【HiHi喇】我借左筆「靈魂信貸」......(2)

675 回覆
358 Like 13 Dislike
「吆嗚......」妖狐化的我情不自禁地昂天長嘯。

紅衣鬼被我的叫聲吸引,轉過頭道:「妳又係來搶我老公?」

我冷笑著嬌聲道:「妳個樣咁得人驚,唔使搶妳老公自己都走佬啦。」

「妳收聲!」紅衣鬼再一次施展閃電般的身法向我撲來。

然而狐狸天性靈敏,我一個閃身,恰恰避過她致命一袖。

「死狐狸精!」紅衣鬼猛一咬牙,便再度襲來。

「係妳自己無睇住個老公者!」我側身一避,差點兒沒避她的利甲劃中。

紅衣鬼見打我不中,狠得牙癢癢道:「就係妳地呢啲狐狸精,先搞到我家破人亡!」

我躲到樹上,四肢抓著樹丫嘲笑道:「咪傻啦,啲男人係我地度搵到正室俾唔到佢地既野,玩完人又精神左,返工又勤力左,絕對係促進家庭和諧.....嘩!」

我用腳一蹬,僥倖躲過了紅衣鬼的突擊。

誰知紅衣鬼腳一沾樹,便極速回彈。
如是者,我們一個追,一個避,速度之快頃刻間己捲起沙塵滾滾。

「喂!妳又話一定贏既?」我責備九尾狐道。

「鬼知佢既怨念真係咁重咩?!」九尾道:「條八婆速度太快,我避得來都出唔切招。」

「咁唔係辦法喎,不如叫余公幫手啦!」

「都話個死老野訓緊覺咯!你唔好嘈到我分心啦,哎喲!」

九尾一個不留神,竟被紅衣鬼捲中了腳踝。

我隨即撻在地上,跌了個狗吃屎。

「點解要搶我老公!」紅衣鬼拿著利剪向我逐步靠近。

「依家點算呀!」我問九尾。

「車,技不如人,最多咪俾返個肉身你囉。」九尾竟不負責任地縮回我的體內。

轉眼間,我己從妖狐變回凡人的模樣。

然而紅衣鬼置我於死地的心卻沒有絲毫動搖,她手上的利剪己來到了我的眼前。
我正要閉目待死,卻聽到三尾說:「橫掂搭埋同一條船,不如俾我試下?」

就在紅衣鬼痛下殺手之際,我聽見自己嘆氣道:「芝芝,咁妳又何苦呢....」

紅衣鬼一聽見自己的名字,愕然道:「你點會知道我個名?」

我沒有回答,反而憐惜道:「咁耐以來,真係辛苦妳喇。」

「收聲!」紅衣鬼道:「你又知我辛唔辛苦?!」

「我知妳好恨一個人,而我亦都知道恨人真係好攰,正所謂恨人亦要花氣力...」

「嘿,」紅衣鬼冷笑道:「咁你估我到底係恨我老公,定係恨搶我老公個女人吖!」

換作是我必定會猜是搶走她老公的女人,誰知三尾竟然搖頭道:「兩個都唔係....」

紅衣鬼臉上變色道:「咁係邊個?」

我嘆氣道:「妳恨既,一直以來都係妳自己.....」
眼見紅衣鬼無動於衷,三尾便續道:「妳恨自己,明明結婚之前己經察覺到好多蛛絲馬跡,但係寧願視而不見。妳恨自己,明明己經感覺到佢對妳既態度好唔同,但礙於婚姻妳要啞忍。妳恨自己,明明生活己經好唔開心,但係為左肚入面既BB,妳點都要捱落去.....」

「係囉....」紅衣鬼低聲道:「點解我要咁傻呢....」

「芝芝,」我牽起她滿目瘡痍的手,深情道:「原諒妳自己啦,要知道,愛不是場定成敗的比賽。」

紅衣鬼迷茫道:「咁....咁我應該點做啊.....」

「放手啦,」我輕摟著她發抖的肩膊,「明白放過你是放過自己,這個道理。」

「嗚啊!」紅衣鬼竟倒在我懷中大哭起來。

「三尾!」我驚嘆道:「妳點做到架?」

「碎料啦,」三尾啐道:「大家都係女人,點會唔明佢諗乜呀,嗱,佢依家咁脆弱,你係想食佢依家好食啦。」

「係喎,」經三尾一提醒,我立即拿出和田古玉對著紅衣鬼道:「收。」

紅衣鬼乖乖地被我收伏在古玉之中。
正皮留名待續
加速!!
寫文不易,寫好文更難

為保出文質素,每日盡量保持子時更新

各位睇完覺得好睇,還請多多正皮留言,等我知你仲睇緊

唔想爬文可以上FB睇打包,like埋就更無得彈

www.facebook.com/icelemoncoffee

聽日子時見
樓主 小弟仲有幾日生日可唔可以唔好sad ending當比我生日禮物

定啲來,無咁容易既
上水
好有畫面 唔好比佢停

多謝
係孤天斬盾。雙天歸盾。三天結盾。四天抗盾喎

唔好理啦 係cult cult地先正

係喎

太耐無睇,要熟番啲書先
屌你呀唔見咁耐唔講聲

講左架喇,個個扮睇唔到

家下咪返來囉
樓豬 我愛你啊

多謝支持
等咗咁耐終於等到你出2
已正評

屌你呀唔見咁耐唔講聲

講左架喇,個個扮睇唔到

家下咪返來囉

me有睇到
見到d歌詞,唱左出黎
屌你呀唔見咁耐唔講聲

講左架喇,個個扮睇唔到

家下咪返來囉

me有睇到

感動
keep住日更呀
我要收多啲文
子時見
輕輕一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞