【HiHi喇】我借左筆「靈魂信貸」......(2)

675 回覆
358 Like 13 Dislike
上個post
lihkg.com/thread/325399/page/1

各位我返來喇,大家唔使再擔心我遭遇不測,或者靈魂俾人吸左去喇

順帶一提,小弟首本實體書係各大書局有得買喇

尖沙咀誠品

呢個故暫時未知會唔會出,不過呢啲都要睇緣份啦

唔講咁多, 我地依家去文

FB 同步更新
www.facebook.com/icelemoncoffee
上文提要:

「小瘣妳無事呀嘛?」看著她鮮血淋漓的右臂,我不知如何是好。

「我無事.....」小瘣忍痛把一些藥膏塗在傷口上。

我看見藥瓶上的標籤,驚訝道:「黑玉斷續膏?真係有呢樣野架?可以補滿血架喎!」

「馬老闆亂寫架喳,」小瘣苦笑道:「入面係曼秀雷頓來架,依家用來止下血者。」

「咁點得架,妳流咁多血,不如去醫院先啦。」

「唔使喇,」小瘣搖頭道:「你俾啲時間我用靈力復元就得架喇。」

「唉....」我憐惜道:「小瘣你做咩要咁傻呀,頭先明明有咁多機會都唔殺死隻狐妖。」

「怪我自己輕敵啦,」小瘣這時己處理好傷口,「不過唔係咁,你又點會收伏到嗰兩隻狐妖吖,係咪?」

「其實小瘣妳係咪一直都係暗中保護我,無離開過呀?」

「係呀,」小瘣微笑道:「係見到你傻更更咁想用筷子夾散哂啲邪靈,我先忍唔住出手喳嘛。」

「哈,原來係咁......」

看見她為我奮戰得披頭散髮,我心頭一陣感動,便忍不住伸手過去幫她撥頭髮。

怎料到小瘣這時剛好轉過頭來,我的手指剛好叉中她的鼻窿。

「Sorry.....」我連忙把手縮回,「我無心架.....」

「嗯.....」小瘣尷尬萬分,「我都係入廁所梳洗下先。」

「吓....入面好恐怖架喎....」我猶有餘悸道。

「有鬼都俾你捉哂啦,」小瘣回眸一笑,便走進了公廁。

「唉.....」我內心一片惆悵。
這時手上的古玉突然傳來三尾的聲音:「哥仔呀,借問聲你係咪青頭仔來架?」

我惱羞成怒道:「關你隻死臭狐咩事呀!」

「無....」三尾道:「見你心事重重咁,想開解下你咁者,無咩我返入舊玉度先。」

「喂,」我喝止了牠,「咁你有咩高見呀....」

「哈,」三尾笑道:「咁你都睇唔出條女冧你?」

「吓?你點睇得出架?」

「所以話你青頭啦,」三尾沒好氣道:「佢唔冧你頭先就唔會為左你搏哂老命咁同我家姐打生打死啦!」

「係咪架.....」我內心竊喜。

「我鳩噏架喳,」三尾不負責任道:「我呢啲小狐狸識條鐵咩,嘻嘻。」

「唉,正所謂英雄氣短,兒女情長,」余公這時又來贈慶。

「好心你地食少啲花生啦,」我心煩意亂道。

「阿伯呀?」三尾突然問余公,「我同家姐可唔可以過你嗰邊個靈殼度住呀,呢舊玉入面好逼呀。」

「嘿,那你們可別打擾我安睡。」

「得得得,我地一定唔會嘈你老人家訓覺。」

三尾一說完,我便感到兩股寒意迅速從手上的白玉直竄我的膻中。

「嘩!呢度舒服好多咯!」三尾讚嘆道,「哥仔你副靈殼果然不同凡響!」

「喂!」我責罵道:「妳唔好係入面搞搞震啦!」

「吓....我無呀...」小瘣在我臉前愕然道。

我不知她原來己從廁所走出,連忙道:「唔係....我唔係鬧妳....」

「柒左啦,嘻嘻。」三尾幸災樂禍道。
好不容易下了山,還以為終於可以休息,小瘣卻道:「阿偉,我地係時候要起程喇。」

「吓?又去邊呀?」

「仲有一個時辰就係子時,係全日陰氣最重既時候,我地要把握時機收集多啲亡靈,咁你先有能力對付借錢俾你既財仔架。」

「但係我己經好攰喇喎,」我苦笑道:「況且妳頭先流咁多血,不如我地休息下先啦...」

「你覺得攰?」小瘣揚眉道。

「係呀,做咩呀....」

小瘣沒有回答,反而拉起了我的衣袖。

「阿偉,」小瘣皺眉道:「你啲屍斑己經上到去上臂喇....」

「點解會咁架?」我驚訝道:「咁咪好快會上到眉咯?!馬老闆唔係話我仲有七日命既咩?!」

「嗯....」小瘣臉有憂色道:「水能載舟,亦能覆舟,我諗係因為你體內積聚既亡魂越來越多,加速左你屍化既速度...」

「咁點算呀!」我用力想擦去手上的屍斑,無奈就是擦不掉。

小瘣尋思了一會,才道:「原本我諗住遲啲先教你,不過依家睇來要提前進度喇。」

我好奇道:「教咩呀?」

小瘣直視我的雙眼,回答道:「我要教你控魂術!」

「控魂術?」我難以置信道:「乜真係有呢啲野既咩?」

「嗯,」小瘣點頭道:「簡單啲來講,就係點樣運用靈力既方法。」
說罷,小瘣便拔出桃木劍演示道:「呢下係無用靈力既。」

小瘣隨手一揮,砍倒了馬路旁邊的一棵小樹。

「呢下係有用靈力既,」小瘣雙眼精芒一閃,揮劍橫砍。

馬路旁的一整排欄杆隨即斷開兩截,那斷口平整得就像被利器切割無異。

「嘩.....」我瞠目結舌道:「妳點做到架...?」

「呢下叫以魂入劍,」小瘣挽回劍花道:「有啲人會附魂入刀,每個人都唔同。」

「我知喇,我上網睇過好似有條友叫曲街小次郎,佢把刀郎都好勁。」

「你同我唔一樣,」小瘣答道:「我係將靈魂注入兵器,而你本身就係兵器。」

「咁我應該點做啊?」我還是一頭霧水。

「你依家合埋眼,試想像身體入面既亡魂係一種氣流。」

我聽言照做,卻感到體內空空如也,那三隻邪靈又不知跑哪去了。

「依家試下將股氣流導入你既右掌。」

不知怎的,聽著小瘣指引,我的右掌竟真的開始感到有一股熱氣凝聚。

「阿偉,你係咪感受到啲咩?」小瘣問。

「係呀,我感覺到右掌有道氣越來越熱。」

「非常好,」小瘣讚賞道:「你依家試下將呢股氣一次過發出來。」

「好!」我紮穩馬步,聚精會神地將右掌推出!

砵.......

我的右掌居然發出了清晰響亮的屁聲。

「嘻嘻,」三尾笑道:「原來你手掌識放屁。」

原來又是這隻死臭狐搞的鬼。

「唔好灰心啦,」小瘣安慰道:「係需要時間練習既。」
接住落來係新文
我和小瘣在一間通宵營業的茶餐廳坐了下來。

「兩個常餐呀唔該,」我向茶餐廳的伙計落單道。

「你唔係唔會肚餓既咩?」小瘣揚眉問。

「淨飲雙計嘛,」我苦笑道:「況且妳成日無食野,食多啲都好呀。」

「哈,我都唔係好肚餓者。」

小瘣雖然這樣說,但當侍應送上食物的時候,小瘣差點吃得連碟子也吞進肚裡,甚至還打包了一盒白飯。

「小瘣呀,」我啜著凍檸啡說:「其實妳點解識咁多野既?」

「唔好咁講啦,」小瘣擦了擦嘴巴道:「我都係跟馬老闆學架喳。」

「咁馬老闆究竟係咩來頭呀?」我好奇問。

「呢層⋯⋯」小瘣忍不住笑道:「其實我都唔係太清楚,不過我知道借錢俾你果個財仔,應該係馬老闆既師弟來既。」

「師弟?」我失笑道:「唔會係佢地原本師屬同門,之後Tony鬼迷心竅自立魔教呢啲老土情節呀嘛.....」

「唔係啦,」小瘣笑道:「聽馬老闆講,佢地好似係讀同一間中學咁者。」

「我頂,」我哭笑不得道:「原來係呢種師弟。」

「唔好講咁多啦,」小瘣站起來道:「依家當務之急係要幫你盡快掌握好控魂術。」

「咁我地去邊度練呀?」

「趁住就來子時,我地一於返墳場度練啦。」
喂 頭香
或許是我和小瘣的裝束過於奇特,又或是我們站在墳場附近,路上每架的士經過我們的時候,全都是加速離開,沒有一架願意停下來接載我們。

其中有一名司機更是放慢車速向我們膜拜了幾下才開車逃走。

如是者,我和小瘣只好沿著原路,徒步上山。

「阿偉,你依家仲有無咁攰呀?」小瘣問我。

「唔.....唔攰呀.......」我氣喘如牛道。

「咁睇來你要從基本要訣開始喇,」說罷,小瘣便拉我到一處墳前坐下。

「有怪莫怪,」我向墓碑叨唸了幾句才敢在小瘣臉前盤騰而坐。

空山寂寂,這場景有點像楊過和小龍女在古墓旁練功的那幕。

「阿偉,」小瘣正色道:「接住落來,我講既野你一定要留心聽好。」

「無問題,」我吞了吞口水。

一說完,小瘣便用桃木劍在地上迅速刻畫了一個人型的圖案。

「好劍法!」我不禁讚嘆道。

「假設呢個公仔係你,」小瘣用劍指了指地上的人型。

「嗯...」我側頭道:「咁妳應該話得再靚仔啲....」

小瘣沒理會我,猶自道:「根據道書《雲笈七簽》所記載,人有三魂七魄,其中三魂為天魂,地魂同埋命魂。」

「嘩!」我興奮道:「小瘣妳好似Hunter入面解釋「念」嗰個師父呀。」
實時監控出文狀況
「正經啲啦,」小瘣臉紅道:「而三魂當中,天地二魂常在外,唯有命魂獨住身。就好似阿偉你依家咁,其實係全靠命魂支撐住你既肉體。」

我聽了倒抽了一口涼氣道:「咁呢個命魂,會唔會就係馬老闆口中所講既靈堂一點清明?」

「無錯,」小瘣點頭道:「人之將死,七魄先散,三魂再離,所以當阿偉你僅存既命魂都離開你既時候,就係你壽終之日。」

「照妳咁講,我三魂當中既天地魂都抵押左,咁七魄呢?」

「所謂七魂,」小瘣拿劍在人型圖案上比劃道:「指既係屍狗、伏矢、雀陰、吞賊、非毒、除穢、臭肺呢七魄,統稱為「身中之濁鬼」,分別分佈喺頂輪,眉輪,喉輪,心輪,臍輪,生殖輪以及海底輪呢七個脈輪之上。」

「等等,」我舉手道:「妳頭先話我全身得番命魂,咁即係話我連呢七魄都抵押埋?」

「係啊,」小瘣苦笑道:「不過好彩既係,命魂乃七魄之根本,七魄乃命魂的枝葉。魄無命不生,命無魄則不旺。」

我瞪大眼道:「咁即係點呀?」

「即係擁有命魂既你,可以重新藴成過七魄,而最快既方法,就係透過吸納邪靈而來。」

「哦,」我似懂非懂道:「所以我地一直吸返來既亡魂,其實係為左重新塑造我既七魄!」

「醒目,」小瘣讚賞道:「一旦七魂化藴,我諗阿偉你就夠料去挑戰Tony喇。」

「咁我地仲唔快啲去捉鬼!」我跳起來道。

「無用架,」小瘣也慢慢站了起來,「自從你收伏左狐妖之後,附近既小鬼都哩埋哂喇。」

「班仆街小鬼居然淆底?」我搔頭道,「咁點算呀?」

「唔使驚,」小瘣笑道:「我特登等到差唔多子時先上來,為既就係要捉啲陰氣極重既厲鬼。」

「厲鬼?」我左顧右盼道:「係邊呀?」

「叫得厲鬼,」小瘣沒好氣道:「又點會咁隨便出來呀。」

「佢地唔出來,我地又點捉呢?」我攤手道。

「所以接住落來,」小瘣壓低聲線道:「我要教你聚鬼咒!」
留名
晚上十時五十五分,距離子時,即是全日陰氣最重的時辰,只剩下五分鐘。

我和小瘣來到一棵槐樹之下,靜默而待。

原本漆黑無星的天空,似乎還開始聚集起烏雲。

「準備好未?」小瘣問我。

「嗯,」我手中緊握著三條黑雞毛。

我們前面放著小瘣剛才在茶餐廳打包的那盒白飯。

「咒文都記得哂喇嘛?」小瘣又問。

「我盡人事喇....」我露出苦澀的笑容。

「時間差唔多喇,」小瘣退到槐樹之後,「我倒數三聲就開始喇喎。」

「唉....好啦。」我在飯盒前趴下來,胸口維持在離地三吋的位置,據說這是最接近靈界的距離。

地上的寒氣通體而來,四周的氣場亦好像頓時變得冰冷。

「就到子時喇....」小瘣的聲音從上方傳來:「三......二.......一!」

我立即硬著頭皮唸咒道:「陰山鬼神大山兵,吾奉神使鬼差來赦令,赦你烏鴉神將飛半天,催得凡間百鬼聚,離人散,三百六支骨節支支酸,支支痛……天開開、地開開、年開開、月開開、日開開、時開開、天散、地散、人散,仇人對面不相看,疾!」

一口氣唸完聚鬼咒,我隨即把三枝黑雞毛插在白飯之中!

霎時間,悶雷大作,山風四起!

我全身不由之主地被狂風捲向飯盒。

「小瘣啊啊!!!!」我大聲呼救,拼命想用手指抓緊地面。

「阿偉!!!」小瘣在樹後跳出,猛地向我這邊撲來。

可是我未來得及拉住她的手,便被吸進了飯盒的靈界之中。
正皮留名待續
pish
正皮呀
Copy and paste都咁慢
三尾
啊爺,樓主冇走數呀。
留個明
所以有頂你個臭肺就係咁解?
卒之有新喇
樓主你唔好再學富奸拖稿啦下
BTW, 繼續正評支持!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞