(附男神圖)乜而家做big4先係得$14,500人工?

526 回覆
78 Like 172 Dislike
inclusive of housing allowance
有樓比你住wor?

唔係 係比d用自己名租樓住嘅員工用呢d錢交租,可以分開報稅 有tax refund

通常junior無架

佢份contract 咪有寫housing allowance 囉
根本入到big4已經係人生贏家
捱幾年40~50k穩袋

應該係話頂到3年
不過其實唔係想像中咁難
每半年就放一個月考試假,即係一年有2個月都係放假
only for big4
有冇行內人講下big 4人工條梯係點樣
個個都話幾年後50k
但big 4一年請咁多人

big 4或者2nd tier
都係14k 18k 23k 32k 37k 一年一個grade咁上,個別會差一千幾百啦, 係p記最高 可以多幾千

仲有Q pay Study leave exam leave

仲有OT Leave
有冇行內人講下big 4人工條梯係點樣
個個都話幾年後50k
但big 4一年請咁多人

big 4或者2nd tier
都係14k 18k 23k 32k 37k 一年一個grade咁上,個別會差一千幾百啦, 係p記最高 可以多幾千

仲有Q pay Study leave exam leave

仲有OT Leave

仲有複雜既男女關係
樓主好仆街
岩岩打左俾德勤高層
佢話公司決定收返個offer
樓主正仆街害死個傻仔
其他迫科都唔會再請佢

如果我係當時人一定會癲咗 攬住樓主一齊死
樓主出街要小心
衰心急係地鐵睇合約搞到冇左份工, 比我係事主都好撚SAD
唉⋯⋯香港既Big4真係得啖笑
file 都唔帶個⋯⋯
捱幾年40~50k穩袋

應該係話頂到3年

做警察中六做得啦而家 賺返四年大學時間同學費,
嗰度已經贏咗成百萬
計埋福利做警察贏幾條

讀大學嘅做督察 四萬到六萬
岩岩打左俾德勤高層
佢話公司決定收返個offer
樓主正仆街害死個傻仔
其他迫科都唔會再請佢

無打死全家
捱幾年40~50k穩袋

應該係話頂到3年

嗰度已經贏咗成百萬
計埋福利做警察贏幾條

知唔知一年有幾多個畢業生做到督察
關你撚事咩其實,如果人地真係無左份工你過唔過意得去啊。一睇樓豬萬4都無
關你撚事咩其實,如果人地真係無左份工你過唔過意得去啊。一睇樓豬萬4都無

睇人仆街係香港人本性
捱幾年40~50k穩袋

應該係話頂到3年

嗰度已經贏咗成百萬
計埋福利做警察贏幾條

平均計,big 4 人工就一定屌打 黑警。
但個種堅持同信念,係要好大。
你捱到,固然係好。捱唔到。亦無謂迫自己。儘早轉行,搵到自己既小天地更重要。
不嬲起薪低
但之後嗰2/3年就真係嘭嘭聲

死撚咗係地下個種嘭嘭聲

3年加100%,你係邊度搵?

佢地條path係兩登講過幾萬次啦
我係話會做到死撚咗啫

老實講,後生捱三四年又有乜所謂,公司比錢你讀書考試,仲要一年入面有三四個月slack season,我都唔明點解AUDIT啲人會呻辛苦

個人唔鍾意
所以當年grad都無考慮

唔請你就話冇考慮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞