【HiHi喇】我借左筆「靈魂信貸」......(2)

675 回覆
358 Like 13 Dislike
現在看著他們熟悉的臉容,我才知道自己是多麼的想念爸媽。

「阿爸阿媽.....」我忍不住垂淚道:「我好掛住你地呀......」

「傻仔來既,」阿媽憐惜道:「我地依家咪係度咯。」

「咁你地早啲返來探我呀嘛,」我激動道:「我一個人生活好寂寞架!」

阿爸苦笑道:「地府排期好麻煩架,除非...」

見阿爸欲言又止,我連忙問:「除非咩呀?」

阿爸嘆了口氣,才道:「除非阿仔你肯開放剩低嗰啲脈輪俾阿爸阿媽住啦。」

我聞言渾身一顫。

「阿爸.......」

「咩呀?」

「你點會知我仲有脈輪俾你地住架?」

「哦,」阿爸乾咳了兩聲,笑道:「呢啲我地感應到架嘛。」

我懷疑道:「咁你答我,你同阿媽係點識架?」

「吓....」

「答我啦。」

「嗯......呢層......」

「嘿,」我冷笑道:「你或者可以讀取我既思想記憶,但係你讀唔到我阿媽既想法。」

「咩呀.......」阿爸凝神看著我。

「唔使試啦,」我淡淡道:「其實我都唔知我阿爸阿媽係點識,因為佢地未機會同我分享呢啲事情,就過左身喇....」
「係咩?乜咁陰公豬呀。哈哈。」阿爸笑著笑著,舌頭越變越長。

「都話呃唔到佢架啦,搞咁大場龍鳳。」阿媽一說完,舌頭也跟著變長。

原來我眼前的「父母」,到頭來只是一對吊頸而死的長舌鬼情侶。

只聽長舌男道:「既然俾你識穿左,不如你就順攤啲俾我地入去你度住啦。」

「係囉,」長舌女道:「橫掂你都想吸多啲邪靈架啦。」

「點解.....」我問道。

「點解咩啊?」長舌男不解道。

「點解要扮我阿爸阿媽....」我捏著拳頭,渾身發抖。

「哎喲,」長舌女笑道:「Honey你睇佢驚到成身都震哂喎。」

「唔使驚喎,」長舌男走過來搭著我肩膊,「只要你乖乖地.....咦?」

我感到全身有股難以宣洩的怒氣。

正確點來說,是一股難以宣洩的恨!

我恨為什麼他們要玩弄我對父母的思念。

我恨為什麼他們要提醒我,我只是個無父無母的孤兒,我的父母早就命喪黃泉,不會再回來了。

「嗚啊啊啊啊啊!」我不受控制地狂叫。
「嘩!咩事呀?!」長舌男被我震退了幾步。

「嗚啊啊啊啊!」我全身散發出黑色的氣息,雙手的指甲逐漸變長,就連頭髮也慢慢變成銀白。

體內的氣流不斷亂竄,我的身體一時像墜進冰封三呎的銀川,一時像登上了溶岩遍地的火山。

「救命啊!!!手下留情呀!!」我不知道是誰在發出慘叫。

直到我回過神來,長舌男己倒在我的腳邊奄奄一息,他的舌頭更被我緊握在手中。

「你....你唔好過來呀......」長舌女嚇得花容失色。

透過渡假屋牆上的鏡,我幾乎認不出鏡中的自己。

滿頭的銀髮下,我的眼睛己變成了血紅色。蒼白的臉上更是佈滿了類似咒文的圖騰,而最可怕的,是我那冷酷無情的笑容。

我從來沒見過自己這樣笑,卻又從來沒有感覺到如此的美好。
殺!
我一手扯斷長舌男的舌頭,向著長舌女步步邁進。

「我知錯喇!」長舌女邊退邊求饒道:「係honey逼我呃你架,唔關我事架.....」

「係咩?」我獰笑道:「既然妳無做錯,又做咩要認錯呢?」

我隨手一揮,黑色的氣流便隨即纏繞著長舌女,把她卷上半空。

「救...救命呀....」長舌女狀甚痛苦,毫無反抗之力。

「哈,妳明明係鬼,一早就無命架啦。」我手指稍稍收攏,黑氣便纏得更緊。

「救...救我....」長舌女看來是撐不下去了。

「求我吖,做咩唔求我呀?」我享受著折磨她的快感。

正當我想捏碎她的魂魄時,背後竟響起了一把聲音。

「阿偉!停手呀!」

我側目一看,原來是小瘣來了。
正皮留言待續
無啦?
唔好比佢停
加強
正皮留言待續

三尾啐道:「大家都係女人,點會唔明佢諗乜呀,嗱,佢依家咁脆弱,你係想食佢依家好食啦。」

又話食佢既,甜呢
三尾啐道:「大家都係女人,點會唔明佢諗乜呀,嗱,佢依家咁脆弱,你係想食佢依家好食啦。」

又話食佢既,甜呢

暴走偉品嘗小瘣
唉又睇完啦
正皮留言待續

正皮左 續啦
繼續!
唔好停
余公呢?俾九尾吸哂精?
余公呢?俾九尾吸哂精?

3P
屌次次都揸人春袋
文呢 每次都係最緊張個陣就停
呢次型喎
打到一半先停
文啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞