一人一個上唔到飛機嘅經歷

274 回覆
13 Like 170 Dislike
同學唔知自己係支那出世 去台灣之前一齊上網整台証 到左check in比地勤話台証有問題叫佢睇睇 佢打番屋企confirm先知自己唔係香港出世 個台証無效就拖住行李番屋企 我地就準備入境

佢ON9架?
身份證號碼第一個英文字未係囉

你至on 9
AZ AX CX 嗰欄呀

好啦我收返

Easyjet,喺日內瓦,去到話checkin過左冇得上,叫我買第二日機票 明明到機場嗰陣話delay八個字 去customer service屌鳩佢delay又咁早close counter,最後都係print張登機證比我

去到閘口,等鳩左我半個鐘架機先到

屌又係垃圾easyjet 屌佢老母
你都好彩 我要買過第2間航空公司嘅機票
損失慘重

坐過幾次easyjet都冇delay是否好彩
香港航空去台灣
班機8:30
已經6點到機場但7:15先有人幫手check in(仲要得個1個人check in)
8點先check in 完 檢查再去登機到已經講緊8點20分
點知去到登機處到話架登機車已經開走了
個人行理已經land 返走
仲要我補多6舊水後補下一班機
仲要唔知上唔上到
屌撚到個空姐訓係到之後再死死氣再比600蚊後補下一班機
但都講緊10點鐘個班機
又要重新check in 同檢查,搞到我成個朝早不停跑跑跑廁所都要上到機先去到
永世唔再錄用佢

邊有可能
有次起Paris 去 Edinburgh 遲左起身1個鐘前去到都close 左
明明平時歐洲其他都係30min就得
最後用左兩日couch 去 London 再couch 去Edinburgh
永世難忘
Easyjet,喺日內瓦,去到話checkin過左冇得上,叫我買第二日機票 明明到機場嗰陣話delay八個字 去customer service屌鳩佢delay又咁早close counter,最後都係print張登機證比我

去到閘口,等鳩左我半個鐘架機先到

屌又係垃圾easyjet 屌佢老母
你都好彩 我要買過第2間航空公司嘅機票
損失慘重

坐過幾次easyjet都冇delay是否好彩

佢無delay啊
只係同人講佢delay而佢準時飛
未試過上唔到機。
差少少上唔到機就試過一次,汲取教訓以後喺歐洲機場都唔敢只係提早兩句鐘到。

阿姆斯特丹飛香港,移民官得三條友,排隊打晒蛇餅,D人冇晒秩序,你攝到位就有得行先嗰種(喺大陸都未試過

海關鬧我哋點解唔提早四句鐘到機場!(
最後死lur海關又有個好好心地嘅鬼佬幫口求情先俾我哋打尖,啱啱好趕得切上機。
同學唔知自己係支那出世 去台灣之前一齊上網整台証 到左check in比地勤話台証有問題叫佢睇睇 佢打番屋企confirm先知自己唔係香港出世 個台証無效就拖住行李番屋企 我地就準備入境

到底係你同學戇鳩定俾老母整蠱

睇身坋征乜冧巴開頭知咩事la
學生時代去成田
慳家坐慢鐵
我拎行李比女朋友帶路
點知就出事
搭錯方向成半個鐘先發覺
即刻轉坐express
去到counter:there is no way that you can board this flight today
同條女去希臘
上機果日收到Degree interview
成個trip唔撚洗去
同條女去希臘
上機果日佢收到Degree interview
成個trip唔撚洗去
搭單問 搭超早機(6點半)有咩要注意 預早一晚去機場定搭通宵巴預2個鐘就夠?

Taxi la
呢個post 好正
但我坐咁耐飛機都無預過呢d 情況
可能我太小心,咩都check 到好足,
預到d 時間好鬆
原本訂左從聖托尼尼飛雅典
結果訂早左一日
凌晨去到機場先知班機琴日凌晨已經走左
不過玩得好開心
感激大家
睇個po睇到好驚
利申就去旅行
我只係驚險 無大家咁勁
但去北歐一定要小心!!!
當年去丹麥 返香港果陣個離境排到出返機場 多人到痴線 我急到想喊 最後岩岩好係gate close時間去到 見到無人係gate差啲嚇到暈低 點知一問 發現我已經算早到 全班機啲人都卡晒係離境 最後delay左粒幾鐘

所以大家去北歐要小心呀

利申: 早左2個幾鐘到
我個次係好事
坐阿聯酋 喺法蘭克福機場已經上埋飛機 等左成粒鐘都未飛 跟住竟然話班機要cancel 嚇到我瀨屎
落機拎翻行李等左差唔多二個鐘
阿聯酋安排左間喺法蘭克福嘅酒店 成班機嘅人喺個度住左晚 朝早仲有自助餐食 去到杜拜轉機又有自助餐食
都算好好 雖然成個過程等左好耐 等酒店安排等2個鐘 補機個日等機又等左2個鐘 但都叫ok 算係幾特別嘅經歷
屌今朝留完言話晏啲飛,吸下經,點知仆街就出事了
屌你屎忽check 唔切in
買多張單程
兩點幾等到九點半 仲等緊呀屌
屌! 去緊機場 睇到個po好撚驚

喺機場食緊早餐

因住食到過咗時間上飛機…我試過一次

屌我同你一撚樣,仲係機場等緊,比女朋友屌到我硬晒
有無人覺得啲垃圾地勤好仆街
一般handcarry都係講緊隨身既袋(普通出街用)
加另一件手提行李
基本上每間個規定都一樣
仲要上次登機成條隊啲人都係咁拎
屌條仆街淨係過黎逼我放個斜揹袋落個行李袋到
話我咁樣係叫兩件
我身邊朋友試過,例如搭 10/08 00:30 機佢竟然係10/08 夜晚出機場。

我都差d中過呢個伏 黃昏先發現瀨嘢 即刻狗衝執行李

有幾個都好似你咁夜晚九點幾航空公司出 sms remind 先如夢初醒,最正𠴱個真係之後𠴱晚先出機鐵站 check in 先知柒左。
屌今朝留完言話晏啲飛,吸下經,點知仆街就出事了
屌你屎忽check 唔切in
買多張單程
兩點幾等到九點半 仲等緊呀屌

去邊?
幾錢?
我身邊朋友試過,例如搭 10/08 00:30 機佢竟然係10/08 夜晚出機場。

有幾個都好似你咁夜晚九點幾航空公司出 sms remind 先如夢初醒,最正𠴱個真係之後𠴱晚先出機鐵站 check in 先知柒左。

唔熟深夜機時間嘅人最好真係老早check定departure12個鐘頭前係幾點

如果咁都懶/錯嘅話就返去小學啦

唔熟深夜機時間嘅人最好真係老早check定departure12個鐘頭前係幾多月幾多號幾點鐘

如果咁都懶/錯嘅話就返去小學啦
試過有fd去台灣
佢有兩本護照 一本特區 一本外國唔記得邊度
第一次去台灣用左外國護照
第二次去既時候本外國護照過左期
咪諗住用特區護照
點知台灣移民局話唔可以咁做
理由係怕佢係間諜
佢即刻打電話問外國護照快證要幾耐
對方覆佢3日 但個團得5日
最後死死地氣出番禁區
有次大阪返黎香港,住宿同機場有好大段距離,好難預時間,去過日本既人應該知嗰度d鐵好煩,要係咁轉車,有d班次好疏
為慳錢唔搭新幹線,走去搭磨爛蓆嗰d
最尾起飛前半粒鐘到,人地啱啱好close counter,仲西我地面
要比成7百幾搭下幾班,好彩個fd有帶信用卡
如果唔係真係要賣身先返到去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞