延長

咁就唔怕位置問題
多謝巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞