[月經] iOS集中討論區 (230) Tim Apple : Wonderlust.

992 回覆
3 Like 4 Dislike
咁又唔可以咁講既
唔FaceTime, 比如WhatsApp video call都得既
唔airdrop,咁咪用… sorry我唔識,用開iOS

總之應該係有對應既功能既
我iphone4s 用到呢架 每一代都有換
就算出部fold5 都係雙修
但每年明知佢冇驚喜 都想等埋個發佈會先 希望有返以前嘅轟動 話晒今年都叫出個新系列
有冇ching 黎緊係會大機轉細機
13 pro max 用左兩年終於頂唔順15想轉返pro
覺得好揸手d
你覺得姐跟手放返出去再上大機
如果今次大細機主要分別只係鏡頭
會換返細機
Whatsapp call呢舊垃圾
Apple Watch又唔出app
淨係得部iPhone響
Facetime已經全部iPad Mac Apple Watch都可以聽到

訓覺個陣d on9親戚打whatsapp call
iPhone本身靜音就聽唔到
但電話/Facetime Apple Watch係可以震醒去聽電話
係可以有代替品
但唔會係一個制就做到嗰種效果
有幾多個用完Apple啲products會退會
最多就係越買越多泥足深陷
買到全部product line有齊
所以呢度先咁多用家屌住用

電話我覺得iOS Android各有各好
Tablet真係分別大
接受到螢幕同粒電細咗,我覺得無問題
唔少an用家就係唔鍾意apple啲產品設計到啲用家好容易咩都買齊+不停課金

但講真買非apple嘢咪又係要洗錢
只係啲錢打散俾唔同公司賺而唔係Apple一間賺哂
Apple啲產品係mark up得多嘅
先俾人話係蘋果稅
但係連埋其他Software/service都算係咁,不過好多人唔睇呢啲
Apple成日俾人屌不思進取
但其實Apple作為一間公司可以出到咁多市場佔有率唔差嘅產品/服務
明明就係一件好進取嘅事
都唔係今年轉
仲有重量
13 14轉咗pro
如果今年真係輕咗嘅話會轉返pro max
仲有9日
咁真係要上左手先知
pro max 上左case好大舊
根本就係賣Service為主
個個都當佢賣Hardware

講真Productivity 3寶唔洗錢都算係幫你慳咗錢
要用office咁無計啦
剪片又係
Final Cut Pro 一炮搞掂用一世
呢啲都要錢㗎
Adobe Microsoft 都轉晒sub

所以蘋狗有時真係當用家狗咁撚
咁撚自我
但而家已經too big to fail
無可能會好似moto Nokia呢啲收皮
想問吓15開訂
同時間 可唔可以喺Apple store app揀用舊機trade in
應該唔得
離題,其實點back落external
2TB iCloud 已綁
13上14 Pro轉dynamic island反而喺我心目中叫大改
其他真係換咗連自己都唔覺
12 》13 有MagSafe 麵係唔錯吖
我就係因為咁轉(藉口多多)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞