一人一個上唔到飛機嘅經歷

274 回覆
13 Like 170 Dislike
試過一次差D上唔到機

果次自己起旅行,返香港果陣起飛前3個鐘走去搭機場巴士,預佢1個鐘就到 (即係早2個鐘到機場),點知塞到痴左線
上到機場高速公路先 feel 到大獲,即刻打比準備接機既女朋友話可能上唔切機,結果比佢屌到上天花話我唔預多D時間
最後起飛前50分鐘去到機場,佢又比我 checkin, 好彩用左10分鐘就去到閘口,仲有時間飲杯咖啡先上機

結論就係如果唔熟交通情況就搭機鐵
同學唔知自己係支那出世 去台灣之前一齊上網整台証 到左check in比地勤話台証有問題叫佢睇睇 佢打番屋企confirm先知自己唔係香港出世 個台証無效就拖住行李番屋企 我地就準備入境

咁on9都有既 唔知自己大陸出世
試過有fd去台灣
佢有兩本護照 一本特區 一本外國唔記得邊度
第一次去台灣用左外國護照
第二次去既時候本外國護照過左期
咪諗住用特區護照
點知台灣移民局話唔可以咁做
理由係怕佢係間諜
佢即刻打電話問外國護照快證要幾耐
對方覆佢3日 但個團得5日
最後死死地氣出番禁區

我都聽過,去台灣要用死同一本 passport
睇睇外戲前面條女一野壓到張凳勁後
香港人黎
試過有fd去台灣
咪諗住用特區護照
理由係怕佢係間諜
最後死死地氣出番禁區

特區/bno轉外國就得(得一次機會)
外國轉特區/bno就出事
屌今朝留完言話晏啲飛,吸下經,點知仆街就出事了
屌你屎忽check 唔切in
買多張單程
兩點幾等到九點半 仲等緊呀屌

去邊?
幾錢?

桃園,落咗機啦等入境
試過有fd去台灣
咪諗住用特區護照
理由係怕佢係間諜
最後死死地氣出番禁區

特區/bno轉外國就得(得一次機會)
外國轉特區/bno就出事

特區 BNO 互換都得 (佢2本都當係香港護照,要入台證)

嚴格來講有外國護照就唔用得香港護照,申請入台證果陣佢有寫明
Lisbon搭早機飛Brussels
已經到左gate等上機 去完廁所出黎收到新聞話個邊機場爆炸
本身班機話delay 之後等到話取消
間airline話一係退錢 一係轉第二日朝早搭車去Brussels
最仆街係我地行程其實只係單程飛Brussels 一日之後轉車搭去荷蘭
本身諗住轉直接飛荷蘭 但其中一個fd話好貴叫我地等陣先又話要打返去問保險乜柒咁
等到撚幾班機冇撚曬位 最後成個trip取消左
全程搞撚左5-6個鐘
荷蘭訂曬啲野同後面回程機票都蝕埋 起碼三四千

另外Book左Airbnb 同個房東講話個機場爆炸我地去唔到所以想退錢 仲比佢反屌我地無人情味 爆炸仲要佢退錢
同朋友係duty free行到遲咗去閘口
睇到一人一個打唔到飛機嘅經歷
今日5點去到無錫機場,本身以為中午7點機啦.一睇原來係早上7點機,多得個admin唔小.尋日3點先land無錫,回程訂早上7點

仲要今日香港,澳門夜晚都無機,最後死死地氣網上買左6:50去深圳.班機delay到10點先飛.轉埋車凌晨2點先反到香港,一反到來見到呢個post,真係唔回都唔得

仲有一次北京塞車,起飛前20分鐘先到,去到counter的無人,唯有即場買下班頭等(econ無曬),咁仲有2個鐘諗住慢慢啦,點知要排3次隊,安檢又慢搞到勁"紋",最後一條隊要叫人讓先上到機,去到d人排緊上機,差d連miss2次

利申"2次都叫admin幫我找個理由claim反公司錢
學生時代去成田
慳家坐慢鐵
我拎行李比女朋友帶路
點知就出事
搭錯方向成半個鐘先發覺
即刻轉坐express
去到counter:there is no way that you can board this flight today

巴打你咁天真
帶路同拎行李呢啲野都係男人做架啦
走唔甩
同學唔知自己係支那出世 去台灣之前一齊上網整台証 到左check in比地勤話台証有問題叫佢睇睇 佢打番屋企confirm先知自己唔係香港出世 個台証無效就拖住行李番屋企 我地就準備入境

Passport都有寫你邊到出世啦
仲有次係啱啱趕到上機既經歷

Denver 飛東京
又係駁機累事
上一程起飛delay
落機又埋唔到閘口

跑到我喘哂氣
差不多到閘口時
係咁聽到佢地撻我全朵叫我拿拿臨登機
結果係班地勤準備收我皮前成功達陣

上到架機
抖左成個鐘先抖番順條氣
試過係閘口比人撕埋機票
之後有幾條自稱入境處既人話
保安理由唔比我飛
拉左我埋一邊 搞左一輪答車翻歸
姓氏同名字調轉左入 咁都唔比上機
試過係閘口比人撕埋機票
保安理由唔比我飛

咩機場
同條女去希臘
上機果日收到Degree interview
成個trip唔撚洗去

笑撚兩
原本訂左從聖托尼尼飛雅典
結果訂早左一日
凌晨去到機場先知班機琴日凌晨已經走左
不過玩得好開心
感激大家

你都算好嘢
試過係閘口比人撕埋機票
保安理由唔比我飛

咁你真係ON99咁返歸?
試過係閘口比人撕埋機票
保安理由唔比我飛

咁你真係ON99咁返歸?
記錯左自己航班
去到機場check in 職員話一早飛走左

另一次係轉機有time zone當地快一個鐘 錯過左班機

仲有一次係去到機場先發現唔見左passport

大種乞衣真係幾撚戇鳩, 平時就屌快運, 原來自己不嬲咁多問題

你on9架 幾時有屌過HK Express
我唔坐快運架

又唔係無錢買機票 唔上機咪唔上機囉
講朋友既:
幾個女仔中六畢業去左韓國但遲到上唔到班機
由於個個都冇咁多錢起身即將買機票
又個個都係岩岩中學畢業冇信用卡所以都唔知點算
好彩我朋友係有附屬卡
如果唔係要搵香港駐首爾機構幫手搵返香港屋企人匯錢俾佢地買機票
上網買用eticket咪得
最多叫屋企人簽返張信用咭授權書
原定朝早坐飛機由英國倫敦去克羅地亞Dubrovnik
我同朋友一早check in咗過曬security
航空公司話班機會廷飛40分鐘
所以喺佢原先起飛時間早10分鐘先到個閘口
我屌 點知嗰個人話架機飛走咗
我屌你老母啊easyJet 快撚d執柒佢啦

咁之後點

之後死lur爛lur個空姐成半個鐘先肯安排坐另一班機

咪撚扮我啦屌
最後要買過張機票 另一間航空公司
因為即日買 所以貴到仆街 屌

唉屌我都試過
一早搞店online check-in, 去到機場排寄倉行李條隊
打撚哂蛇餅(目測過百人) 開得4 個櫃位 排到最後距離起飛時間仲有45分鐘 條隊無撚點郁過 覺得唔對路 同後面條鬼婆一齊去問d staff 有無得優先處理 佢話個個都係一樣要排隊 大把人比你更早機都未出聲 you will be fine no worries...
屌排多15分鐘聽到機場announce "Flight to Prague XX236 gate closed "
我同個鬼婆衝去櫃位話我地比佢地d staff老點 搞到走飛機 問佢可唔可以安排第二班機 跟住衰到趕走我地 仲話係我地問題先 唔會補錢/另作安排 完全推卸責任 投訴的話叫我地自己email 跟住比"I Don't give a SHIT" 嘅手勢 仲話"NEXT PLEASE.."
最後 即日買個張 貴到傻 仲要仆去第二個機場

垃圾Ryan Air
試過幾次 ...

十多年前坐泰航去台北,check in 左 之後慢慢係duty free 行 ...再慢慢行到gate 時 , 仆街 ...收緊檔既 ... 再睇睇張機票,原來睇左時間 , 不過叫做last min 到左 ... 地勤話我件行李已經落返機 ..
我即時小佢 , 我話就算我真係遲小小,點會無地勤爆咪捉人 ..我話我慢慢行過來都無聽到 ...後來佢免費幫我地改下班機 ....不過佢間野一日得兩班 , miss 左就要由1300點等到2000 ....等到on99 ...結果2000 個班機delay 左1個鐘先飛到 ...真吹脹

另一單,又係去台灣,不過今次工幹 , 去到機場check in , 仆街,拎錯左老婆本passport .... 個地勤好好人 , 都係免費幫我改下班機(今次華航,d 機密好多),個地勤仲問我2個鐘夠唔夠時間返來 , 如果miss 左就改唔到 . 因為趕去做野 ...死就死 ...結果順利坐上下班機

仲有一單差d 上唔到機 , 又係去台灣 ...話說張機票舊年因為passport 唔夠半年 , 差5日 出發前幾日先發覺搞唔到網上台証,bno 又斷左10年無得即日補 ...結果改左行程去澳門
到今年補錢出過張機票再飛台灣 ...去左機場check in , 你老味 , 佢話要出示買飛張信用卡 ...咁咪比補飛錢張信用卡佢lol ...屌 ...佢話資料不對 ...話係另外一張 ...(話說一年前買飛個張信用卡已經cut Q 左 ..) 搞撚左一大輪 ...(提外話:我個時先知跟agent 出既機票就唔駛核對) 我屌佢老味 , 我話真係用假卡買 , 都成年前既事 ..係既都揚晒啦 ....又話要我買過張機票 ......下冊10000字 ...最後搞到check in last min 先有過高層出來話放行,出張登機証比我 ...屌 ..

最後提提mon post 既大家 , 呢輪泰國海關出境經常排長龍, 過境個part 起碼2個鐘up ... 要真係預多小小時間去機場 ...三個小時或以上就會好d ....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞