最近睇緊邊套韓劇? (67)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
榮榮最後要敗走喎
揸住架超跑走咗去啫
未算敗晒顧問個聲譽
全套劇都係靠吹
戀人好好睇
最近幾套劇都好睇
邊睇邊等
你發現到榮榮呢點 真心 又幾好笑
唔好睇
KBS週末劇《真的出現了》第45集全國收視率21.0%

KBS《真的出現了》收視率推移:

37 20.6%
38 22.8%
39 21.2%
40 22.8%
41 20.5%
42 23.8%
43 20.9%
44 22.0%
45 21.0%
JTBC週末劇 時髦一點 第5集全國收視率 5.634%

JTBC《時髦一點》收視率推移:
01 5.275%
02 5.805%
03 5.522%
04 7.000%🔺️最高
05 5.634% ​​​
tvN週末劇 驚奇的傳聞2 第9集全國收視率3.929%

tvN《驚奇的傳聞2》收視率推移:
01 3.949%
02 5.446%🔺️最高
03 4.752%
04 4.790%
05 4.135%
06 4.339%
07 3.841%🔻最低
08 4.417%
09 3.929% ​​​
SBS金土劇《消防署旁的警察局和國科搜》第8集全國收視率6.3%

SBS《消防署旁的警察局和國科搜》收視率推移:
01 7.1%
02 5.1%🔻最低
03 6.5%
04 6.0%
05 6.3%
06 6.1%
07 6.2%
08 6.3% ​​​
MBC金土劇 戀人 第8集全國收視率10.3%

MBC《戀人》收視率推移:
01 5.4%
02 4.3%🔻最低
03 5.5%
04 5.2%
05 8.4%
06 8.8%
07 10.6%🔺️最高
08 10.3% ​​​
【熱帖】雖已婚但大家對其已婚認知不深
1 韓藝璃(2022年初結婚)
2 李沇熹(2020年結婚)
3 李學周(2022年11月結婚)
每次提到已婚,都會有人表示很驚訝。 ​​​
戀人 第8集全國收視率10.3%,瞬間最高收視11.5%,同時段收視第一。
一共20集,目前已經播到第8集,下周第10集播出後結束第一部分,9月轉播亞運會,將於10月中旬播出第二部分。 ​​​
韓國將翻拍秦嵐、王鶴棣 主演電視劇《理智派生活》,明年上半年正式製作

該片講述理性又冷靜的34歲職場女性和細膩又溫暖的22歲男性克服工作生活的困難,一起成長培養愛情的故事。
【新聞】韓劇面臨滅亡危機
金喜善、李瑞鎮的電視劇也出現問題,韓劇市場崩潰危機,明年沒劇看了

韓劇市場處於崩潰危機,頂級明星主演的作品也接連中斷拍攝,製作泡湯的事例接連不斷。三大台迎來危機已經很久,帶領著有線台tvN等的CJ和迪士尼也大幅度減少播出篇數,中斷新項目製作。因為市場沒有資金,急得跺腳的製作公司們有很多。

業界表示,金喜善主演的《心理操縱》拍攝中斷。今年4月發表選角,預定下半年播出。沒能編成的狀態下開始事前製作,但是年內很難播出。相關人士表示:拍攝了5集左右,現在中斷已經很久,也有很多演員只拍了一兩集。另一位相關人士表示:雖然正在努力重啟拍攝,但是不簡單。金喜善等主演正在尋找其它回歸之作。

李瑞鎮主演的《黑幫的我成為了高中生》其實製作已經泡湯,相關人士表示:大部分工作人員已經解散,製作公司的資金狀況不好。和朴持厚主演的《靈魂手指》在相同時期投入拍攝,影響很大。

《靈魂手指》也是拍攝中斷後最近重啟,再次中斷的可能性也不是沒有。雖然這是CJ的公司製作,但是最近已經抽身而出,這部劇被受損失。因為最近製作公司有著貪污問題,內部情況不好。

韓藝璃結婚後的回歸之作也面臨泡湯危機,金曜漢也加盟的NETFLIX電視劇。今年初發佈了演員陣容,當然製作公司否認了製作泡湯,說是:修正劇本工作時間變長。

韓國電視劇市場迎來了最差的狀況,結束拍攝未能編成的作品多達100多部。雖然NETFLIX等OTT登場讓K項目人氣變高起了泡沫,製作費衝上雲霄危險負擔也變得很大。最近電視劇製作費超過數百億,如果仆街打擊也不得不大。

還有著K二台可能會消失的傳聞……迪士尼6月也解散了項目組,相關人士表示:迪士尼韓國區內部有著貪污問題,新項目的製作中斷。

一位製作公司相關人士:明年韓劇市場會更加惡化,K台不播出迷你電視劇,其它電視台也會大幅度減少編成。相當於比起今年,明年會減少50%以上的製作和編成。演員們的片酬急劇下降的可能性也很高。

【熱帖】連金喜善 李瑞鎮 的劇都停擺…市場崩盤危機

韓劇面臨著前所未有的嚴峻形勢。因為Netflix等平台的爆款韓劇,促使韓劇製作泡沫化,一窩蜂開機,造成100多部韓劇堆積,未能排播。

因為播出成績不理想,電視台或OTT減少排播,更加謹慎。排播堆積,拍好的劇賣不出去,造成製作公司資金周轉困難,很難再製作新劇。好不容易確定製作後也因為資金等原因,中斷拍攝or流產。

連巨星出演的電視劇也陸續出現中斷拍攝、製作流產。

金喜善主演《Gaslighting》拍了5集後停拍了很久,努力恢復開機ing,但很難,因為製作公司資金斷鏈。

李瑞鎮主演《黑社會混混成了高中生》實際上製作流產,因為製作公司資金不樂觀。

朴持厚主演《Spirit Fingers》,一度中斷拍攝又重新開機,但不排除再次中斷拍攝的可能性。

製作支援的Studio Dragon出現貪污等問題,內部情況不容樂觀。

韓藝璃主演《The sense》傳出製作流產,製作公司出來闢謠“只是劇本潤色時間較長。”
免費台檔期越來越少
收費台睇cast拍劇
OTT網絡劇唔係 Netflix 買嘅,出街人氣輸一半
但係Netflix唔係乜劇都買
Netflix 睇唔上嘅就博 D plus, Prime買
再唔得嘅就轉本地OTT(wavve、CP、TVing….)
以上都冇人要嘅就
其實3大台果啲劇實上wavve
tvN JTBC 就上TVing
講真Netflix非原創劇都唔係套套好睇 (原創劇都唔係套套符嫁)
近幾個月買果啲都唔太OK
較好嘅有壞媽媽

不過Netflix搞到啲演員片酬急升
好多演員只會接Netflix播嘅劇
但韓劇最大問題係編劇
投放更多資源去編劇度比請高片酬的演員拍劇更加重要
國際ott喺韓國發大嚟搞對韓劇同韓影本土市場慢慢變成弊多於利話就話投資多咗製作多咗劇 但成個行業變到越嚟越速食同啲演員以錢行先 走晒去拍ott作品 連堆電影演員都去拍劇 加大競爭 同埋啲製作公司未搵到電視台/平台編成嘅劇都拍咗先 太睇得起個市場 覺得電視台唔買嚟播都仲有ott會肯買
韓國電影市場太細?感覺一直劇本麻麻
而且過多陣都會上韓國OTT
編劇又唔係個個都有水準
有水準嘅作品往往第一時間畀一線演員先
唔啱心水嘅先搵第二個
新晉、二線嘅就想搵機會打響名堂
除非佢哋唔打算做主、配角,淨係諗住有工開,做老臨客串都得
不過呢個情況就算連拍日日劇/週末劇都無可避免
因為呢啲都有海外OTT市場
最壞情況就係連只限本土OTT嘅網劇(海外宣傳都冇嗰啲)都接
韓國電影市場直頭爛咗
票房唔單止大跌
重要被踢爆票房做假
Netflix改變哂全世界影視嘅規矩
韓國電影市場太細?感覺一直劇本麻麻
而且過多陣都會上韓國OTT
韓國電影市場直頭爛咗
票房唔單止大跌
重要被踢爆票房做假
Netflix改變哂全世界影視嘅生態
冇記錯韓國算係人均睇戲睇得多嘅國家嚟
疫情前韓國戲飛價錢好似係一萬won樓下
而家加價加到萬四至萬五won以上
韓國人覺得貴同埋啲電影會上ott
佢哋而家除咗真係好睇嘅先會入戲院睇
唔係嘅話都係等上網睇就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞