(附男神圖)乜而家做big4先係得$14,500人工?

526 回覆
78 Like 172 Dislike
講真 人地睇自己份約關你地咩事 咁撚樣都要影鳩人 毒撚真係好得人驚

連登全部IVE臭柒動物台毒撚
見到有位入D勝利組仲唔起勢上咩
不嬲起薪低
但之後嗰2/3年就真係嘭嘭聲

死撚咗係地下個種嘭嘭聲

3年加100%,你係邊度搵?

佢地條path係兩登講過幾萬次啦
我係話會做到死撚咗啫

老實講,後生捱三四年又有乜所謂,公司比錢你讀書考試,仲要一年入面有三四個月slack season,我都唔明點解AUDIT啲人會呻辛苦

有無試過番足7日
日日番工收工唔係同一日既生活

梗係試過
朝10晚3一個月都試過,咁又點?講出來會威啲,大說服力啲?老老豆豆,我見夜晚audit team d人得閒都係吹下水,好少由朝做到晚無停手喎

Advisory多project果陣都係做到仆街
如果non-fs big4第二年想轉ibank back office有冇可能?
有d咩位係可以一試架?
但求人工過20k就得
想過返d正常生活

邊間+咩bg
做緊ib bank office
如果non-fs big4第二年想轉ibank back office有冇可能?
有d咩位係可以一試架?
但求人工過20k就得
想過返d正常生活

邊間+咩bg
做緊ib back office
有d咩位係可以一試架?
但求人工過20k就得
想過返d正常生活

邊間+咩bg

唔講邊間啦
讀三大accounting
ib back office有咩位可以做?
好似好多都要有banking experience
有d咩位係可以一試架?
但求人工過20k就得
想過返d正常生活

邊間+咩bg

唔講邊間啦

product control ?
有d咩位係可以一試架?
但求人工過20k就得
想過返d正常生活

邊間+咩bg

唔講邊間啦

product control ?

見到有間請緊
不過六個月contract
其實六個月contract既ib工做唔做得過?
上面果班逼科友係咁講話做5年人工50k
又唔見你地講下有幾多人一年都頂唔順就走左

講真如果ibank analyst/大bank mt/政府AO TA請你你唔即刻扑去做
唔好講到做到逼科就好威威
全世界都葡萄你份工咁

Ibank fg都50k啦
唔咁離地
三大grad揀銀行mt fg都2x k
重唔使捱到隻狗咁先上到30k up

人地advisory 啊

唔撚洗ot咁多架
遲極都係9點
難入程度同mt差唔多
隨時仲難
所以真係幾威威

弊在呢度有班audit狗打晒飛機咁又笑人入唔到呢

你不如講下邊句係打飛機
好老實
Big4 年年請咁多人
你話一年淨係走幾個真係唔信

Asso year 1先走咁少
一拎到牌就好多人走
Big 4人工其實已大大貶值
2006年非新入職既各grade人工同而家差唔多咋
Big 4人工其實已大大貶值
2006年非新入職既各grade人工同而家差唔多咋

十年前SM都出7、8皮?
好老實
Big4 年年請咁多人

一拎到牌就好多人走

走唔走根本唔係重點
走左後嘅出路先係重點
有能力入big4 不如入政府
冇壓力 準時 穩穩定定

ACO冇得輸
好老實
Big4 年年請咁多人

一拎到牌就好多人走

走唔走根本唔係重點
走左後嘅出路先係重點

唔搵到好過而家嘅都唔走啦咁。unless真係勁wok

果堆ibank, AO係最top嘅人先做到,咁樣比較有咩意義?
冇人話big4好神,但係上面班人吹撚到做警犬都好過big4
好多工好過big4,但係big4高人工都係事實,比上不足 比下有餘囉

督察撚係精英咩

督察重有得升職
高級督察7皮幾加housing 萬令蚊。

要做政府走狗,不了
同埋講緊hku一個program一年可能得一個先做到督察,big4係一車車人入到

咪玩啦老哥一個 program 一個,笑死人咩
而且唔計警犬,做入境都舒服過 big4

點解一車車咁入?咪同警犬點解日日都請人一樣,份工閪

講緊督察喎,起薪4皮同AO同價添,雖然唔想承認,但係督察真係好撚多人爭
散仔就長期缺人
EO IO係好過big4,我都冇否認

其實正常大學生英文ok
肯去操下肯去溫下書要考到督察唔係難事
最難果關應該係vetting

好老實
Big4 年年請咁多人

一拎到牌就好多人走

走唔走根本唔係重點
走左後嘅出路先係重點

唔搵到好過而家嘅都唔走啦咁。unless真係勁wok

其實非bba/ acct grad 點解要入

對art/social science黎講捱幾年有三四皮仲想點
你估真係人人都考到ao/eo/督察咩
依家大學生周街都係,大把人grad左做文員仔,n年都唔過兩皮嘅大有人在
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞