(附男神圖)乜而家做big4先係得$14,500人工?

526 回覆
78 Like 172 Dislike

跳槽咪升得快
佢地貼住30架喇
我grad咗4年

好似個個巴打識嘅人都好勁
我三大畢業,加埋女友個圈子,識果d都比較平庸,真係唔覺個個咁好景
4年貼30k真係一般三大bba仔嘅average咩?

我唔係bba啊
不過都係呢類啦
咁佢地一樣要捱要考試既
同埋呢個價都係同big4 差唔多啫

你唔好同我講你搵緊risk man/精算黎同big4比呀

6901 個Risk man咋嘛

笑左
講左咁耐原來你用risk man同入big4果堆major比
不如你話埋讀medic嘅人唔需要入big4搵仲多啦

我一直都覺得呢個major同bba差唔多
屌有幾多個真係做返risk
同埋收生又唔係高

反而acct都叫一個專業吖
點解唔可以比

咁你係比較緊major
係勸緊班dse仔小心揀科
但上面討論緊嘅係讀完四年後嘅出路問題,個major已成定局
risk man衰極都好過唔少要入big4嘅non acct major,例如econ

對art/social science黎講捱幾年有三四皮仲想點
你估真係人人都考到ao/eo/督察咩
依家大學生周街都係,大把人grad左做文員仔,n年都唔過兩皮嘅大有人在

我AL時代
入big4 大部分都係acct grad
我自己個科就銀行多

其實依家都大部分係acct grad
如果做唔到mt/ibank
個人又唔係好sell得
同樣office工,做big4其實仲好d啦

我唔係話反big4
但銀行、保險呢啲唔會差過佢啦
我有啲frd已經做到am

你個frd做左幾耐幾錢人工先?
但如果唔係mt,back office做銀行/保險好多得萬三四五,一年加你10%人工已經係好多,又無可能每年升一級,即使你有料嘅都要排隊慢慢升
要去到二萬可能已經三四年時間

都係果句啦,最緊要清楚自己能力
有料嘅梗係有其他發圍機會,唔洗入big4
但平庸嘅入銀行慢慢坐都無職升都唔係好事

跳槽咪升得快
佢地貼住30架喇
我grad咗4年

好似個個巴打識嘅人都好勁
我三大畢業,加埋女友個圈子,識果d都比較平庸,真係唔覺個個咁好景
4年貼30k真係一般三大bba仔嘅average咩?

3大bba 3rd hon grad,12年grad,35k now

我唔係bba啊
不過都係呢類啦
咁佢地一樣要捱要考試既
同埋呢個價都係同big4 差唔多啫

你唔好同我講你搵緊risk man/精算黎同big4比呀

笑左
講左咁耐原來你用risk man同入big4果堆major比

同埋收生又唔係高

點解唔可以比

咁你係比較緊major
risk man衰極都好過唔少要入big4嘅non acct major,例如econ

咁我意思係好多其他出路啫
銀行班友都好多係普通bba啦
我唔係話銀行一定好過big4 但起碼唔使咁wok
唔使一定要成車人中埋去big4 囉

你望下一間銀行嘅back office,你估最多係manager咩,咪又係打緊report嘅普通staff
普通bba fresh grad價俾你萬三四,一年加你10%已經係好多
你係可以跳槽,但有幾多好似你把frd咁巴炮,四年近三皮呀(而且big4 grad左四年都唔止依個價)
如果你non acct major嘅,big4仲供你讀個conversion,你幾年後已經可以多個cpa,一般銀行都唔會供你讀conversion啦

笑左

同埋收生又唔係高

點解唔可以比

咁你係比較緊major

你望下一間銀行嘅back office,你估最多係manager咩,咪又係打緊report嘅普通staff
普通bba fresh grad價俾你萬三四,一年加你10%已經係好多
你係可以跳槽,但有幾多好似你把frd咁巴炮,四年近三皮呀(而且big4 grad左四年都唔止依個價)
如果你non acct major嘅,big4仲供你讀個conversion,你幾年後已經可以多個cpa,一般銀行都唔會供你讀conversion啦

你個citibank做成點

笑左

同埋收生又唔係高

點解唔可以比

咁你係比較緊major

各有各好啦
但我個屆grad (bba同non bba)都唔多人揀big4
實有啲原因既

都係個句啦
唔同人唔同要求
有人u grad 追求做aco 添

同埋收生又唔係高

點解唔可以比

咁你係比較緊major

各有各好啦
但我個屆grad (bba同non bba)都唔多人揀big4
實有啲原因既

都係個句啦
唔同人唔同要求
有人u grad 追求做aco 添

反而三大少人揀big4

真係唔覺
big4 non fi轉fi易唔易?如果non fi想走去sfc/ibank/corporate finance讀master/考frm有無用?
外資Corp bank MT 同 big 4 TS/deal

點揀好
外資Corp bank MT 同 big 4 TS/deal

點揀好

Mt

其實非bba/ acct grad 點解要入

對art/social science黎講捱幾年有三四皮仲想點
你估真係人人都考到ao/eo/督察咩
依家大學生周街都係,大把人grad左做文員仔,n年都唔過兩皮嘅大有人在

我AL時代
入big4 大部分都係acct grad
我自己個科就銀行多

其實依家都大部分係acct grad
如果做唔到mt/ibank
個人又唔係好sell得
同樣office工,做big4其實仲好d啦

我唔係話反big4
但銀行、保險呢啲唔會差過佢啦
我有啲frd已經做到am

你on9 保險
銀行咩位呀 teller 就收啦

Risk或者ops囉
保險啲bo位幾好架
你唔係以為我講sales下話

Risk ops 呢啲升福好撚少喎

點揀好

Corp bank做咩function先?
FO同BO差好遠。而FO中又有冇乜好景嘅transaction banking
外資又分唔同tier

點揀好

FO同BO差好遠。而FO中又有冇乜好景嘅transaction banking
外資又分唔同tier

同做big 4做valuation,都唔少人跳到去PE
TS就跳出CF
big4 non fi轉fi易唔易?如果non fi想走去sfc/ibank/corporate finance讀master/考frm有無用?

Non FI轉FI是有的,易唔易睇同batch d人勁唔勁(姐係要above average performance evaluation)
想做CF可以轉去advisory先

點揀好

MT

hsbc?

點揀好

外資又分唔同tier

TS就跳出CF

聽senior講完左mt programme多數都係做番RM post/ product
同埋Transaction banking 點解冇乜好景?
外資點分tier?

Big 4 好似開頭人工差D但係好似出路多d咁

點揀好

外資又分唔同tier

TS就跳出CF

聽senior講完左mt programme多數都係做番RM post/ product
外資點分tier?

係倫敦回post?

點揀好

外資又分唔同tier

TS就跳出CF

外資點分tier?

係倫敦回post?

你都簡咗啦。
努力做吧!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞