[月經] iOS集中討論區 (230) Tim Apple : Wonderlust.

992 回覆
3 Like 4 Dislike
本身幾部ipad用usbc,如果買轉usbc iphone,到時要同ipad爭條線用
新iphone/ipad爭usbc線用,跟住airpod pro 2,magsafe尿袋就多左lightning線用
如果換機我要買返條A to C線用黎過夜慢差用
而家成屋都係
A to lightning
C to lightning

兩樣都準備變垃圾
諗落 iphone 轉埋 usbc 都仲有舊 airpods pro 要 lightning 都係甩唔到呢條線 屌
我習慣每年將我用緊嘅iPhone俾兩老
自己換新
我今年如無意外會由14pro轉15pro
所以我屋企仲有至少兩年時間先會飛甩lightning
可以比錢買個type c 盒就解決啦
唔係歐盟迫鳩apple你哋估lightning仲會用幾多年?
我估Apple本身嘅計劃係由lightning轉MagSafe
最後portless
所以lightning呢幾年都hea住整
但MagSafe配件就愈出愈多
諗住時機成熟可以交棒就cut咗個port(可能係2025)

不過依家未趕得切變portless就已經被逼轉用type c
我反而覺得portless 比較難

Recovery mode, DFU mode 全部要線
Software 一死,就企喺到
Apple Watch內部咪有wireless recovery
Apple Watch都portless咗咁耐
Apple應該儲咗唔少經驗/信心幫iphone轉portless

而且喺Apple角度
如果用家部portless iPhone磚咗
冇得自己插線做troubleshooting
一定要搵天才整
又係一盤生意
Trade快,你過資料耐
尤其是啲銀行Apps ,有啲要舊機拎code先過到新機
我由iphone 12 pro開始除左過夜用線叉,基本上其他場合都唔插線叉所以佢portless我都贊成又可以增加防水防塵能力
通常trade之前最好等新機完全set up/過晒舊資料先好放走舊機
啱啱以為嗰1會插喺個0入面
tim最愛
咁就on99拎agc擺喺度
我試過貪可以係Carousell 可以賣高$1-200
賣咗機先 後悔到不得了
最煩係堆銀行apps
唔好賣返apple 啦,平咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞