多倫多生活討論區 83

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
T & T---------------Loblaws
source 唔係大陸?
國華Kuo Hua Trading Co Ltd Toronto
4.6
356 Google reviews
Wholesale grocer
Address: 270 Ferrier St, Markham, ON L3R 2Z5
Hours:
Open ⋅ Closes 6 p.m.
Phone: (905) 940-9331
本地人同新移民嘅情緒精神方面
其實咩方面都有興趣
有啲咩特別嘅都可以講下
thx ching

我工作接觸到新移民既機會比較少
因為依邊睇私人心理治療都幾貴
雖然有d保險會包,但通常新移民既工作比較基層,份工就算有保險都唔會包咁多野

本地人如果你講係土身土長
咁好似前面我都有分享少少咁
就係依邊表達情緒係會好唔同,好多人都真係會選擇比較暴力既方式表達
我唔覺得係好特別,但係係一個傾向黎

不過如何提新移民,就係通常東亞移民後代都仲係唔會比人接納
講緊既唔係種族歧視,而係佢地講流利英文都係會比人問黎自邊度
所以佢地成長經歷一般唔會太好
因為東亞移民後代處於既情況係「永遠既外國人」
(其他非白人移民係點我唔係太清楚,因為工作比較少接觸,但係會有d有錢既東亞新移民比錢社工同佢地仔女傾計,佢地傾既野的確係會同白人仔女會唔同,而最多既感覺就好似上面所講咁)

當然又要戴頭盔,總會有人係生活得好開心
我又諗起放負台果條友話Loblaws 壟斷
我又唔係好認同話呢邊d男人唔想俾人覺得gay
去downtown行下都見到大把同性情侶 有d男人著女人透視衫漁網衫有著女人服裝頭髮女人髮型都有 總之就古靈精怪 有d你根本分唔到佢男定女 不男不女係呢到係好普遍 又有d酒吧街受眾都係d同性

gay性向 性別認同係呢到根本唔係咩問題黎

好多人接受其他人既性取向
但係好反感比人當係同一類人
正如有d人接受有案底既人
但唔會想自己比人當有案底、唔會想仔女朋友有案底一樣
(我唔係話性取向同大眾唔同就係有罪,只係一個垃圾比喻

或者未必怕當比人gay
而係依邊真係將masculinity睇得好重
「你自己鍾意女性方係你既事,你鍾意點著係你既事
但我絕對唔會想有一刻比人當成冇男子氣概」
依個係好多local白人男性既心態

講緊既係明明自己鍾意d女性系既顏色,但為左唔比人覺得自己唔似男人
就從來都唔會買依d顏色既野
其實真正對自己男性身份有信心既人係唔會care人地點睇,亦唔會覺得做d所謂女性會做多d既野就有失男性身份

但有銀行職員同我講過visa/master有定唔同等級既卡既最低limit?
上網睇都真係有,infinite最起碼應該有5k
其實你講緊嘅係哩邊嘅common事定係你觀察到嘅例子
我觀察到同你所講嘅都幾大出入
真係長知識
好似電視韓國咁d男性?
大男人 暴力渲染個種?

如果韓國個d紀錄片係岩,咁韓國應該嚴重d
但依邊普遍都唔係好好多
就算唔暴力,好多local白人男人都係有我之前提過個種toxic masculinity
例如係佢地真心認為女人結婚後係要留係屋企做家務照顧成家
同埋如果間屋自己出多d錢,佢地係唔會想女朋友/老婆係屋企有話事權,連點樣設計佢地大家既房都唔會比
唔止係d個案係咁,以前date過既local女仔都係會同我呻依d「大男人」野所以佢地係鍾意東亞人個種男女平等
(好諷刺既係佢地係睇韓劇學返黎,但我又唔好意思同佢地講韓國男人真實有時仲痴線) 
都幾肯定實際唔係咁見唔少朋友都開唔到你講嘅limit
有d係自己d個案既情況,有d係local frd同我講,有d係女朋友(都係local人)同我share
都係個句總會有例外
可能香港都係咁只係比較少人講出黎
咁真係睇係邊個職員同你開卡,睇下佢跟唔跟足指引
聽過VI pre-approved都冇你講嘅limit咁我諗唔關個職員事?
發覺你都幾鍾意將你嘅見聞講到全世界都係咁
呢邊人地問你where are you from
其實可能係問你住邊頭
畢竟GTA及周邊都係由多個市鎮組成
答from Toronto/Markham/Richmond Hill...就得啦
唔使對號入座嘅
想問吓香港P牌個一年計唔計 ,一年駕駛經驗?

我想考左筆試攞左個證先,之後再等多一年直接考class G road test ,請問我可唔可以咁做?
試過柒過
不過我諗亞裔要完全同化 仲要等好多代先得
好似黑人咁 完全唔識講非洲話
獨立發展出與祖先完全不同嘅文化
咁就會當你係本地人囉
其實大家聽清楚都會知「本土」人嘅英文係uniform, 最多係黑人多返種AAVE (或者 ?Canadian Black? dialect)
往往只係聽係聽唔出種族㗎喎.
聽過計亦聽過唔計
但你預唔計好d
初初嚟嗰陣,因為喺HK跟咗個英國嘅英文教師(我會考英文攞F)學咗佢啲口音。 好幾次俾人問喺邊度嚟。我咪話英國殖民地HK。 後來喺美國讀完書返嚟,有人問我係咪美國過嚟。我諗啲人都係好奇問下㗎嗟。近依幾十年都無人問過我囉。如果依家問我,我會答my hometown is dead.
咁非洲文化係咩先?紋啲顏色喺個身度哇哇WO?
呢啲劣質文化畀文明社會淘汰,
但唐餐、漢字全世界都有人鍾意,好難會消失喎
繁體字咪俾啲殘廢字侵食緊囉。
見撚到就唔開胃
冇人話要消失喎
非洲仍然好多人生活緊
但美洲黑人今時今日仲會唔會視非洲為故鄉?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞