我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助解答 ( 65 ) - Yujihw砌機List 開始考慮14代

1001 回覆
16 Like 10 Dislike
會打下機,主要打開Lol,但唔排除以後會玩下3A大作
近排潛水影好多相同片,想砌黎執下相同剪片

萬1-萬3 budget應該夠砌?

Ram想用番G.skill Trident RGB
Display係咪4070都夠玩(利申唔中意gigabyte, 用開Asus/MSI)
其他野冇乜所謂
悠二有冇推介?

另外想疊單問下
衣加部舊機
I7 8700, GTX960
有時玩玩下LOL會成部機freeze佐畫面乜都郁唔到,要強制熄機重開
要減下d background野先避免到

係overheat定咩原因?
應該未過保點解要買?
佢話送保最快都要兩個月先拎得返
工作關係趕住要用,千幾蚊豪俾佢算
要求有兩個m2 slot 多幾個usb 就可以
https://www.faroll.com/product/6513/9gigabyte-b760m-gaming-x-ax-ddr4-lga-1700-micro-atx
技嘉呢張可唔可以
唔急嘅 本身只係諗住14代提升得應該唔多所以就想睇下點砌好
KC3000囉

大路.又唔係話太貴.又穩定
諗住買咩級數
已解決
14900kf
悠二大哥見到請覆
正常打機的話 其實 14600k夠哂
想問如果Z790 AORUS ELITE X WIFI7 同 Z790 AORUS PRO X
一般用家係咪用Z790 AORUS ELITE X WIFI7 已經夠晒
另外想問下14700K個價錢係咪大約會近4千/4千頭,因為依家有粒13700K係手諗緊放唔放左佢換14700K好。
我覺得可以換 7700xt
可以買powercolor
咁既話 13500乜都夠
咁就OK啦
等埋新既Z790
不過預計想砌咩級數
14700k搭b760m得唔得
諗緊4080定4090好,都係打機同剪下片
600k 的話cpu連板會貴幾多
睇D評測好似無提升
其實係咪唔洗等
其實諗定其他方面既位點砌
因為其他位都唔會變架啦
你而家咩List
悠二bro,好耐冇見
請問 $5000 買咩 COU MB RAM 牛 SSD好
悠二bro,好耐冇見
請問 $5000 買咩 CPU MB RAM 牛 SSD好
箱同水冷都揀白色 b760m放14700k ok
1 x [9月優惠]Gigabyte B760M AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 Micro-ATX + ADATA LANCER RGB DDR5 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C30 - Black 套裝優惠
價錢:$1,999

1 x [9月優惠]Gigabyte AORUS Gen4 7300 SSD 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (下週尾到貨)
價錢:$780

1 x PNY GeForce RTX 4070 Ti 12GB LED Verto White 12GB GDDR6X
價錢:$6,199

1 x Gigabyte UD850GM PG5W 850W 80 Plus Gold Fully-Muldar ATX 3.0 PCI-E Gen5 White Edition
價錢:$999

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,057
https://www.faroll.com/customize#NjU1Miw3MzE4LDczODcsNzM4OQ
咁應該可能提早到左 而且都幫你加速處理左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞