多倫多生活討論區 83

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
睇大坑渠嘛
Niagara Falls
如果數字上好難比較到,就算比較離婚率都唔係最準
因為例如離婚率50%唔代表每2對夫妻就有1對會離婚
離婚率既計法係該年離婚個案除以該年結婚數量
所以如果個年少左人結婚同離婚人數一樣,離婚率就會好高
亦因為咁依個數唔可以直接比較唔同地方邊個地方離婚機會高d

對小朋友自由d係邊一方面?
學業上既自由好似上面巴打分享咁係大d
因為依邊做好多工都生存到,亦冇咁多「面子」既問題
所以通常家長比較少擔心小朋友會讀書唔成而生存唔到,而唔會覺得小朋友入唔到大學、名校、神科就冇面

又話人身邊人例子偏頗,拎數據就話唔係學術討論
傻鳩
我本意唔係想說服人,真心單純想分享但可能我字眼比到人咁既感覺
你有唔同既睇法我都想知
如無意外大家之後幾十年都係度生活,想知唔同既野係好事

社會同有情緒問題個group入面都係環環相扣
北美社會(或者係成個歐美白人文化)比較著重masculinity,所以比到有d男性好大壓力,繼而部份人發展出toxic behaviour,連帶埋落去關係到令到d女性都面對埋壓力

有d人處理得好,就會冇咩問題
例如有d男人理解masculinity係要負責任、要強壯、要有承擔、要尊重女性、要有計劃..等等
但有d男人理解masculinity係要好tough、好有權力、好著重地位、要控制到好多野
所以佢地係唔會比自己有一刻係冇咁陽剛
後者長遠落去就會變成我地d client
而可悲既係會去接觸輔導既已經係好好,所以有好多更差既情況...
d輔導員會運用佢地好著重masculinity依一點去欣賞佢地負責、勇於面對同處理問題,慢慢令到佢地建立返比較健康既masculinity
但一去到college 啲功課又多到痴線
建議你睇清楚我一路講緊咩再去決定你自己定我係傻鳩
我會覺得係東西方對masculinity 嘅詮釋用唔同方法去呈現
正如你之前都話韓國嗰種大男人主義都唔易頂 而東方亦衍生一系列相關問題
Niagara Falls New York?
睇景唔洗去日本, 或者歐洲本身好多位都好靚

除左BANFF 我其實唔知點解要去加拿大任何一個地方
探親囉
下... la belle province都幾belle啵
Loblaw group as a whole 40% grocery market share
老實講 香港超市咪仲壟斷
人地話去街市買餸
最近準備學車,請問師傅叫我send license 比佢係咪正常?
正常
佢要有你個number 先可以幫你book 期
反正你每次上堂都要畀個牌佢睇架啦
之前係到睇到有人話去walmart驗眼 70幾蚊 然後唔知去邊配眼鏡先20蚊
搵唔返個reply
如果手頭上有驗光數據 係咪直接拎去配就得 可唔可以講下去邊到配好
眼鏡隻腳斷左 想好平咁配副用住先
*應該係200
Canada is NO match for USA in terms of scenic places to visit.
覺得街市好污糟 我寧願比錢入超市
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞