【HiHi喇】我借左筆「靈魂信貸」......(2)

675 回覆
358 Like 13 Dislike
「應雲何住,雲何降伏其心!」小瘣不等他盡化牛魔,口唸佛咒便仗劍出擊!

龍騰之氣幻化成一道黃光直指Tony咽喉!

「太幼嫩喇!」Tony光是怒喝,便把黃氣驅散。

然而他未等小瘣回過氣來,一拳便擊斷小瘣的桃木劍!

「馬老闆既員工原來咁屎架喳,」Tony雙掌扣實,準備向小瘣的頭頂捶下。

「且慢!」我一記關刀硬逼著Tony退開。

「叻仔喎,」Tony咧著大嘴笑道:「識操控邪靈添呀。」

余公豪邁道:「如此大戰,老夫又怎能錯過?」

「咁睇下老野你有幾堅?」Tony一記閃身欺進余公中門。

余公原地自轉,籍著回身之力揮出關刀!

噹!

關刀與牛角相撞,激起無數火花!

這下看似打成平手,但余公卻是有苦自己知,他的虎口快要震到拿不住關刀。

這一切小瘣都看在眼裡,便趁著Tony還未轉身之前,用盡氣力把龍騰之氣注入斷劍,直插Tony的背上。

「啊啊啊啊!!!」

Tony吃痛,竟無情地揮拳擊落半空中的小瘣!

小瘣嚶嚀一聲,橫飛出外,口吐的鮮血化成一道觸目驚心的彩虹。
「小瘣!」我驚叫道。

「快去助她,這邊有我頂著。」余公再度脫離了我的軀體,獨力支撐。

我奔到小瘣身邊時,小瘣己臉如白紙。

「阿偉....」小瘣想舉起手,卻又無力地垂下。

「哎呀....小瘣呀.....小瘣呀.....」我慌張得只懂抱著她叫喚她的名字。

「傻佬....」小瘣聲線微弱道:「睇來我同唔到你去玩喇...」

「唔好咁講啦.....」我完全不知如何是好。

這時余公己被Tony逼至牆角,看似撐不住了。

「阿偉....」

「咩呀?」我把耳朵湊近他的嘴巴。

「我可唔可以錫你一啖呀.....」

沒想過她會有這樣的請求,我一時之間不懂回答。

卻聽小瘣口唸經文道:「我皆令入無余涅盤而滅度之。如是滅度無量無數無邊眾生。實無眾生得滅度者。何以故。須菩提。若菩薩有我相。人相。眾生相。壽者相。即非菩薩。」

她一唸完,便親吻在我的唇上。
第一次追到咁live
我的頭頂和眉心頓時卻覺得炎熱之極,像快要噴出火來。

這時的我不知道,小瘣己把自己的天地魂轉移到我的頂輪和眉輪上!

「小兄弟!」余公一邊抵受著Tony的進攻一邊喝道:「以念守魂,將龍騰陽氣與自身陰氣融合!」

我不懂余公在說什麼,只知道我全身極寒,額頭卻極熱。

「哂氣啦,」Tony獰笑道:「佢身上極陽極陰相撞,直頭同自殺無分別。老野你顧掂自己先啦。」

「撐住呀小兄弟!余某與你相識一場,也不甘你死於.......啊......」余公難以置信地看著自己肚上被牛角穿出的破洞。

「一早好死啦阿伯。」Tony無情道。

「小兄弟,余某不才,你要好自為之!哈哈哈哈哈......」長笑聲中,余公煙消魂散。

「余公呀!!!!」激憤之下,極陽之氣與寒流相聚,貫通我全身脈輪。

「咁都俾你符碌通到?」Tony察覺事態緊急,忙一低頭便向我衝了過來。

「仆你個街!我要同佢地報仇!!」我交叉著雙手,怒喝一聲迸出兩道極猛的妖火!

一藍一紅的妖火在半空中化成兩條火龍,直咬Tony的牛身!

「嗚啊啊啊!」Tony全身即時著火,神色極度痛苦。

「呢鋪得喇掛....」我出招後無力地跪在地上,看著Tony被妖火燃燒。
誰知Tony竟忍痛衝到櫃臺前,望著檯上的烏鴉奸笑道:「就等我用你既冥修羅同你鍊過!」

我不敢想像這會有甚麼後果,但我己無力阻止了。

就在Tony快要碰到烏鴉時,一枝拐杖竟劃破結界,直穿他的心臟。

「魂....魂哥.....?」Tony滿臉不信地看著突然出現的馬老闆。

「雲哥?」我驚訝道:「咁馬老闆你咪係馬雲?!」

「靈魂個魂呀,」馬老闆沒好氣道。

「車.....」我大失所望。

馬老闆轉向Tony道:「師弟你貪錢貪到連冥修羅都想據為己有,死有餘辜啦。」

「哼!」Tony不服道:「你等我受哂傷先出來暗算我,卑鄙!」

「你都痴線既,」馬老闆笑道:「差人多數都係等啲壞人死哂先出現架啦。」

馬老闆說完便瀟洒地拔出拐仗,Tony隨即魂飛魄散。
而Tony消失後,四周的環境亦從辦公大樓回復至廢置唐樓的模樣。

「好野喎,」馬老闆望著我讚賞道:「仲頂到依家。」

「馬老闆,」我雙膝跪地道:「求下你救下小瘣!」

「我叫左你地唔好有肉體關係架啦,」馬老闆嘆氣道:「好在佢過俾你既係天地二魂,只要佢命魂尚在,你過番啲魂俾佢就無事架喇。」

「係?!」我連忙衝過去準備再次親吻小瘣的嘴。

「唔使咁麻煩架,」馬老闆用拐杖在我頭上一點,便拉出兩道黃氣放入小瘣的身軀之內。

「你係要咁唔浪漫架喎!」我埋怨道。
「阿偉....?」小瘣悠然醒轉,「咦.....點解馬老闆你又會係度既?」

「來救妳條仔呀,」馬老闆拿起烏鴉放在我的臉前。

「擺隻手入烏鴉個口度。」馬老闆吩附道。

我猶豫道:「會唔會有事架......」

「擺你就擺啦,係咪想死呀?」

「好啦,」我勉為其難將手指塞進烏鴉口中。

「如人入暗,則無所見,無壽者相,魂歸眾生。」馬老闆用拐杖直插烏鴉肛門,靈魂隨即由烏鴉口中嘔出,回到我的體內。

「就係咁喳?」我全身不感任何異樣,就連頭髮也變回黑色。

「冥修羅重主你身,其他閑魂野鬼梗係要行埋一邊啦。」

「即係我本身入面既邪靈無哂?」

「你可以同試下同佢地溝通架。」

「喂!」我試探道:「三尾?九尾?芝芝?」

「仆你個街呀!」三尾投訴道:「要我地搬都講聲呀,地產霸權呀家下。」

「係咯,」芝芝也道:「咁忍心要我同呢兩隻狐狸精一齊住埋係你個海底輪度!」

「妳估我想架!」九尾反抗道:「一日最衰都係你......」

聽著她們吵架,我反而說不出地安心。
海底輪
海底輪

屎眼個附件 好似
「係喎,」我突然醒起道:「咁余公呢?」

「佢幾百歲人喇,」馬老闆笑道:「係時候俾佢投胎啦。」

「咁就好喇....之但係我地依家點呀?」我望望小瘣,又望望馬老闆。

「咩點呀?」馬老闆啐道:「你話過執返條命,就要幫我打工架喎。」

「吓....」我為難道:「但係我仲有幾百萬銀行數未還喎......」

誰知馬老闆竟然道:「我幫你清左筆數架喇,你心甘命抵幫我打工啦。」

我喜出望外道:「多謝馬老闆!」

「咪咁快多謝我住,」馬老闆舉手道:「你又知份工要做咩?」

「幾辛苦既工我都做。」我誠懇道。

「你話架,」馬老闆笑道:「查實呢,我呢排發覺只係賣書唔係幾搵到食.....」

「咁你想點呢?」我好奇問。

「嗱,我上網睇過喇,」馬老闆答道:「好似話有班後生仔搞左間專門捉鬼既偵探社,叫咩陰目偵訊咁。」

我失笑道:「咁關我地咩事呀?」

馬老闆卻雄心壯志道:「咁呢個市場咁大,佢地未必做得哂既,再加上你未開發既冥修羅資源,我地一於開間類似既店,專門收集邪靈做買賣!」

我問道:「咁同Tony有咩分別啊?」

「點同呢!」馬老闆用拐杖敲了我的頭一下,「佢係收活人,我地係收邪靈呀嘛。店名我都諗埋架喇。」

「咁叫咩名呀?」我和小瘣一同問道。

馬老闆眼望遠方,激昂道:「就用返老字,中華贏局!」

《全文完》
三哥again
咁快完
咁快完

係有少少急咁
不過都好正
感謝大家一直睇到呢度。

呢次想作下新嘗試描寫一下大啲既世界觀。

希望來緊可以好快寫到中華贏局既下一部啦。

有咩最新更新我都會係facebook度講。

facebook.com/icelemoncoffee

如果大家行開書局,都可以睇下我第一次出既書

《好地地一個人搭巴士....》

下個故見
到尾個節奏急咗啲
不過都幾精采
好好睇~
咁快完

係有少少急咁
不過都好正

特別鳴謝你地幾位咁夜都仲陪我,好滾動
咁快完嘅 期待你下一個故
各位早抖喇
等緊你下一個故 加油呀
三尾真係好頂癮 如果個故可以長啲就好
咁快完

係有少少急咁
不過都好正

特別鳴謝你地幾位咁夜都仲陪我,好滾動

我無諗過會今晚完
三尾真係好頂癮 如果個故可以長啲就好

三尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞