多倫多生活討論區 83

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
成日見
西非Francophone, Nigerian等等, 不知幾chill
我諗個助力係
1. 亞洲女顧家, 個個男人都愛
2. 亞洲女冇咁易肥, 又係個個男人都愛
亞洲仔都有優勢, 不過可能反映喺搵錢同顧家度, 拍拖嘅話鬼理你顧家
貴咗好很多, 一蚊蚊咁加

我唔係好明點解你會覺得我當全世界都係咁
我每個分享都戴哂頭盔話唔係個個係咁
只係分享依邊同香港既傾向係有d唔同

我唔敢講我真係好熟依度
但係我女朋友、朋友、同事都係local大家都放心傾比較deep既野
而我又唔係local,所以會比較感受到同香港既唔同姐

你話我講既野同你觀察到既唔同,咁不如你都講下你觀察到既係咩
大家互相交流下
咁應該唔係官方野,依家check返的確唔係官方文章講
唯一有銀行公開講既係https://www.scotiabank.com/ca/en/personal/credit-cards/visa/passport-infinite-card.html
Minimum credit limit係$5,000
所以如果想大額少少可能可以試下依張
唔洗咁快起哂鋼嘅
唔係質疑你講嘅嘢真偽 係講緊你個說話技巧

舉個例
我喺到見到隻貓係黃色 我local女朋友見到隻貓係黃色 我local朋友話我知佢見到隻貓係黃色
然後上網話:其實哩邊嘅貓係黃色 當然都有例外

或者你無意 不過一直睇你講嘢就有種講到好似係common cases咁嘅感覺
所以我之前先問你究竟你講嘅嘢只係你觀察定點
咁我自己又唔介意既,一聽D英文就知唔係native
但係基本上如果想問你住邊頭,會直接問你where do you live
而唔係where are you from
咁應該係我自己唔覺
你覺得我應該點講會比較好
「我既觀察係依度似乎有比較多既男人比toxic masculinity困擾?」
會唔會好d

同埋我冇起鋼,真心想知你既觀察係點
就算我地住係香港咁多年,唔同人都有唔同睇法啦
咁所以唔同人既觀察唔同又好合理
差仔溝鬼婆通街都有 咖哩腸都好過芝士腸
如果我有數據支持或者我自己觀察嘅sample size足以證明實際上有一半以上嘅人係咁 我咪會用「依度比較多...」哩啲字眼

我觀察咪就係唔覺咁多toxic masculinity嘅cases
見親大部分都幾平等甚至有啲女方更強勢
或者咁講 搵得你嘅人本身已經narrow down咗啦
咁又未必一定要好學術討論既
本身social science依一科都係一個迷硬係要整到好科學、好多數據證明

https://scholarworks.sjsu.edu/cgi/viewcontent.cgi?referer=https://zh.wikipedia.org/&httpsredir=1&article=1003&context=sociology_pub
不過依度係有個幾得意既研究,年代久遠同埋係美國
雖然冇話明係東亞人,但當時既年代基本上Asian都係東亞人為主
當中有講到亞洲男人比起白人更顯示出性別平等既特質
有時間可以睇下,仲有講其他野,依d研究放係依家應該唔會咁容易做到

或者咁講,我依幾個月接既個案係受toxic masculinity / toxic relationship影響既感情台,加埋只係少過我係香港做幾年少少
依度d relationship issue真係大開眼界
唔係要學術討論 係講緊點表達
師兄人哋都係分享下自己意見同睇法
你一嚟就勁唔友善
仲話人哋起晒鋼
Sikh啫
世上有最少兩個族, 你唔避佢, 佢都會避你: Sikh同Armenian
一個只限同宗, 一個因為死太多人, 所以要圍爐生返多啲
中肯
條友理解能力又差
表達能力又差
都唔知點做輔導
咁又唔洗插住 可能有d本地男人真係咁呢
呢到已經一對印男白女
條褲白姐
底褲黃果d fd?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞