我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助解答 ( 65 ) - Yujihw砌機List 開始考慮14代

1001 回覆
16 Like 10 Dislike
應該一出就有
咁應該ram 有問題
要換
火牛轉hydro s 就得了
想問$8000左右 打機用可以點砌
主要用嚟玩forza horizon 5, euro truck 同埋其他賽車game 效能想開中高 請問呢個list ok ?
另外想問吓舊電腦轉過嚟使唔使買個新window ?
利申:電腦知識係0 唔該晒

1 x Intel® Core™ i5-13400F BOX 聯強行貨
價錢:$1,599

1 x [10月優惠]Gigabyte H610M H V2 DDR4 Micro-ATX
價錢:$530

1 x [10月優惠]Kingston Fury Beast 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$499

1 x [10月優惠]Gigabyte AORUS Gen4 5000E SSD 1TB
價錢:$549

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 4060 Ti WINDFORCE OC 8GB GDDR6 (可單買或砌機)
價錢:$3,099

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x ARES ANUBIS RGB Tempered Glass ATX
價錢:$299

1 x [9月優惠]DeepCool AG400 ARGB CPU Air Cooler
價錢:$119

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,273
https://www.faroll.com/customize#NDkxMyw1MzY0LDUzNzQsNjM5Myw2NjI5LDcxMjQsNzE5NCw3Mjcz
用返底板原裝就夠
可以唔洗用你圖中呢舊野
下面個個勁
Thx
我塊底板RAM槽死死地,用用下部機會藍芒自動boot機

想問下仲有無全新X570底板賣
悠二,請問你地呢幾日開唔開?
電腦壞咗
1 x Intel® Core™ i5-13500 BOX 聯強行貨
價錢:$1,860

1 x [10月優惠]Gigabyte B760M AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$1,299

1 x [10月優惠]ADATA DDR5 32GB (2 x 16GB) 5600MHz CL46 (兩條優惠價) (現貨)
價錢:$720

1 x [10月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$555

1 x [10月優惠]ASUS Dual GeForce RTX™ 4070 OC Edition 12GB GDDR6X (可單買或砌機)
價錢:$4,999

1 x [10月優惠]Corsair TX-M Series™ TX750M — 750W 80 Plus® Gold Semi-Modular (砌機減$30)
價錢:$520

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,033
https://www.faroll.com/customize#MTQzMCw1MDcxLDYzODgsNjM5NCw2NTQ1LDY3MjQ

想問下個list有無問題
而家差個機箱同埋散熱唔識揀
另外想問下塊板係咪有位for sata ssd
我部電腦都啱啱壞咗…
我聽日覆
8000蚊筆直左右
間唔中打機用
機箱闊度唔可以超過20cm 因空間有限 另外想預留個位俾我原本個SATA SSD 2.5 吋放
有冇推介 THX
可以 聯絡我客服就ok
部電腦會自己熄機,係咩問題
Cpu 9400f
Gpu 2060
火牛650w
係 冇錯
要剪片,同時處理幾百gb file
想買條2TB M.2 加外置盒用
我部Laptop得usb 3.2, 應該買邊條ssd? gen3 定gen4?
同埋插usb同type c窿係咪都係一樣10Gbit/s?
我諗剪片係主要「睇連續檔案讀寫速度?」
第2部機用到呢條PRO 990
果部10代U 同埋係B460M板
所以證實條M2係無壞
想問悠二你鋪頭既seasonic prime火牛係咪atx3.0 version
過幾日返
咁要搵另一條ssd試下是咪個m2位壞左
試左了都已經
我塊板有2條槽, 已交丫交換測試,
有條samsung m2 ssd 970 evo 3.0 插2條槽都ok (一直在用)
但只有samsung 990 m2. ssd 4.0 990pro就2條槽都唔得

bios入面csm相容setting已開埋
仲有無咩好建議
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞