多倫多生活討論區 83

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
點都好過香港果種女尊男卑

香港果種尊重女人鄙視男人嘅風氣真係好緊要
由細到大都叫你讓女人 到大個又會問你有女未
成個男女關係都係俾女人做主導 社會都係要男人去付出 你成日見d情緒post都係個女仔可能細個有家庭問題所以有情緒障礙,係遇到男朋友之後先好翻 成個社會都極度崇尚女人 我諗除左香港以外基本上呢個世界任何一個地方都唔會係咁
有人會話香港d女人學歷高 咁就曬9氣 其實好多發達國家女性教育程度都高 但唔會係好似香港咁無限吹捧女人 由讀書到做野 女人都好有優勢 如果你靚少少就更加

出左香港就再都唔會想翻返果個女尊男卑嘅地方
而且香港果種女尊男卑已經係嚴重洗腦香港男性,好似男仔拍拖之後要被洗腦到自願付出咁。就算女人無要求過個男仔做咩,男性都會自動自覺走去付出所有野 呢種心態唔係話其他地方無但絕對係非常非常扭曲。兩性關係極度唔平等。最離奇係好多香港男仔本身條件唔差 可能係做專業人士 但係擇偶市場心態都完全係咁
仲有好多 聽無論上一輩又好定同輩男仔 個女仔肯同自己拍拖已經當左係自己恩賜咁 拍拖係同自己捱 以後想俾好少少生活對方

我心入面係到諗 男女關係幾咁扭曲先會大部分男人默認左拍到拖已經好好 其他低微d都無所謂
我又唔係好認同話呢邊d男人唔想俾人覺得gay
去downtown行下都見到大把同性情侶 有d男人著女人透視衫漁網衫有著女人服裝頭髮女人髮型都有 總之就古靈精怪 有d你根本分唔到佢男定女 不男不女係呢到係好普遍 又有d酒吧街受眾都係d同性

gay性向 性別認同係呢到根本唔係咩問題黎
同緊個cbc date
唔知佢有冇同時date 緊其他人睇到哩便文化係咁..
唔係話守舊,自己無辦法一心二用,唔明點做到date 一個以上
驚接受唔到咁你又去date 搵嚟講
ching你都幾憤怒下
Don't forget R&M and parking
嗒左未
Cash income are taxable too
捉到咪俾你
申請td 張visa infinite 得1500蚊
有冇pr人工幾多credit history 幾耐全部都有關 infinite咁少都係hea9你
CIBC得1000添,但BMO有2500
離開downtown已經好唔同
我啲同事全部都唔係416 大多偏藍
誇張啲講 喺佢地身邊 我覺得自己唔係男人
不過作為一個Asian 我冇包袱
有邊張多d iPhone都買唔撚到
Amex 開到嘅話都有五六千
Hsbc最多
AE HSBC
首先毒品問題嚴重
我地平時係街見到好癲果啲
通常係combo(無家者+吸毒+精神病)

係香港同呢邊都係做mental health service
覺得好多以前既移民 都有好多negative experience
佢地亦無機會回流 一定要頂硬上
有language barrier 以前連精神科都無得睇

你所講既「顯性」白卡 通常係啲精神分裂病人
呢類病人病因較複雜(童年創傷/家庭環境/社會環境/吸毒etc) /亦有時都解釋唔到
300蚊 好樂觀
香港男人嘅「好」(arguably), 呢個地球唔係咁多人知
其實"language barrier"比我哋諗更大, 我覺得我仍然比多數港人fluent(英文, 另外識法文等等語言, 唔同程度, 唔係個個有學), 但係我嘅interlocutor往往唔同背景, 我冇可能知哂佢地想點, 只有我(一隻手)係拍唔響(溝通)

單純講得流利(intonation, 發音...)都代表唔到好多嘢. 我做得最正確係唔學語言學(當然都有佢嘅意思), 齋學語言, 不斷識外國人, 因為我識極都係搞唔掂溝通, 太多唔同嘅文化障礙
冇喺度讀幾年書嘅話好難明個個context language只係其中一樣 講緊喺邊度住呢度啲人都係UP邊個intersection 唔係個地方名 唔熟啲街都真係幾難明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞