(附男神圖)乜而家做big4先係得$14,500人工?

526 回覆
78 Like 172 Dislike

其實big4最大用處係比non business grad洗底。囉個CPA,再去corporate finance搵真銀。您係醒目既,呢條路一定比您做inspector多,但係唔系人人啱行。

Agree。我覺得advisory d同事唔考CPA其實好蝕

點都唔夠考CFA戇居。如果你做Corp finance,有CPA系definite advantage。

cfa 有心考曬3個嘅人 我覺得勁過cpa喎

Corp fin 真心唔洗咩CPA , CFA

利申: 現職 boutique IBD

交流吓阿,呢排有咩deal做呀

交流下點入行

唔計基本學歷要求,想入行可以考慮入啤殼firm 頂爛市,有翻一定track records(同$) 就讀翻個tier 1 MBA, 入中資or 外資

Big 4 過左幾年既,都係keep 住做reporting accountant 吧 la

其實big4最大用處係比non business grad洗底。囉個CPA,再去corporate finance搵真銀。您係醒目既,呢條路一定比您做inspector多,但係唔系人人啱行。

Agree。我覺得advisory d同事唔考CPA其實好蝕

點都唔夠考CFA戇居。如果你做Corp finance,有CPA系definite advantage。

交流下點入行

唔計基本學歷要求,想入行可以考慮入啤殼firm 頂爛市,有翻一定track records(同$) 就讀翻個tier 1 MBA, 入中資or 外資

Big 4 過左幾年既,都係keep 住做reporting accountant 吧 la

或者投胎去做官二代。

唔自爆咩industry , 不過630打後都做左幾單 3.7 deals , 都係吹下水禁上下

咁你利害d,我呢排搞下d dual listing,東南亞嘢。有無睇takeover panel 有關TVB decision?覺得TVB JR 有無機?

做野啫冇話利唔利害,其他就 no comment

唔自爆咩industry , 不過630打後都做左幾單 3.7 deals , 都係吹下水禁上下

咁你利害d,我呢排搞下d dual listing,東南亞嘢。有無睇takeover panel 有關TVB decision?覺得TVB JR 有無機?

做野啫冇話利唔利害,其他就 no comment

有機會再交流吓,識多個行家無壞阿。我telegram系我username。有咩按股借錢,殼,搵pre IPO騎呢deal可以試下碰碰。
似係你犯法喎
侵犯私隱

周街除衫裸跑
你犯法定我侵犯你私隱?
人工加好快
識人做左六年就70k
上面果班逼科友係咁講話做5年人工50k
又唔見你地講下有幾多人一年都頂唔順就走左

講真如果ibank analyst/大bank mt/政府AO TA請你你唔即刻扑去做
唔好講到做到逼科就好威威
全世界都葡萄你份工咁

Ibank fg都50k啦
唔咁離地
三大grad揀銀行mt fg都2x k
重唔使捱到隻狗咁先上到30k up

人地advisory 啊

唔撚洗ot咁多架
遲極都係9點
難入程度同mt差唔多
隨時仲難
所以真係幾威威

果堆ibank, AO係最top嘅人先做到,咁樣比較有咩意義?
冇人話big4好神,但係上面班人吹撚到做警犬都好過big4
好多工好過big4,但係big4高人工都係事實,比上不足 比下有餘囉

閱讀理解有問題?冇人講過big4好過ibank ao,事實係大把big4人都恨去ibank
不嬲都係笑緊上面個班酸到上撚晒腦話做警犬仲好個班
Dtt Financial Crime under Advisory 做d乜?使唔使CPA?

講真如果ibank analyst/大bank mt/政府AO TA請你你唔即刻扑去做
全世界都葡萄你份工咁

唔咁離地

唔撚洗ot咁多架
遲極都係9點
難入程度同mt差唔多
隨時仲難
所以真係幾威威

果堆ibank, AO係最top嘅人先做到,咁樣比較有咩意義?
好多工好過big4,但係big4高人工都係事實,比上不足 比下有餘囉

講人工
警犬督察5年正常會升到sip 70k人工
已經跑嬴逼科
講意義
而家既警犬真係無乜
不過唔見做逼科對呢個社會好有貢獻
咁點解唔簡份高人工d又有worklife balance d既

同埋唔好再講話咩督察好難考
其實force都好缺人用

個個仆住入係因為入到去無論你係龍係蟲,只要考到個cpa加big4名出黎點到搵到食,勁嘅前途無可限量,廢嘅出返黎點都有3-4萬一個月

全世界都葡萄你份工咁

唔咁離地

唔撚洗ot咁多架
遲極都係9點
難入程度同mt差唔多
隨時仲難
所以真係幾威威

講人工
警犬督察5年正常會升到sip 70k人工
已經跑嬴逼科
講意義
而家既警犬真係無乜
不過唔見做逼科對呢個社會好有貢獻
咁點解唔簡份高人工d又有worklife balance d既

同埋唔好再講話咩督察好難考
其實force都好缺人用

個個仆住入係因為入到去無論你係龍係蟲,只要考到個cpa加big4名出黎點到搵到食,勁嘅前途無可限量,廢嘅出返黎點都有3-4萬一個月

我眼見,好少好少撈得差。
做乜放人地個樣呢,人地剛剛先找到工,比你搞一搞,份工很容易冇硬。

勁唔勁我唔理喇,最緊要係搵到錢。CPA可以簽名,CFA有乜用?印卡片?

圍內知係難考好多 同埋cpa太多人啦

咁講,我請junior,一定一定要CPA from big4。因爲一個人係big4 survive 4-5年系衰極有限,就算蠢,最少肯學肯做。

d master of finance + cfa..... 奶太多嘢啦,d knowledge唔solid,盤數似識非識,係到吹左吹右,最慘係cpa習慣睇standard,睇insight,睇前人working,有好好既mindset系先research再問嘢,另一方面啲人我真系激撚到唔想講。

巴打可唔可以講多d
小弟年半audit experience
岩岩q左 宜家big 4做緊m&a advisory
條team 有transaction service, cor fin, valuation
邊條條stream 第日入cor fin firm會易d?
小弟宜家做緊m&a due d 岩岩pass 左cfa level 2
今日就地鐵睇合約, 點知第時會唔會係地鐵開MACBOOK做野

係地鐵即場核數

頂 笑咗 大顯身手咁話囉

交流下點入行

轉出commercial 做FC,pre IPO firm CFO都得嘅

勁唔勁我唔理喇,最緊要係搵到錢。CPA可以簽名,CFA有乜用?印卡片?

咁講,我請junior,一定一定要CPA from big4。因爲一個人係big4 survive 4-5年系衰極有限,就算蠢,最少肯學肯做。

d master of finance + cfa..... 奶太多嘢啦,d knowledge唔solid,盤數似識非識,係到吹左吹右,最慘係cpa習慣睇standard,睇insight,睇前人working,有好好既mindset系先research再問嘢,另一方面啲人我真系激撚到唔想講。

巴打可唔可以講多d
條team 有transaction service, cor fin, valuation
小弟宜家做緊m&a due d 岩岩pass 左cfa level 2

CF嘅就留係TS啦。

Big4出黎有cpa 三四年經驗都要跟你做junior
你李嘉誠

咁big4出黎,有3,4年工作經驗,系ibd頂多associate/manager/avp, 系我junior喎

巴打一年total comp有冇2球?

咁同CFA難有咩關係。
你audit過咩industry嘅公司,同埋做過咩IPO已經可以好唔同

唔係個個做到fs或者咁"好彩" 有得做IPO firm 又想stand out入左finance related firm咪靠cfa/frm

其實一試就知。

“您話對Corp fin有興趣,咁邊本蕉股書您近期有睇個一次阿?可唔可以講下佢既業務?”

我諗嗰位巴打嘅意思係,如果個個嘅經驗都係一樣咁好難先有機會面試

咁其實係介紹最重要。您做嘢醒,您senior記得,佢要揾人,您咪有機囉。我成日都叫人介紹d big4人黎見工。

人地肯唔肯介紹你,就睇下你自己啦

同意。d時間用黎networking 同做好d野仲有用過黎溫乜CFA/FRM

我前manager 轉左去間專做ipo consultant
一年已經出左3次special bonus ,

土炮advisor?

巴打可唔可以講多d

CF嘅就留係TS啦。

巴打解釋下可以麻
我見batchmate個個狗衝cor fin team
唔想做ts
多謝巴打解答先

巴打可唔可以講多d

CF嘅就留係TS啦。

巴打解釋下可以麻
唔想做ts
多謝巴打解答先

CF team係香港跟本冇deal 一係番大陸,但又唔到你番。
TS做嘅野同IBD都work得close

巴打可唔可以講多d

CF嘅就留係TS啦。

巴打解釋下可以麻
唔想做ts
多謝巴打解答先

CF team係香港跟本冇deal 一係番大陸,但又唔到你番。
TS做嘅野同IBD都work得close

Seems like you're TS babies
人滿為患喇努力做野吧!

咁同CFA難有咩關係。
你audit過咩industry嘅公司,同埋做過咩IPO已經可以好唔同

唔係個個做到fs或者咁"好彩" 有得做IPO firm 又想stand out入左finance related firm咪靠cfa/frm

其實一試就知。

“您話對Corp fin有興趣,咁邊本蕉股書您近期有睇個一次阿?可唔可以講下佢既業務?”

我諗嗰位巴打嘅意思係,如果個個嘅經驗都係一樣咁好難先有機會面試

咁其實係介紹最重要。您做嘢醒,您senior記得,佢要揾人,您咪有機囉。我成日都叫人介紹d big4人黎見工。

同意。d時間用黎networking 同做好d野仲有用過黎溫乜CFA/FRM

我前manager 轉左去間專做ipo consultant

土炮advisor?

六號牌定係執數公司阿

Big4出黎有cpa 三四年經驗都要跟你做junior
你李嘉誠

咁big4出黎,有3,4年工作經驗,系ibd頂多associate/manager/avp, 系我junior喎

巴打一年total comp有冇2球?

唔好提。。。哩間公司B唔好,出去升一格應該有

咁同CFA難有咩關係。

其實一試就知。

土炮advisor?

六號牌定係執數公司阿

執數公司 唔係做sponsor
不停咁接 construction company, 之後不停挖big4 舊同事 坐入去做pre ipo 上到就真係一家便宜兩家著 已經有幾個 manager grade 因為咁做緊 gem 仔 CFO/FC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞