Yu-Gi-Oh! 遊戲王Master Duel (43) 比珠淚更惡劣既俱舍黎啦

1001 回覆
0 Like 5 Dislike
兩隻直接合好過
電腦獸根本就唔應該死啦
剎帝利只係主流 多人玩就可以係主流 主流都唔一定係最勁
佢依家冇電腦獸 基本上先手就算冇食到隕石俾你鋪完個場 Round 2 冇食到落雷 都會俾人疊Gundam掃場
有電腦獸起碼可以掉左人地隻Gundam先

K社最要面 肯定唔會認錯 Ban左嘅野唔會咁易放翻出黎 下期就放翻出黎=認自己衰仔Ban錯卡

個人結論 剎帝利呢期一定唔會好過 本身先攻陣又唔硬 又要俾人針

不如玩翻啲先攻陣硬啲嘅仲好 再多嘅剎帝怒軍都係一個落雷嘅事

利申:用剎帝利已經俾人落雷掉隕石Gundam掃場各種AOE 俾人屌打到瞓左係地
有電腦獸=先攻封最少3格
玩得耐都feel到營運唔鍾意d令人秒速投降嘅deck,火力全開嘅剎帝利絕對有咁嘅效果,電腦獸死唔抵可憐
覺得剎帝利唔硬係因為成日打內戰次元環境冇用
剎帝利呢d次元環境deck本質反主流,但當反主流變成主流嘅話反主流都會變得冇優勢,想像下如果天梯7成人用雀仔嘅話有幾多人用G用次吸
副六世好貴系統內15張UR, 今次呢包都係佛系抽下三戰就算
有幾鍾意ftk先會講得出電腦獸唔使死
先攻做兩隻香格里拉+電腦獸鎖六格
對面唔俾用魔法/唔俾召怪 點玩

怕俾人魔法掃場係副deck弱點 驚就落聖槍
唔代表副嘢deserve有電腦獸
有三張三號 後攻打主流都舒服 純愛/六世都有必發效
大哥終於出黎 講下完全體六世壞點玩
https://youtu.be/rdmweEDRApE?si=XnGi2Q_QXSjhm4oO

想問下咁砌有冇問題,另外想問下你浄係用剎帝利上大師?
大師五到大師一係玩刹帝利
唔計原地踏步咗幾場6414嘅話

鑽五到大師五係更新之前玩純愛

你可以用試抽五嚟睇下副嘢順唔順 起碼有80%開局係玩到先好拎出嚟 好似係
我就咁睇會覺得你副嘢好易卡死
達摩砲對中御巫都幾好用
exact7ly
白銀用佢 其他用大月書
大月書呢個環境勁到
大月書同暗封劍邊個好啲?大月書會俾人抽卡好似副作用太大
二速點都贏一速
暗封劍怕俾人吹走
冇得set底當陷阱用
好處得唔俾人draw加可以keep住set死對面 咁少好處
肯定係大月書
https://youtu.be/LB8SskARXvo?si=iD4CU7cBYC8DB2rl

用呢條教學片做例子

兩隻香格里拉+電腦獸鎖六格
11:40
要指定三張卡都係手先做到 有幾何咁靚Hand

7:02
正常情況就算有電腦獸都係先攻封3格
咁樣我覺得唔係好過份
你仲係可以用2隻超量 打完再疊Gundam掃場
個場都仲係 唔係好硬

加上剎帝利本身就卡卡地手
佢有翻少少強度都好正常

要講先攻場硬
同以前崇光6擋 VFD 86比 呢個封3格嘅先攻陣一啲唔硬 已經係講緊有電腦獸

講真依家出大黑+小米
或者 群豪大陣 魔里+腫頭龍+防戰破+針淵炸一+俾埋張場地你防空場泡影拮抗雷掃
個啲仲唔交流啦

依家剎帝利先攻做完場
香格里拉 + 本家怪 + 除聖(仲要入面唔夠3素材對面要出Gundam都阻唔到)

究竟玩緊啲乜

你負評我都係要咁講個事實出黎
依家剎帝利就係強度唔夠 淨係得個人肉大宇宙 唔安心到好似玩Hero企隻暗爪係度咁

放埋電腦獸出黎先可以話佢真係一副上得賽場嘅Deck

就黎DC盃 睇下有幾多副剎帝利上到去
到時你Cap翻我黎鞭屍都好 睇下剎帝利係咪真係咁勁
淨係對住群豪 副剎帝利已經係先攻定後手都冇還手之力 就係太多人吹捧呢副野 所以佢先係主流 而唔係因為佢有賽場嘅強度
電腦獸夾一下你個高達咪走左
Gundum俾你電腦獸叉走樓上講咗

另外關於個陣唔夠勁
所以咪話你鍾意ftk 冇講錯 fair comment
拎Kash嘅board同崇光 VFD 86嚟比
呢幾個board係最臭名昭著嘅先攻定撚死你冇得玩
Konami同大部分玩家都同意呢啲都係令隻驚冇交流嘅毒瘤 尤其係MD 86已經冇乜人做到 最近先ban都咁多人慶祝
我估90%以上嘅player都唔鍾意嗰啲定撚死嘅環境
然後你用咁oppressive 嘅例子嚟證明2隻香格里拉+電腦獸唔夠勁 何況而家冇電腦獸直情好渣
問題就係佢唔想咁撚勁 你就想人哋鎖格仔
唔少deck鎖4格已經玩唔到
你講嘅其他例子我都認同可以殺埋 冇衝突

我認同Kash而家嘅end board係食一本日書收皮
但呢個強度好過有一定概率令對面冇得玩
有得揀大部分人都揀而家
更加唔好講而家呢個強度仲係好多deck冇解牌要直接投降 而呢樣都係唔好 參考眾貼紙嘅現況

關於使用率/MD上位
我覺得冇錯係食新卡紅利多人玩
最尾DC盃上位多純愛/雀都唔奇
推多下 等人開POST
你開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞