我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助解答 ( 65 ) - Yujihw砌機List 開始考慮14代

1001 回覆
16 Like 10 Dislike
thx 悠二巴
B660M MORTAR靚野黎
二手全新實放到靚價
咁你應該係買4090 RTX?
如無意外 咁樣
出住先 呢幾日諗下要唔要等14 13應該都夠使
aorus elite x wifi 7其實夠哂
aorus pro x其實你當係全白板咁理解會好d
我諗14700K.唔會4000呀
我估同13700K差唔多.最多貴百幾
一定得
你上網望下b760m aorus elite X AX呢塊野
呢塊未出.不過網上有流出
B760M好似係唯一8層PCB
二手保養過仲會有人收咩
咁你會想玩2k定4K
唔知佢整俾你定換新
14600k 我估cpu貴百幾姐頂盡
隨時差唔多價
係提升極少 因為本身都係只係升頻率版本
我都係個句
等到可以等 有新買新
新底板係指z890? 會貴幾多到
其實真係唔差

特別係新x系列仲要連aorus elite 都變埋8層pcb

不過近期有塊asrock taichi lite都好正 價錢都好平
個套裝ram都可以轉埋白色

其他冇意見

諗住咩箱?
應該係Nzxt

等緊你做優惠
係.得的
但我而家用asrock z360 phantom gaming 6 + i7 9700k無法偵測呢條M2。點算

2條m2槽都試過
其他sata位都無插任何野無共用衝突
有無睇過disk manager?
都有d
如果玩3a大作唔夠

18000唔連mon都仲好好多
如果budget 加到20k 夠唔夠,同埋建唔建議等埋14代cpu 先出機會比較好?
你講緊window 系統管理工具既 磁碟管理?

我已試過,入番本來window 磁碟管理重新掃過都掃唔出新既m2 990 pro

壞就應該就無壞,事關我2有條全新,2條都無反應。。。

所以睇下有無人有其他方法
4年前喺法奧砌咗部機,最近呢一兩年一直死機,希望有人可以俾d意見教下我點解決,如果唔係聯機game以後都唔夠膽打

問題:
有時會係開機就出唔到畫面,螢幕顯示冇輸出,但係照樣會聽到開機到登入畫面個聲,要重覆開機幾次先得;

有時會用用下無啦啦死機,試過死機果時播緊嘅歌會播咗一陣先停,有陣時死機果下會聽到一下或連續幾下嗶聲;如果唔小心輕輕踢到下都會直接死機。有時會試過擝過再插個火牛或者個ram會好翻但過咗陣問題就會再出現翻

初步排除個mon嘅問題,因為出現問題果陣都試過擝咗條線dp線再插翻但都係冇分別

配置:
i7 9700k
ASUS ROG Strix GeForce® RTX 2070 SUPER™ OC Edition 8GB
G skill Trident Z DDR4-3200 c16
Fractal Design Define C Tempered Glass ATX
Noctua NH-D15S
ASUS ROG MAXIMUS XI HERO (WI-FI AC) Z390
Corsair RM Series™ RM650
WD_BLACK SN850X 2000GB : 2000.3 GB
Toshiba DT01ACA100 : 1000.2 GB
TOSHIBA DT01ACA300 : 3000.5 GB
Samsung SSD 970 EVO Plus 1TB : 1000.2 GB

最後sorry for 1999
有冇高手幫下眼, 睇片打機畫圖都會用下

Intel Core i7-13700KF 16核心24線程
ASUS TUF GAMING B760M-BTF WIFI D4 Micro-ATX
ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (16GB x2) DDR4 3200MHz
MSI 微星 VENTUS 3X GeForce RTX 4070 Ti 12G GDDR6X OC 顯示卡
[Gen 4] WD Black SN850X 2TB NVMe SSD
NZXT C750 Bronze 750W 80Plus Bronze
upHere P5K 風冷散熱器
ASUS 華碩 A21 Micro-ATX 機箱
ASUS 華碩 TUF Gaming TF120 ARGB 120mm 風扇 - Black 黑色 ( Single Pack 單件裝) x 4
都4年機, 可能提你差5多要換新機?

如果係我發生你所講

- 最簡單, 清下機既塵, 清潔下D RAM同DISPLAY既金屬片

- 時間多, 可down d software check下你d RAM HD CPU有無咩問題

- 我會搵個新hd 黎裝個新window, 始終咁耐, 裝左幾多野你會記得, 或者有問題都唔會顯示到, 其他hd一律拔晒d插去, 同安基本既野試下機有無同樣問題, 如有, 就硬件問題, 之後逐樣用排除法試啦, 總有一樣有問題
想問下法奧網上個砌機系統
intel 打機組合同細機箱打機組合
除咗機箱仲有咩分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞