[月經] iOS集中討論區 (230) Tim Apple : Wonderlust.

992 回覆
3 Like 4 Dislike
搞個回收lightning換type c優惠
EU : 衣D 係環保既代價
我D type C 線多到要扔
差唔多除左iPhone 同airpods外其他電子野都type c
全屋apple 野表示

得macbook 同ipad pro 加埋兩條 usbc to usbc
好缺
type c 好多wor 我
風扇仔,keyboard,mouse,尿袋,鬚刨送嘅全部都係
不過多數都係A to C ,唔係C to C
同埋淨係叉到電,過唔到data 果類廢線
我啲風扇仔送cheap雞線我唔敢拎黎叉apple野,全部用原廠/mfi線叉
如果講換線
我屋企可能要換牛先

我勁多type A牛
果啲通常都好短
我有用過ps5 果條叉ipad pro ,夠長
不過我啲火牛轉曬Type C 咁濟, 用到A 嘅反而少
有啲cheap 雞嘢例如風扇仔係用唔到C to C頭(PD)叉,要A to C (QC)先得
睇嚟apple fans 又要行一次2012 30-pin 轉lightning 嘅位

不過good change 嚟嘅,一下短痛快快手
全部轉晒type c算啦
依家就係怕AirPods MagSafe 全部轉Type C,原來嘅全部都係垃圾
最少都幾年後
而家啲後備機唔會咁快賣住
銀行app, signal
都要喺屋企慢慢搞
心急好易做漏step
我見好多trade機嘅舖頭
都可以遲幾日先放機
歐盟已經落咗order全部產品都要轉
第時係煩另一邊頭
有啲線a to c 有啲c to c
我之前買左4個a頭既火牛 遲早又要換
但變咗用家冇得ipsw update
如果真係封嘅話
type c 都叫有用
EU叫apple開放sideload真係on撚鳩
跟住幾年後推portless又玩多轉揼線
歐盟真係好環保
歐盟都有德政
要求生產商畀用家自己換電
都係好事嚟嘅
咁其實mac都可以自己裝.dmg嘅

iPad話代替電腦 但裝俾個iPadOS限制咗個可能性
唔知會唔會有一日係iPad有finder可以用嚟backup iPhone
而家準備type c to type c

轉曬typec又要升級個叉電器
前一排先大up買咗3A3C同兩個Belkin type c兩口
其實無形間都製造好多垃圾
apple 原裝typec都仲有幾個,但單口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞