【HiHi喇】我借左筆「靈魂信貸」......(2)

675 回覆
358 Like 13 Dislike
推推推推
LM
留名追故
lmmmm
仲唔出????????
lm
Lm
文啊
再推
被吸進飯盒的那一刻,我以為自己玩完了。

但當我張開眼的時候,我卻發現自己身處在一間很有格調的西餐廳。

而我眼前是一對盛裝打扮的情侶。

「BB呀,今晚做咩咁好帶我來呢度食飯既?呢間餐廳好貴架喎....」我聽到那女的這樣說。

那男的微笑答道:「今晚係我地拍拖十周年,點都要好好咁慶祝下既。」

說罷,那男的拍拍手掌,便有侍應送上美酒佳餚。

「Cheers,」那男的拿起酒說。

「BB你太破費喇,」那女的拿起酒杯相撞,隨即舉杯細酌。

「咦?」那女的吐出口中的異物,「咩來架?」

居然是一枚鑽石小得可憐的訂婚戒指。

這時那男的己單膝下跪:「BB, 雖然我窮,但係我應承你我一定會努力搵錢,第時再買粒大啲既鑽石戒指補償妳!」

「BB....」那女的淚流滿臉道:「我一啲都唔介意呀,以後有苦一齊捱。」

「好!以後我地就同甘共苦啦老婆!」那男的站起來緊緊把未婚妻擁在懷裡。

四周響起了鼓掌和音樂之聲。
鏡頭一轉,我來到了那對情侶的兄弟姊妹飯局。

「咁婚禮當日就麻煩哂咁多位兄弟姊妹囉喎。」那男的舉杯作結。

「得啦,」一名打扮嫵媚的女子道:「就算班兄弟姊妹唔合作,都有我呢個伴娘打點一切既。」

「Macy 妳真係好,」那女的把頭靠在叫Macy的肩膊上,渾然不知Macy己向那男的打了一個饒有深意的眼色........

這次鏡頭又轉到一間酒店房內,從貼窗的剪花擺設來看,我想這應該是那對情侶大喜日子的前一晚。

果然不久後,我便看到那女的穿著紅衫紅褲走了進來,跟在她身後的Macy略顯醉態。

「Macy,」那女的皺眉道:「我爹地媽咪就快要過來幫我上頭架喇,妳做咩依家先飲到咁醉呀?」

「芝芝呀,」Macy挨著那女說:「其實呢,妳會唔會後悔嫁俾阿勤呀?」

「傻女來既,」芝芝笑道:「依家係我嫁人,又唔係妳嫁人,況且我有左阿勤既BB, 想後悔都來唔切啦。」

「芝芝呀,」Macy又道:「有樣野,原本我唔敢講妳知,但係睇在同妳十幾年姊妹既份上,我一定要講.....」

芝芝皺眉道:「妳想講咩呀.......」

「就係呢⋯⋯」Macy隔了好一會,才道:「我都有左阿勤個BB....」
「唔....唔好玩啦.....」芝芝臉如死灰。

「芝芝,」Macy按著她的肩膀道:「阿勤佢唔係好男人,唔值得妳託付終生..」

「幾時開始架.....」芝芝的語氣冰冷得有如刀鋒。

「兄弟姊妹飯之後....」Macy低頭道:「果次之後,我地隔幾日就會見一次。」

「每次都上床?」芝芝的語氣還是很平靜。

「嗯....」Macy直認不諱,「其實我地每次都有戴套,係有一次飲醉左......」

「我地咁多年姊妹,點解係要揀我老公...」

「我都唔知,」Macy羞愧道:「可能係因為我貪刺激,芝芝我對妳唔住.....」

「Macy我都對妳唔住....」

說罷,叫芝芝的女人竟拿起上頭用的剪刀,直插Macy的右胸。
Macy一臉不信地捂住胸口,鮮血不斷湧出。

「點!解!要!搶!我!老!公!」每說一個字,芝芝便補多一刀!

直到芝芝回過神來,她己是滿身鮮血,而躺在地上的Macy己淋浴在血泊之中。

「嘿嘿嘿哈哈哈哈哈哈!」芝芝狂笑不己。

「咩事呀?!」兩名貌似芝芝父母的老人家衝了進來。

「爹地媽咪,」芝芝冷靜地看著父母微笑道:「幫我同阿勤講,我永遠都會留係佢身邊。」

語畢,芝芝便拿著利剪,往自己的頸動脈一插。

鮮血濺滿了整個場景.......
「阿偉!」小瘣用力地將我拍醒。

「發生左咩事呀!」我發現自己手腕上的紅繩快要勒出血來。

「我都唔知,」小瘣急得快要哭出來,「都係我咯,岩岩學識聚鬼咒就叫你用,我好驚害死你呀。」

我剛想說幾句安慰的說話,不遠處便傳來一陣憂怨的歌聲:

「被世界遺棄不可怕,喜歡你有時還可怕.....」

沒多久,身穿紅衣紅褲的芝芝便在山下出現,她的脖子上還插著一把利剪!

「弊啦,」小瘣凝重道:「呢次竟然招左隻紅衣厲鬼出來....」

「點止呀!」我連忙站起來道:「仲要係俾人搶左老公,怨氣沖天嗰種呀!」

「沒法再做那些牽掛....比不上在你手中火化...」紅衣鬼越逼越近。

或許小瘣察覺這次事態嚴重,竟率先提劍上前道:「何方妖孽,報上名來!」
紅衣鬼歪著頭,以流著血淚的眼睛打量小瘣道:「點解.....點解我遇親既女仔都要咁靚?妳係咪又要搶我老公!」

說時遲那時快,紅衣鬼一個閃身,便迅雷般搶到小瘣的身前!

小瘣還未來得及舉劍相擋,便被她用衣袖捲飛出數丈之外。

「咳!」小瘣倒地後吐出一口烏血,「死喇.....阿偉我地呢次真係唔夠打.....」

「喂!」我向著紅衣鬼怒喝道:「有種妳就同我打!」

還以為紅衣鬼見小瘣無力再戰,便會轉而攻擊我,沒想到她居然乘勝追擊,再一次用紅袖將小瘣掃飛。

新傷舊患之下,小瘣躺在地上無力招架。

「走....走啊......」小瘣艱難地說完這兩句,便昏蹶了過去。

「唔好啊!!!!!!!!」我發出無助的咆哮。
就在此時,我聽到了一把聲音,一把很嫵媚的聲音:

「俾我幫你吖?」

「妳係邊個?」

「你唔使理我係邊個,只要你將個身體交俾我,我就幫你報仇。」

「好啊,但係妳點解要幫我?」

「好簡單,我要佔據哂你成個人。」

「妳係九尾狐?余公呢?」

「佢訓緊覺,依家得返我先幫到你,你制唔制者?」

「嘿!妳之前差啲連小瘣都打唔贏,我憑咩要信妳。」

「就憑你冥修羅既靈殼再加上我既妖力,對付呢隻厲鬼綽綽有餘啦。不過條件係你要開放屍狗呢個七魄之一既脈輪俾我進駐,我先幫到你。」

「好!」我無暇細想這會有甚麼後果,「
咁我應該點開放俾妳呀?」

「你依家攞起飯盒上面嗰三枝黑雞毛,用力向住你個額頭插落去。」

「使唔使唸咩咒語?」

「你鐘意啦。」
「好!」趁著紅衣鬼還未向小瘣施展進一步毒手之前,我拿起黑雞毛大叫道:

「四天結盾我拒絕!」

黑雞毛一插在我額頭,隨即像長了根般粘附其上,而我自身亦開始蹦出黑色的狐毛。

是我的幻覺嗎?我甚至感覺到口腔漸漸長出鋒利的獠牙。

我竟然在轉瞬之間極速狐妖化!
正皮留名待續
支持 live了
live :(
繼續啦
好好睇,唔夠多
出嚟啦!
盧巧音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞