多倫多生活討論區 83

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
我分享我睇法就唔友善咁你係咪都係
村長
有冇Ching知加拿大旅客要點退稅
冇呢樣嘢
睇法唔同就俾人話唔友善都幾痴線 哩啲人就真係toxic
加拿大聯邦政府於2007年,取消了外國遊客貨勞稅(GST)退稅計劃,這使得加國成為國際經合組織(OECD)36個成員國家中,唯一不給予外國遊客退稅的國家。

無咗呢隻歌仔唱好耐
為咗CPP咩都做得出
咁你不如都講下我理解同表達邊度有問題

好啦,佢話「如果我有數據支持或者我自己觀察嘅sample size足以證明實際上有一半以上嘅人係咁 我咪會用「依度比較多...」哩啲字眼 」
咁我咪嘗試搵下d文比大家睇下
佢話如果有數字證明就可以話「依度比較多...」
當我搵到文證明到類似既concept既時候,又講返係我表達既問題...
隔離post講工作文化好多人仲確鑿,依度d人分享依度既野有時仲主觀
我唔係話個個人都咁就係岩
只係我自問都係用心分享先打咁多字,回應咁多,比人咁樣無啦啦講我都唔開心架wo

同埋老實講,社會現象真係好難用數據量化
我都係分享下我自己既觀察同感覺,對比下係依度遇到既人同係香港遇到既人有d咩唔同
可能我d字眼令到人覺得un眼,我之後會執執
但如果有咩唔同意,不如詳細分享,個位巴打都有講返佢對依邊既睇法
我都想更加了解依個地方同人
其實我係同意你話唔一定要好學術討論喎
同埋由頭到尾我都係講緊你個表達方法 點解你依家可以講到我彈出彈入
都幾撚痴線
我有時都會諗其實d旅客點解會黎加拿大(尤其係多倫多)旅行
睇Banff 睇極光,反正黎加拿大都係睇山水,都唔會係購物為主
聽好多嚟多倫多都係探親戚朋友或者還掂嚟咗加拿大/北美順便嚟埋
地理上, 好神奇地同紐西蘭一樣係死角位, 完全no point
transit都有機會嘅, 不過真係rare,
唔似德國咁, 係一個日本級數經濟嘅
我好有興趣知多少少,唔洗對佢地咁認真,成個多倫多post都係好toxic放負就會話班人唔準備、人地講依度點好佢地就信,放正就會話離地唔客觀、比假希望人,分享就話你表達有問題

依邊大多數都只會關心點樣生存,傾下認真野就會比人話扮專家
好多人隨時朋友都識唔到個,留係新手村繼續做個香港人,然後係度challenge一個做輔導成日接觸到local既人

想問下
1. 依邊離婚係唔係特別嚴重?
2. 你覺得佢地養育小朋友同香港有冇好大分別?例如依邊係唔係真係對小朋友自由d?

到私人少少唔知你介唔介意答
見你話女朋友係local,係鬼妹定係其他人種?
你覺得同佢拍拖,有冇話同香港女仔有d咩唔同?
yellowknife睇極光是咪好正
成個GTA附近真係悶到痴線,d方便旅客既山水景點極其量係得個瀑布
其實加拿大自己又著唔著重旅遊業?
好似冰島個D都係死角,但係旅遊業發達到痴線
明明加拿大都有類似既地貌
唔.... 我都答唔出, 但係本身出名嘅地點都有宣傳嘅, 即係你或者其他人都提咗嘅banff, yellowknife 之類
早幾年我覺得最離奇係其他省冇出聲, 唯獨
https://www.google.com/search?sca_esv=564169438&sxsrf=AB5stBhPfTMw5hBq6jehT1IP7v4EH9br3g:1694360943618&q=turks+and+caicos&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwjTnKmxsqCBAxUvJ0QIHXedAlkQ0pQJegQIChAB&biw=1465&bih=1132&dpr=1
我唔記得係咪呢個島, 早幾年賣廣告幾恆
如果加拿大唔係窮JJ/唔想理嘢嘅話, 可能當年英國會將呢啲島仔交咗畀佢, 咁應該會多咗個熱帶島仔省
sorry 有少少confusing, 我係話一個外邊嘅島仔賣廣告積極過呢度啲省.

就算喺意大利都有見意大利其他嘅省賣廣告"去Bari啦!" "去Calabria啦!", 呢度就哈哈哈
Alberta is calling
你話我表達有問題 > 因為我用好多程度既字眼 > 而我冇數據support
即係我應該要有數據support
咁我嘗試搵下數據,原諒我假期唔想仲搵咁多文所以只係搵到年代久遠既美國論文,但都係講緊我分享既concept
到我有類似數據,就話認同唔洗太學術討論...

另外都回應返你,我既分享唔係完全源於我自己既感覺同觀察
做野個邊每星期都有case conference,另外都有supervision
我個team正正係集中處理感情台家庭台
因為我係唯一一個東亞背景既同事,而我地亦有東亞背景client
所以依幾個月都有討論到東西方既唔同,等我地去接唔同背景既client既時候可以了解多少少

而toxic relationship / toxic masculinity係加拿大比較嚴重
唔係我一個人既感覺,而係所有同事聽完大家分享同做少少research後得出黎既結論
我只係入左行幾年唔敢講好熟,但有d做左30幾年既同事,都有join過d東方教授既conference既,都話西方係傾向有依d問題多d
你有唔同既睇法,我下星期會同佢地討論下,如果我記得既話再覆返你睇下佢地點諗,好唔好?
係見你之前話你嘅結論只係嚟自你自已,女朋友,local同事朋友所以先令我覺得有以偏概全嘅感覺
當然你依家攞返客觀啲嘅數據同解釋多咗你嘅資訊來源令你嘅說法constructive 好多
如果你覺得offensive我可以同你道歉
如果巴多有時間share多啲故事同唔同人嘅睇法都想聽多啲呀 我都想了解多啲哩到嘅culture

另外都想問你指嘅toxic masculinity係講緊成個社會睇 定係有情緒問題嘅group入面嚟計?
去哂BC 同Alberta
安省只Focus商業金融
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞