【HiHi喇】我借左筆「靈魂信貸」......(2)

675 回覆
358 Like 13 Dislike
屌你正故
留名
推吓先
正皮左先唔講咁多
留名
LM
LM

樓主努力呀
Hi, 有故未
仲有排先子時
lm
子時到
「妳醒喇,」我在床邊看著剛剛甦醒的小瘣道。

「阿偉?」小瘣左顧右盼道:「隻厲鬼呢?」

「妳休息多陣先啦,」我微笑道:「隻鬼俾我收伏左喇。」

「真係既?」小瘣喜出望外,隨又道:「呢度邊度來架?」

「呢度係我屋企,」我有點難為情道:「有啲亂,唔好見怪。」

「哈,點會呢,」小瘣安心地躺回床上:「不過點解你屋企咁多封條既?」

「唉,」我苦笑道:「應該係銀行見我遲遲唔還錢,上來查封過一輪,好在我用靈力爆開度大門,唔係就真係無家可歸喇。」

「咦?」小瘣揚眉道:「你識用靈力喇?」

「算係啦....」其實是我苦苦哀求三尾,牠才勉為其難借點妖力給我開門。

「依家幾點啊?」小瘣問道。

「差唔多下午六點喇....」

「乜我訓左咁耐喇!」小瘣急忙坐了起來,「你做咩唔叫醒我呀!」

「咁我見妳訓到咁霖,咪唔打擾妳囉....」

「你一直都係我隔離?」

「係呀,」我笑道:「橫掂我呢啲屍體都唔識眼訓既。」

不知我是否說錯了甚麼,小瘣竟低下頭無言以對。

一段尷尬的沈默......
子時到

Live
「嗱,都話條女冧你啦。」三尾竊笑道。

「收皮啦!」我喝道。

「吓?」小瘣一臉不解。

「唔係啊⋯⋯」我慌張失措道:「係隻死臭狐搞鬼....我唔係話妳....」

小瘣驚訝道:「你可以同邪靈溝通?」

「係呀,」我苦笑道:「佢地時不時都會笑鳩我.....」

小瘣沒有多說,一手便扯開了我的上衣。

「嘩!」我雙手遮胸道:「乜小瘣妳咁猴擒架!」

「阿偉,」小瘣滿臉憂色道:「你啲屍斑己經上到胸口....咁証明你七個脈輪之中既心輪己經俾邪靈佔據埋.....」

我看著胸口上的點點屍斑,慌張道:「咁我係咪就來死喇......」

小瘣輕嘆了口氣,道:「依家你身上得番頂輪,眉輪,同喉輪未被邪靈佔據,一旦頂輪都失守埋,亦即是屍斑爬過眉心既時候,你就神仙都難救喇......」

我苦惱道:「咁我地仲好唔好繼續收集邪靈呀......」

「我諗唔好喇.....」小瘣擔憂道:「邪靈本身就係雙面刃,既可以增加你既靈力,同時又會加速你既死亡,我怕再收落去,就算以你冥修羅既載體都會承受唔住.....」

我望出夜色漸濃的街景,惆悵道:「如果我依家去搵Tony, 妳估夠唔夠打啊喇....」

「呢層我真係唔敢肯定,不過你唔使怕,」小瘣輕輕捉著我的手,「我會陪你一齊去。」

「嗯,」我回握她的手,「咁妳更加要休息多啲,咁先可以幫到我架嘛。」

「好啦,」或許小瘣也明白養精蓄銳的重要性,這次竟乖乖地躺回床上休養。

聽著她沈沈睡去的鼻息,我悄悄地拉開大門,獨自出外。
我獨自一人坐船來到了長洲的東提小築。

「好夜喇喎,」三尾道:「乜咁有興致來宿營啊?」

「收爹啦,」我心煩意亂道:「我來吸鬼呀。」

「吓?」三尾驚訝道:「頭先小瘣妹妹咪叫你唔好再吸咯,你吸上癮呀?」

「我夠知啦!不過我真係無把握同Tony單挑呀嘛!」

「咩呀,小瘣妹妹咪話左陪你去咯。」

「一人做事一人當啦,」我苦笑道:「既然場仗係咁無把握,我無理由叫佢陪我一齊冒險啦。」

「哈,」三尾笑道:「都唔知話你偉大定戇鳩好。」

說著說著,我己來到了東堤專門出租渡假屋的攤檔。

這時天色己黑,不少攤檔早就打佯了,只剩下最後一檔還在收拾細軟。

「唔該,」我走過去打招呼道:「我想租間渡假屋.....」

「依家先來租屋?」包租婆用疑惑的眼神打量我。

「咁妳夠依家先收鋪啦,」我強詞奪理道:「最多我俾多啲租啦。」

「唉,怕左你啦,」包租婆沒好氣地放下己收拾好的擺設,「想租啲咩類型呀?」

「咁既...」我挨近她低聲道:「借問聲XD1X呢間屋有無人租呀?」

這是我上網找到長洲最猛鬼的一間渡假屋,網上幾乎所有靈異事件都是圍繞這間屋流傳。

包租婆聽了果然發火道:「𡃁仔你係咪玩野呀!」

幸好我的錢包還留有些現金,便連忙抽出兩張千元大鈔道:「唔知呢度夠唔夠租幾個鐘呢?」

包租婆見我出手闊綽,立即眉開眼笑道:「哥仔識貨喎,好多人慕名想book呢間都book唔到呀。」

「咁唔知今晚係咪咁岩有房呢?」我順著她的口風道。

「又真係咁岩有喎!」包租婆摟著我的膊頭道:「跟我過來呢邊攞鎖匙啦。」
我跟著包租婆來到了她附近的家,還沒開門便聽見裡面傳來了打麻將的聲音。

「你係度等我一陣啦。」包租婆口叼著香煙便徑自走入屋內。

我看見她家門口養了一隻黃狗,便伸出手去逗牠玩。

「過來呀,傻狗,」

那黃狗竟「嘔嗚」一聲縮作一團,眼中盡是驚慌之色。

「鎖匙來喇,」包租婆拿著一串鎖匙走出,「使唔使買包炭咁呀?」

「點解要買炭呀?」我奇怪道。

「咁即係你自己有準備啦,」包租婆邊說邊把鎖匙和渡假屋的路徑圖塞在我手中,「咁哥哥仔你一路好走啦下。」

我把東西收好,笑道:「咁我都祝包租婆妳打麻將贏多啲啦。」

「打咩麻將啊?」包租婆瞪大眼道。

我指了指屋內:「乜入面唔係.....」

「吓?」包租婆疑惑道:「我一個人住架喎⋯⋯」

「走啦,」三尾道:「入面啲爛賭鬼無咩妖力架喳。」

「好啦.....」我搖頭嘆氣道:「咁老闆娘妳好自為之啦。」

「挑!」包租婆生氣道:「顧掂你自己先啦!」

說罷,她便用力地摔上了大門。
正皮留名待續
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞