多倫多生活討論區 83

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
我國同其他(有移民)國家差別係, 呢度移民冇咁難民feel,
純粹係咁, 除此之外只係冇美國咁搞到地理上segregation
但係你問心啦, 北美嘅地理, 白人唔學任何外語, 魁人(只)學英文, 係norm嚟
我(作為亞洲人)識學亞洲語言嘅(白)人有唔少, 偏偏就係幾乎冇加人(美國人條數大好多)
其實樓上講呢度alpha male嘅文化 真係可圈可點
我做嗰行絕大部分男性 同事都係白鬼多 二三十歲
睇見佢地日常互動真係好感受到呢種氛圍
打牙骹講點屌女
Weekend喺街點打柒條道友
自己n年前點逃避差佬追捕
相約打交(其實好似香港人「約出嚟飲茶」咁 永無下文
有真有假
但總之就係企出嚟個勢都要不落下風
大陸造架,imported by King Pastry 咋
早幾日喺華超又見到「金獅月餅」寫住"Made in Canada with imported ingredients"
當然價錢係$40以上
總之一分錢一分貨
十幾蚊想expect加拿大製造 發夢啦你
King Pastry 以前的確有自己整既月餅,佢哋喺Mississauga有廠房,但唔記得由邊年開始佢哋直接大陸入口算數
咁我可能對得少
我覺得adult life我地香港過嚟嘅, 其實你chill就OK,
我對過唔同民族都係咁, 只需要一種態度, 唔好self-deprecate, 唔好怯
modesty喺北美特別唔對路, 除非班友對慣非白人
全世界得一個國家唔想啲人知道件貨係made by佢哋

廢佬group幾年前有人去Costco Facebook 問過生產地,人地都答係大陸東莞。

你要食大陸野我唔阻止,我自己就一定唔會啦。中秋節一年先一次,買貴少少,買靚少少有咩所謂
大陸嘢都有啲相對高價
例如蓮香樓 廣州酒家呢啲大牌子
Costco/Walmart賣嗰啲不知明牌子
或者華超見到嗰啲不見經傳嘅「香港品牌」月餅
都唔知係乜山寨廠造嘅
大牌子,老牌子,大廠對我黎講都一樣

身外物都仲還好,食落肚既話,大陸野真係no no
話你知印度佬都溝到白女
相約打交係咪好似FIGHT CLUB咁?
話時話,打邊爐啲料T&T又幾抵,
但網購無,要去現場揀
其實都係啲朋友之間打牙骹 睇下邊個好揪啲咁囉
得個講字啦
個個飲酒飲到十幾廿歲已經啤酒肚 打條毛咩
中秋節前買月係最ON9.根本就係揾笨,詭人。嗰舊餡加兩個鹹蛋黃邊度值咁貴。我兩個月前清洗雪櫃,發現有兩個舊年老餅。最後益咗垃圾桶。好在唔自己買嘅。
有,不過好似東亞仔更常見
屌 句我都有真係尷鳩尬
你地思想仲咁殖民
溝白人女威d?
咁啱啫, 又唔係真係British/Anglo
我成日都話要解鎖幾個地區/族裔, 就係西亞, 南亞, Latina, 黑人, 呢拃全部都未識過
有邊間華超,華人餐廳source 唔係大陸
出面食野冇得揀,自己買有得揀我會寧願俾貴啲都唔要大陸造
你有錢姐多數OWP 後生仔返minpay 點俾貴啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞