Yu-Gi-Oh! 遊戲王Master Duel (43) 比珠淚更惡劣既俱舍黎啦

1001 回覆
0 Like 5 Dislike
成個過程唔中手坑都係用兩張手牌換三個擋
Ip 又冇防指定 melffy貓又被動
同埋Ip同邊隻嘢link呀 虹光?
我就咁拍隻怪落嚟發效+打你你已經要用晒獸擋+ Ip/虹光
點樣同其他牌打

其實你都自認咗雷精係玩先手封死人,學你話齋有幾難做到個咁既場。啲嘢限晒一都可以做你上面個流程㗎喎大佬

唔知你明唔明我講乜我唔係話死咗妖精雷精冇得玩 我係話雷精玩家應該寧願限一其他都唔想妖精死 (妖精去咗珠淚打工另計 本身都唔係同一個強度)
同埋一開始係巴打問點解OCG冇雷精
咁限曬一之後都仲係有雷精上位
https://ntucgm.blogspot.com/2023/03/meta-220-33.html?m=1
禁咗妖精之後就一副都冇
https://ntucgm.blogspot.com/2023/04/meta-327-49.html?m=1
你link2死係講緊同一個表雷精小藍 噴射 starter限晒一
我講緊齋link2死
你咁撚多前設得唔得架
試緊勇者同步軸珠淚 都仲係好mill得
你拍隻野落黎貓咪起到效執海豹
執完海豹你入戰階出白海豹彈你又得
留住做虹光又得

檯面一隻雷精獸擋/魔陷擋又係假既
未計IP女有得喺交完擋叫SP女/獨角獸/冥神
咁都叫玩唔到
實係雷精個系統冇左妖精個問題啦
一撚定唔係闔家限晒一加冇埋妖精事
成個deck穩定性又低左 續航冇埋都唔關事添
使唔使講晒珠淚,除聖,深淵獸,純愛同雷精個match up跟住成個禁卡表對雷精嘅影響?

你個齋link2死OCG環境直程喺你FF出嚟添啦

幾時講齋link2死OCG環境
你真係九唔搭八
不嬲都係覆緊係隔離限晒一先唔見影
你自己讀一次你講嘅嘢
“Link2死其實仲玩到
個問題全部限一”

咁即係你覺得以下情況仲玩到
1. Link2死
2. 其他無限一

唔明你唔明啲乜

幾時講齋link2死OCG環境
你真係九唔搭八
不嬲都係覆緊係隔離限晒一先唔見影
你自己讀一次你講嘅嘢
“Link2死其實仲玩到
個問題全部限一”

咁即係你覺得以下情況仲玩到
1. Link2死
2. 其他無限一

唔明你唔明啲乜

「咁即係你覺得以下情況仲玩到
1. Link2死
2. 其他無限一」

係呀
我上面咪覆過鬼佬仲係有上位
鬼佬咪齋BAN link2
然後近幾個賽季仲係有一堆YCS TOPS
係得你覺得TCG環境冇G完全做唔到參考先覺得唔得姐
巴打問OCG你就答鬼佬
你有冇話個前設比個巴打聽TCG環境冇G呀?
我就要講前設其他限一 你就唔使
你慢慢
妖精死咗雷精就退場OCG,呢個係事實
你唔好再同我講嗰啲OCG環境齋link2死嘅話點,呢個係FF

OCG環境齋link2死既話點
呢樣野我係冇提過
唔知你就點得出呢個結論啦

-妖精死左雷精就退場OCG
你又唔講下妖精死果陣K社好順手送埋小藍入限一
成副deck由一個獨立deck變做一個可有可無既廢件系統咁囉

同埋我都係比較返鬼佬齋死link2 隔離冇事同OCG死link2 加隔離限晒一個分別姐

咁事實係隔離齋死link2其他個deck仲喺賽場有上位咁囉
不過咁啦
鬼佬冇G唔計呀嘛
你仲係loop緊個前設論點 …
又話「你慢慢」….
唔知點解你一定要逼人打好多字
我可能可以打詳細啲 但係我又唔覺得你打得有幾詳細
點解要嚴人寬己

巴打直頭係問OCG做乜查無此人
如果個討論唔係關於OCG環境已經九唔搭八啦

1. 一係你就係FF緊一個齋link2死嘅OCG環境
2. 一係你就唔係答緊巴打問題

唔知你理解力係點
呢到咪應左OCG做乜查無此人
似係你loop緊你個神奇結論多D
檢索續航闔家入晒表崩頭崩腳咪冇人帶
隔離咁多選擇
最搞笑係你上邊啲combo好多卡限一左之後都仲係好容易做到 (招來神,雙子,神碑,空牙團,青蛙…)咁唔係代表其實限一雷精都可以繼續做一樣嘅場咩?
妖精每回合一次特招唔夠續航?

相反有妖精我就肯定(無論啲卡限唔限一)終埸會多兩個Link值同埋防指定 同埋防G被指 (OCG獨有)

我就係覺得妖精唔死就算其他卡限一雷精都仲係會有OCG上位。呢個係我意見唔一定係事實,你可以唔同意,但我唔明點解你覺得一定係你啱?

唔知你理解力係點
呢到咪應左OCG做乜查無此人
似係你loop緊你個神奇結論多D
檢索續航闔家入晒表崩頭崩腳咪冇人帶
隔離咁多選擇
最搞笑係你上邊啲combo好多卡限一左之後都仲係好容易做到 (招來神,雙子,神碑,空牙團,青蛙…)咁唔係代表其實限一雷精都可以繼續做一樣嘅場咩?

相反有妖精我就肯定(無論啲卡限唔限一)終埸會多兩個Link值同埋防指定 同埋防G被指 (OCG獨有)

我就係覺得妖精唔死就算其他卡限一雷精都仲係會有OCG上位。呢個係我意見唔一定係事實,你可以唔同意,但我唔明點解你覺得一定係你啱?

-最搞笑係你上邊啲combo好多卡限一左之後都仲係好容易做到 (招來神,雙子,神碑,空牙團,青蛙…)咁唔係代表其實限一雷精都可以繼續做一樣嘅場咩?

你好理想咁冇手坑截咪同MD而家交個壇差唔多
但係現實係blue jet starter限晒一
你有位補多個賺緊牌既兩星特召點會少左
就算補到位都唔會好似上面三個齊三果陣補完位交多個擋保巨大噴流
咁你補唔到位果陣係咪叫冇續航呀?

用返你果句改少少覆
我就係覺得妖精死就算其他卡唔限雷精都仲係會有OCG上位。呢個係我意見唔一定係事實,你可以唔同意,但我唔明點解你覺得一定係你啱?

不過呢我就有鬼佬YCS參考下
唔係得個講咁囉
我冇話我一定啱,但係你話我錯先
我冇話我一定啱,但係你都係話緊我錯先
點可以有兩個人同時話人錯先 lol
其實六世壞終場至少要2卡,甚至3卡先做到,依家亦未有場地、大哥、自在天(有就可以獨角獸單卡起動)、根清淨,我覺得真係得T2。MD因為新卡多人用,多人用令你撞啱對方靚起手嘅機會高左,於是感覺上勁左。

另一方面,六世壞全家除左香格里拉之外都冇抗性,基本上食一野灰或者泡影已經停機。而為左唔停機就要減tech卡同手坑數量,於是BO1如果六世壞抽中後手,睇對方鋪場嘅機會仲高過其他deck。

當然好似你咁講BO1先手出到電腦獸削deck係勁,但turn 1最多亦係削到8-9張。你都可以話人地玩靈擺畀人削左銀金等於GG,但咁講就冇意思嘅,靈擺本來就係爆展,K社對爆展deck不嬲係對key卡限一,目的就係令對方唔會絕望,或者令雙方有同等絕望嘅機會。調轉今日靈擺先手,六世壞玩家都會同樣絕望wo,因為到佢嗰下面對嘅係一堆counter,六世壞根本冇能力過到。

計我話依家最勁嘅其實仲係白銀城同壹世壞。以紅坑為主嘅deck好少有主流怪獸效果對應,而白銀城兼容大量紅坑。壹世壞嘅外掛能力出眾,只要將佢睇成「輔助」而唔係一定要turn turn用佢嘅效果,基本上壹世壞係可以不斷玩落去。
白銀城都係一張灰流就輕機
白銀城一張強脫已經夠屈好多deck嘅初動啦,大怪又可以手牌跳落黎。而且白銀城先後手都穩定,先手5蓋過又得,後手turn 0小怪被灰但對方唔可以攻擊,到白銀城又係5蓋過。關鍵係紅坑收益極高,拮抗、激流葬、大歡迎、現世離、天龍雪獄,技抽都係一卡停對面機嘅野,可能交哂counter後都畀白銀城過到一張紅坑,戰況就會逆轉。對手除非帶大量風,甚至癲到正編王官的鐵壁/人造人,唔係針對唔到白銀城。另外,當你嘅tech cards都針對紅坑deck,你就好難對付非紅坑deck,但偏偏ygo主流入面非紅坑deck嘅比例總係大過紅坑deck,所以從比賽偷上位/天梯角度睇,我認為白銀城始終係最勁
六世壞都唔穩定咁一世壞直頭垃圾了
白銀城後攻都面對好多問題
只可以話六世壞雖然唔齊整但芬里爾獨角獸電腦獸3張都禁卡強度已經夠拉起成副deck嘅能力
所以我咪話唔應該當壹世壞係主要系統
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞