【HiHi喇】我借左筆「靈魂信貸」......(2)

675 回覆
358 Like 13 Dislike
人地叫呀偉停手 唔係叫你停手喎

走火入魔

個造型唔知點解搞到我諗起潮與虎隻妖怪

我諗起滑頭鬼之孫

狐忍
個造型唔知點解搞到我諗起潮與虎隻妖怪

我諗起滑頭鬼之孫

狐忍

金木研
琴晚發夢 ,個夢係樓主文既主角 變左 最終形態 一野扑9隻怪獸

子時又到喇
小瘣手持桃木劍,站在渡假屋的門口,不敢進來。

「小瘣妳係度就岩喇,」我笑道:「快啲睇下我點虐殺呢個八婆。」

「阿偉,」小瘣臉有懼色道:「你點解會識得自己冥化.....」

「冥化?」我轉過頭盯著她道:「咁幾好吖,呀唔係,應該講係前所未有咁好。」

「你未夠能力操控冥化架....」小瘣直言不諱。

我側著頭問:「即係妳話我未夠班?」

「我....我唔係咁既意思....」小瘣退後了兩步。

「如果咁樣又夠唔夠班呢?」我拳頭一收,長舌女立即被黑氣勒至七孔流血,直至淹沒。

小瘣別過頭不忍道:「阿偉,你千唔好迷失左自己....」

「妳又知呢個唔係我自己?」我壞笑著向她走近。

「絕對唔係!」小瘣堅決道:「我識既邪智偉雖然好細膽,見親鬼都會大呼小叫,但同時間又好溫柔,寧願唔休息都會留喺床邊照顧我....」

「咁弱雞既男仔妳都鐘意?」我失笑道,這時黑氣己完全籠罩了整個空間。

「阿偉你快啲醒下啦!」小瘣吃力地抵抗著我的邪氣,「唔係啲怨念就會將你吞噬架!」

「咁又有咩所謂者?」我聳肩道:「我依家先知,原來憎恨先至係令人最舒服既情緒。」

「嘿!將一切訴之諸憎恨來獲取力量,真沒出息。」久未露面的余公這時居然開口說話。
「慳啲啦死老野,」我冷笑道:「你咪又係俾我收伏到貼貼伏伏。」

「無能之輩,本將才不屑為伍。」

余公一說完,我的身體便劇烈湧出另一股黑氣。

我猶如流血不止般望著力量傾瀉而出,傾刻間流出的黑氣己幻化成一名驍勇善戰的武將老翁。

「你就係余公?」我冷眼打量著眼前挺拔軒昂的老將軍。

「女娃兒退下,」余公拔出關刀在小瘣前面道:「且由余某來會他一會。」

「講咁多做咩呀,唱大戲呀?」我猛地揮拳指使黑氣往他身上擊去。

「來得好!」余公提起關刀一擋,順勢扭腰用刀柄向我這邊刺來!

我連忙滾地避開,舉起雙手撥出另一股黑浪往他襲去!

整間房間頓時變成修羅地獄般炎熱。

余公見機也快,紮好弓步便拿著關刀往黑浪的中心直劈下去!

「我唓!」

兩股蠻勁相撞,激得狂風四起!
「痛快!真是痛快!」余公打得興起,居然捋鬚大笑,渾然忘了護著空門。

我把握機會,迅速以手指射出一道黑箭。

「咦?」余公千鈞一髮間避過要害,但黑箭還是射中了他的大腿。

「臭小子,居然暗箭傷人?!」余公咬著牙捂著箭傷,卻死也不肯跪下來。

我正想乘勝追擊,卻看起小瘣跳出來大叫道:「夠啦!」

啪!

我清脆地捱了她一記巴掌。

所有的動作頓時靜止了下來。

我歪著頭問小瘣:「妳....妳做咩喊啊?」

「阿偉....」小瘣咬唇道:「你.....你好卑鄙.....」

「唔好喊啦.....」我有點手足無措。

「你蝦余公年齡大,仲放暗箭.....」小瘣的淚水就停不下來。

「哎呀....」我搔頭道:「佢幾百歲人唔會計較架啦。」

而我沒有發現,房間的黑氣漸漸退了。
見小瘣猶止哭過不停,我轉過頭向余公道:「死老野,幫手講兩句啦!」

「嘿!」余公捂住傷口道:「你傷我在先,還要我幫你?!」

「咩呀,我....我同你老人家切磋下喳嘛!」我狡辯道:「咁你想我點補償你吖?」

余公捋鬚道:「說易不易,說難不難。」

「講你就講啦!」我沒好氣道。

「那我就直說了,」余公老實不客氣道:「老夫相中了你喉嚨那個脈輪,風涼水冷,若你願意開放出來讓老夫在裡面養傷,老夫便不與你計較。」

為了盡快哄小瘣不要哭,我沒細想便道:「好啦好啦,住飽佢喇。」

「唔好呀!」小瘣這才驚覺。

「那我不客氣了。」余公嗖一聲便重回我的體內。

「傻佬!」小瘣急道:「咁你依家連喉輪都俾邪靈佔據埋喇!」

「事但啦,」我笑道:「橫掂仲有頂輪同眉輪呢兩個脈輪未用呀嘛。」

「咦?」小瘣奇怪道:「點解阿偉你啲頭髮仲係銀白色既,你幾時學識保持冥化狀態架?」

「吓....」我抓抓頭髮道:「我都唔知點做到架喎⋯⋯」

「係愛呀,」三尾這時才出來抽水道。

幸好小瘣聽不見,只見她低頭尋思道:「莫非係因為今日係你既生辰....?」

「似係喇,」我笑道:「咁妳係咪想同我慶祝生日呀?」

「阿偉....」

「咩呀?」

還以為小瘣真的準備了甚麼驚喜,卻聽她一臉認真道:「趁住你依家仲係冥化狀態,我地一於殺去紅磡搵Tony!」

「妳真係有我心喇....」我苦笑不己。

繼續,唔係叫余公捅你菊花
新讀者留名
琴晚發夢 ,個夢係樓主文既主角 變左 最終形態 一野扑9隻怪獸

有無洗床單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞