我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助解答 ( 65 ) - Yujihw砌機List 開始考慮14代

1001 回覆
16 Like 10 Dislike
應該會先試4k,fps唔高先轉返2k
系統重裝咗好多次,個SN850X就係新系統碟

咁我聽日就清理下部機啲塵同ram先,display card個扣好似比個D15S阻住咗,我又唔識拆咗個D15S

再係咁就先換咗個ram先,再慢慢逐part逐part換,我估啲hdd嘅問題可能性都有,雖然我用crystaldisk睇都話良好同check過又冇壞軌
你情況多數 ram / display卡 (好似講緊廢話
仲有,你有無超緊頻
有,但係我只係跟網上啲片去bios set過一次就冇郁過了
最好還原睇睇情況有無好轉
其實我都準備換個32GB ram,如果真係ram問題咁樣解決到就最好
好,乜都會去試下
冇所謂既
想平就tg360
其實性能應該同m360差唔多
咁要等幾耐
cpu就10月中
我部老爺機都試過依個問題,最後拆display 卡出黎揾紙巾/刷膠抹下啲金屬片搞掂返
係呀
唔係太急
悠二巴打,新手想搵你砌部機
要黎打機同剪片,
打機主要玩賽車game,
剪片就最近買左部運動相機想玩下剪片咁。
筆直$8000做唔做到呢
1 x [9月優惠]AMD Ryzen™ 5 7600X AM5 + Gigabyte A620M H AM5 DDR5 Micro-ATX + ADATA DDR5 32GB (2 x 16GB) 5600MHz CL46 + Gigabyte AORUS Gen4 5000E SSD 1TB
價錢:$2,999

1 x ASRock AMD Radeon™ RX 7800 XT Challenger 16GB GDDR6 OC
價錢:$3,949

1 x Corsair CX M Series™ CX650M 650W Semi-Modular
價錢:$629

1 x ARES Andras RGB Micro-ATX Case
價錢:$270

1 x Intel Laminar RM1 原裝散熱器 (LGA1700)
價錢:$60

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,987
https://www.faroll.com/customize#MTU3MCw2ODE0LDczOTAsNzQwNyw3NDEx
悠二順便幫我睇埋
琴日同事處理左未
冇人msg 我,仲等緊俾錢
見你地今日好似off仲諗住聽日先問
可以咁講 而家ssd 連耐用程度都隨時超越埋hdd
點解唔砌ddr5
與其用a21 不如ap201
遲d 會有
機箱可能冇
不過我建議等客服聽日覆好d
有無好心人救下我呢個傻仔
其實點解悠二巴咁推K CPU
我本身冇玩開OC都值得上k咩?

如果萬3 budget上唔上到埋4070ti?
同埋悠二有冇收到Nvidia S版卡既風?
成個畫面freeze只限玩lol同時background好多野個陣先會
Ssd出事應該唔會咁specific只出現係lol game play?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞