一人一個上唔到飛機嘅經歷

274 回覆
13 Like 170 Dislike
以前對啲check-in time呀 boarding time 呀都無乜概念,
20歲果時 同我朋友夜機由香港飛去英國 大家都係𡃁妹,完全唔撚識預時間
點知一去到Qatar個check in counter
已經見到d地勤拉緊隊走人
我地勁驚:「係咪閂左啦?
有個大粒啲既停一停低左,望一望我地 ,可能可憐我地兩個窮學生
:「 開一開番幫佢地兩個做埋丫」

真係多謝你 我細個唔識嘢 好彩遇到貴人
---

另一次係有次係由法國返香港
同我兩個朋友已經入哂閘 但掛住hea呀 買野呀
行行下聽到啲奇怪口音既英國「xxx 」「xxx」
我仲話:「哈哈 點解講到咁似我個名既?

下一秒 三條友即刻跑去閘口衝上機
全機FULL哂 個個都坐好哂
個CX老空姐仲西我地面 對唔住囉

20歲𡃁妹仔 冇時間觀念就咪賴細個唔識嘢
原定朝早坐飛機由英國倫敦去克羅地亞Dubrovnik
我同朋友一早check in咗過曬security
航空公司話班機會廷飛40分鐘
所以喺佢原先起飛時間早10分鐘先到個閘口
我屌 點知嗰個人話架機飛走咗
我屌你老母啊easyJet 快撚d執柒佢啦

咁之後點

之後死lur爛lur個空姐成半個鐘先肯安排坐另一班機

咪撚扮我啦屌
最後要買過張機票 另一間航空公司
因為即日買 所以貴到仆街 屌

唉屌我都試過
一早搞店online check-in, 去到機場排寄倉行李條隊
打撚哂蛇餅(目測過百人) 開得4 個櫃位 排到最後距離起飛時間仲有45分鐘 條隊無撚點郁過 覺得唔對路 同後面條鬼婆一齊去問d staff 有無得優先處理 佢話個個都係一樣要排隊 大把人比你更早機都未出聲 you will be fine no worries...
屌排多15分鐘聽到機場announce "Flight to Prague XX236 gate closed "
我同個鬼婆衝去櫃位話我地比佢地d staff老點 搞到走飛機 問佢可唔可以安排第二班機 跟住衰到趕走我地 仲話係我地問題先 唔會補錢/另作安排 完全推卸責任 投訴的話叫我地自己email 跟住比"I Don't give a SHIT" 嘅手勢 仲話"NEXT PLEASE.."
最後 即日買個張 貴到傻 仲要仆去第二個機場

垃圾Ryan Air

我都試過
CheckIn 嗰一刻RyanAir 條友叫我跑去Gate
結果Gate Open 前兩分鐘去到,仲有時間買個早餐上機食

請問你試過咩
睇呢個post 先知原來香港咁多蠢人
原定朝早坐飛機由英國倫敦去克羅地亞Dubrovnik
我同朋友一早check in咗過曬security
航空公司話班機會廷飛40分鐘
所以喺佢原先起飛時間早10分鐘先到個閘口
我屌 點知嗰個人話架機飛走咗
我屌你老母啊easyJet 快撚d執柒佢啦

咁之後點

之後死lur爛lur個空姐成半個鐘先肯安排坐另一班機

咪撚扮我啦屌
最後要買過張機票 另一間航空公司
因為即日買 所以貴到仆街 屌

唉屌我都試過
一早搞店online check-in, 去到機場排寄倉行李條隊
打撚哂蛇餅(目測過百人) 開得4 個櫃位 排到最後距離起飛時間仲有45分鐘 條隊無撚點郁過 覺得唔對路 同後面條鬼婆一齊去問d staff 有無得優先處理 佢話個個都係一樣要排隊 大把人比你更早機都未出聲 you will be fine no worries...
屌排多15分鐘聽到機場announce "Flight to Prague XX236 gate closed "
我同個鬼婆衝去櫃位話我地比佢地d staff老點 搞到走飛機 問佢可唔可以安排第二班機 跟住衰到趕走我地 仲話係我地問題先 唔會補錢/另作安排 完全推卸責任 投訴的話叫我地自己email 跟住比"I Don't give a SHIT" 嘅手勢 仲話"NEXT PLEASE.."
最後 即日買個張 貴到傻 仲要仆去第二個機場

垃圾Ryan Air

咁惨仲唔屌鳩佢

我上次條隊都好多人,但有個大粒話我要 visa check 比我排頭做左先
ex:你唔使教鬧鐘,我教咗,會叫醒你
我:較多幾個鬧鐘穩陣啲
Ex:我當過兵好易就醒,一個就夠,你次次都要幾個鬧鐘先醒,不如就我直接叫醒你,反正點都會俾你嘈醒。
最後居然係我醒先,已經過咗國際機check-in時間,當時我第一反應係諗解決方法,都未得閑話佢嘅時候...
佢居然話你知唔知我呢幾日幾攰,所以先訓過龍

到最後自己出返錢買下一班機票
佢一啲都唔覺得唔好意思
男人

男人要搵成熟既,佢呢d係入世未深既小朋友,係咁架啦⋯⋯

佢已經大個三年,唔通真係要同叔叔拍拖先有希望
ex:你唔使教鬧鐘,我教咗,會叫醒你
我:較多幾個鬧鐘穩陣啲
Ex:我當過兵好易就醒,一個就夠,你次次都要幾個鬧鐘先醒,不如就我直接叫醒你,反正點都會俾你嘈醒。
最後居然係我醒先,已經過咗國際機check-in時間,當時我第一反應係諗解決方法,都未得閑話佢嘅時候...
佢居然話你知唔知我呢幾日幾攰,所以先訓過龍

到最後自己出返錢買下一班機票
佢一啲都唔覺得唔好意思
男人

男人要搵成熟既,佢呢d係入世未深既小朋友,係咁架啦⋯⋯

係咪依次之後飛鳩咗佢?

係之後發生咗啲更加過分嘅事
係雅典搭地鐵去機場比人偷左passport
仲要係禮拜六大使館唔開
要等到禮拜一
大家去希臘真係要睇實d 財物

果陣我ex 無講過半句埋怨我ge說話
仲為左陪我改機票
一落機行李都未放低就趕去考試
好多謝你

屌唔知點解睇完覺得好撚sad

因為個EX咁好,但已經成為左EX

其實唔止咁少
佢話想温書問我借左我本隨身notebook
點知靜靜雞寫左篇千字文鼓勵我
我frd飛前一日先發現passport過期
睇呢個post 先知原來香港咁多蠢人

蠢又蠢唔哂
有 D 識耍無賴
我frd飛前一日先發現passport過期

買完機票就要check下啦
呢d無得救wor
香港航空去台灣
班機8:30
已經6點到機場但7:15先有人幫手check in(仲要得個1個人check in)
8點先check in 完 檢查再去登機到已經講緊8點20分
點知去到登機處到話架登機車已經開走了
個人行理已經land 返走
仲要我補多6舊水後補下一班機
仲要唔知上唔上到
屌撚到個空姐訓係到之後再死死氣再比600蚊後補下一班機
但都講緊10點鐘個班機
又要重新check in 同檢查,搞到我成個朝早不停跑跑跑廁所都要上到機先去到
永世唔再錄用佢

其他人點解上到機?
係機場睇緊post,delay
上唔到機就未試過,但差啲奶嘢就有幾次

MUC>ARN SK
信Google Map個suggestion,本身以為會架電車直到機場,上車前都好記得睇咗水牌架電車會去機場,但架車去到某個站突然分叉行,心知不妙下個站即刻落車轉的士,好彩車站得返1部的士等緊客
終於都趕得切去到MUC
on99喺咁搵SK check in counter喺邊到,仲排隊去information counter問staff, 佢指一指LH個counter
突然醒起SK(SAS)都係*A(低級錯誤)
不管係check in or self bag drop周圍都打曬蛇餅
成功self check in + bag drop之後,以為一切順利之際
點知security check一堆人,排咗半個鐘(所以fast track真係好重要)
結果過完安檢用我畢生嘅氣力跑去gate
去到gate, ground staff仲知我貴姓同埋上一隻腳飛邊到,又冇怪我又冇西我面(當然我不斷say sorry)
最後成功上巴士之後再登機

RMQ>HKG UO
本身預早咗,但為咗等埋hostel個roommate(佢同我同一班機)搞到miss咗班巴士
我為咗慳少少錢諗住坐BRT去到靜宜大學再轉的士會平少少
結果靜宜大學附近極難截的士
結果53分鐘前成功check in(UO 1hr close counter before departure)
真係好感激華航ground staff
好記得第2日仲要第一日開新工
如果返新工第一日就要請假諗起都on9

DMK>KUL FD
衰賴床,1:15前到機場
6,7部self check in kiosk壞剩1部,正常check in條隊排晒長龍,後尾排咗條priority lane先至好在1個鐘前拎到boarding pass
但大家都知東南亞裔辦事能力有幾高嫁啦,離境又要排,最後又係飛去gate, 最後一切安好

HKG>KIX UO
等同事返到公司交收鎖匙搞到咁抆水
坐MTR+機鐵,喺青衣轉機鐵送上一班車車尾
最後Last min check in, 遲多半分鐘都close counter

HKG>YVR CX
1:15 前check in
第一次去Canada, 之前已經做好咗ETA
但出唔到boarding pass, 因為要個check in counter 個system要check到我有valid ETA先issue到boarding pass
地勤好俾心機打去加拿大某某dept搞(其實唔關我事,係加拿大方面個system出錯)
結果45mins前出到boarding pass, 之前劃個bulkhead seat冇咗
照飛去gate, 冇事如常出發!

MUC>ARN SK
信Google Map個suggestion,本身以為會架電車直到機場,上車前都好記得睇咗水牌架電車會去機場,但架車去到某個站突然分叉行,心知不妙下個站即刻落車轉的士,好彩車站得返1部的士等緊客
終於都趕得切去到MUC
on99喺咁搵SK check in counter喺邊到,仲排隊去information counter問staff, 佢指一指LH個counter
突然醒起SK(SAS)都係*A(低級錯誤)
不管係check in or self bag drop周圍都打曬蛇餅
成功self check in + bag drop之後,以為一切順利之際
點知security check一堆人,排咗半個鐘(所以fast track真係好重要)
結果過完安檢用我畢生嘅氣力跑去gate
去到gate, ground staff仲知我貴姓同埋上一隻腳飛邊到,又冇怪我又冇西我面(當然我不斷say sorry)
最後成功上巴士之後再登機

RMQ>HKG UO
本身預早咗,但為咗等埋hostel個roommate(佢同我同一班機)搞到miss咗班巴士
我為咗慳少少錢諗住坐BRT去到靜宜大學再轉的士會平少少
結果靜宜大學附近極難截的士
結果53分鐘前成功check in(UO 1hr close counter before departure)
真係好感激華航ground staff
好記得第2日仲要第一日開新工
如果返新工第一日就要請假諗起都on9

DMK>KUL FD
衰賴床,1:15前到機場
6,7部self check in kiosk壞剩1部,正常check in條隊排晒長龍,後尾排咗條priority lane先至好在1個鐘前拎到boarding pass
但大家都知東南亞裔辦事能力有幾高嫁啦,離境又要排,最後又係飛去gate, 最後一切安好

HKG>KIX UO
等同事返到公司交收鎖匙搞到咁抆水
坐MTR+機鐵,喺青衣轉機鐵送上一班車車尾
最後Last min check in, 遲多半分鐘都close counter

HKG>YVR CX
1:15 前check in
第一次去Canada, 之前已經做好咗ETA
但出唔到boarding pass, 因為要個check in counter 個system要check到我有valid ETA先issue到boarding pass
地勤好俾心機打去加拿大某某dept搞(其實唔關我事,係加拿大方面個system出錯)
結果45mins前出到boarding pass, 之前劃個bulkhead seat冇咗
照飛去gate, 冇事如常出發!

eTA 我都試過奶野,checkin 果陣先話 system 冇記錄佢出唔到 boarding pass
最後因航地勤又係幫我打去加拿大,搞到起飛前40分先出到 pass,之後跑到去閘口已經 board 完咁滯
真係要多謝因航班地勤人員,最後特登 send 左封感謝信比佢地,希望佢地真係收到
掛住食早餐

第二次掛住退稅
退完d錢都cum唔番張機票
睇完呢個post 驚到訓唔著
聽日一條友英國早機去捷克
打算早4粒鐘慢慢排隊drop bag

英國邊個機場?

英國邊個機場?

希斯路機場

祝閣下旅途愉快

MUC>ARN SK
終於都趕得切去到MUC

係咪坐S1

英國邊個機場?

希斯路機場

Heathrow 真係要早d排,朝早無乜人返工因為

英國邊個機場?

希斯路機場

Heathrow 真係要早d排,朝早無乜人返工因為

英國啲機場慢撚到仆街
試過有次係澳洲悉尼
坐8點坐機...由悉尼去柏斯...
同行條友話去domestic airport唔洗咁趕...
早半個鐘前去到就得...
咁我地7點係Town Hall 坐火車去domestic airport
坐到半路先發現坐錯左方向....去撚左第2個站...
即刻拎住D行李跑出去坐的士
呢個時候已經7點35...
一路搵的士一路等...到7點45先有的士
但飛機15分鐘後開, 去到已經8點05分
但好好彩既係, 班機delay...delay 到8點15先會開出
本來有時間入貴賓室食野最後都無得食...
所以從此以後我無論幾近, 我都會早D到算...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞