(附男神圖)乜而家做big4先係得$14,500人工?

526 回覆
78 Like 172 Dislike

咁同CFA難有咩關係。
你audit過咩industry嘅公司,同埋做過咩IPO已經可以好唔同

唔係個個做到fs或者咁"好彩" 有得做IPO firm 又想stand out入左finance related firm咪靠cfa/frm

其實一試就知。

“您話對Corp fin有興趣,咁邊本蕉股書您近期有睇個一次阿?可唔可以講下佢既業務?”

我諗嗰位巴打嘅意思係,如果個個嘅經驗都係一樣咁好難先有機會面試

咁其實係介紹最重要。您做嘢醒,您senior記得,佢要揾人,您咪有機囉。我成日都叫人介紹d big4人黎見工。

人地肯唔肯介紹你,就睇下你自己啦

同意。d時間用黎networking 同做好d野仲有用過黎溫乜CFA/FRM

我前manager 轉左去間專做ipo consultant
一年已經出左3次special bonus ,

土炮advisor?

六號牌定係執數公司阿

執數公司 唔係做sponsor
不停咁接 construction company, 之後不停挖big4 舊同事 坐入去做pre ipo 上到就真係一家便宜兩家著 已經有幾個 manager grade 因為咁做緊 gem 仔 CFO/FC

我都識幾間呢d,good business model, pre screening for sponsor.

咁同CFA難有咩關係。
你audit過咩industry嘅公司,同埋做過咩IPO已經可以好唔同

唔係個個做到fs或者咁"好彩" 有得做IPO firm 又想stand out入左finance related firm咪靠cfa/frm

其實一試就知。

“您話對Corp fin有興趣,咁邊本蕉股書您近期有睇個一次阿?可唔可以講下佢既業務?”

我諗嗰位巴打嘅意思係,如果個個嘅經驗都係一樣咁好難先有機會面試

咁其實係介紹最重要。您做嘢醒,您senior記得,佢要揾人,您咪有機囉。我成日都叫人介紹d big4人黎見工。

人地肯唔肯介紹你,就睇下你自己啦

同意。d時間用黎networking 同做好d野仲有用過黎溫乜CFA/FRM

我前manager 轉左去間專做ipo consultant

土炮advisor?

六號牌定係執數公司阿

不停咁接 construction company, 之後不停挖big4 舊同事 坐入去做pre ipo 上到就真係一家便宜兩家著 已經有幾個 manager grade 因為咁做緊 gem 仔 CFO/FC

我都識幾間呢d,good business model, pre screening for sponsor.

係呀, 佢個老闆係犀利既, 不停都搵到客, 而D 前manager 都話做 construction D老闆一般都比較豪爽,又唔理數, 所以係入面都做得好爽

圍內知係難考好多 同埋cpa太多人啦

咁講,我請junior,一定一定要CPA from big4。因爲一個人係big4 survive 4-5年系衰極有限,就算蠢,最少肯學肯做。

d master of finance + cfa..... 奶太多嘢啦,d knowledge唔solid,盤數似識非識,係到吹左吹右,最慘係cpa習慣睇standard,睇insight,睇前人working,有好好既mindset系先research再問嘢,另一方面啲人我真系激撚到唔想講。

巴打可唔可以講多d
小弟年半audit experience
岩岩q左 宜家big 4做緊m&a advisory
條team 有transaction service, cor fin, valuation
邊條條stream 第日入cor fin firm會易d?
小弟宜家做緊m&a due d 岩岩pass 左cfa level 2

CF嘅就留係TS啦。

巴打解釋下可以麻
我見batchmate個個狗衝cor fin team
唔想做ts
多謝巴打解答先

CF team係香港跟本冇deal 一係番大陸,但又唔到你番。
TS做嘅野同IBD都work得close

Seems like you're TS babies
人滿為患喇努力做野吧!

唔該巴打 咁我應唔應該考埋個cfa level3
宜家考左兩張唔爹唔吊

圍內知係難考好多 同埋cpa太多人啦

咁講,我請junior,一定一定要CPA from big4。因爲一個人係big4 survive 4-5年系衰極有限,就算蠢,最少肯學肯做。

d master of finance + cfa..... 奶太多嘢啦,d knowledge唔solid,盤數似識非識,係到吹左吹右,最慘係cpa習慣睇standard,睇insight,睇前人working,有好好既mindset系先research再問嘢,另一方面啲人我真系激撚到唔想講。

巴打可唔可以講多d
小弟年半audit experience
岩岩q左 宜家big 4做緊m&a advisory
條team 有transaction service, cor fin, valuation
邊條條stream 第日入cor fin firm會易d?
小弟宜家做緊m&a due d 岩岩pass 左cfa level 2

CF嘅就留係TS啦。

巴打解釋下可以麻
我見batchmate個個狗衝cor fin team
唔想做ts
多謝巴打解答先

CF team係香港跟本冇deal 一係番大陸,但又唔到你番。
TS做嘅野同IBD都work得close

Seems like you're TS babies
人滿為患喇努力做野吧!

唔該巴打 咁我應唔應該考埋個cfa level3
宜家考左兩張唔爹唔吊

到呢一步,考啦。
五年前我有offer 都好似係依個價
上面果班逼科友係咁講話做5年人工50k
又唔見你地講下有幾多人一年都頂唔順就走左

講真如果ibank analyst/大bank mt/政府AO TA請你你唔即刻扑去做
唔好講到做到逼科就好威威
全世界都葡萄你份工咁

Ibank fg都50k啦
唔咁離地
三大grad揀銀行mt fg都2x k
重唔使捱到隻狗咁先上到30k up

人地advisory 啊

唔撚洗ot咁多架
遲極都係9點
難入程度同mt差唔多
隨時仲難
所以真係幾威威

果堆ibank, AO係最top嘅人先做到,咁樣比較有咩意義?
冇人話big4好神,但係上面班人吹撚到做警犬都好過big4
好多工好過big4,但係big4高人工都係事實,比上不足 比下有餘囉

講人工
警犬督察5年正常會升到sip 70k人工
已經跑嬴逼科
講意義
而家既警犬真係無乜
不過唔見做逼科對呢個社會好有貢獻
咁點解唔簡份高人工d又有worklife balance d既

同埋唔好再講話咩督察好難考
其實force都好缺人用

唔係個個都鍾意紀律部隊, 如果連big 4開下夜都捱唔到, 唔見得做到紀律部隊囉
變左big4打飛機post
唔好被佢啲同事騎劫去討論行業問題ok?

我同好多巴打仲想食花生
樓上有巴打用督察狙擊big4 但係其實督察個intake同big4無得比喎
我都知督察好 但係入到先得咖

督察有幾難呀

其實係

我同屆有 d 同學英文衰過我都考到
仲要一年請幾次人,你同我講難

我都有你呢個情況
一係咁講 難係難在佢in好多人 而你唔知佢睇重啲咩 我自己都識少少人做左督察但係身邊強過佢地既candidates有極多 大家都唔明點解係請左個個人

一份唔係齋鬥能力既工,我好難稱之為一位難考到既工

幾萬人爭幾十個位既工 唔係叫難入就叫唔知點入
又ibank 又corp fin😂😂
一年請幾多個big4人 佔幾多%🤡

BB當然細基機喇,中資都幾common。識個同事做咗一年已經跳走咗

土炮advisor?

六號牌定係執數公司阿

係呀, 佢個老闆係犀利既, 不停都搵到客, 而D 前manager 都話做 construction D老闆一般都比較豪爽,又唔理數, 所以係入面都做得好爽

執數公司點收費?

BB當然細基機喇,中資都幾common。識個同事做咗一年已經跳走咗

只限fs

只限fs

No he's not from FS

只限fs

冇乜聽過FS人跳走,多數走唔到FO role。

只限fs

其實無限FS喎
不嬲起薪低
但之後嗰2/3年就真係嘭嘭聲

死撚咗係地下個種嘭嘭聲

3年加100%,你係邊度搵?

佢地條path係兩登講過幾萬次啦
我係話會做到死撚咗啫

老實講,後生捱三四年又有乜所謂,公司比錢你讀書考試,仲要一年入面有三四個月slack season,我都唔明點解AUDIT啲人會呻辛苦

有無試過番足7日
日日番工收工唔係同一日既生活

有無試過願望係响同一日放工
不嬲起薪低
但之後嗰2/3年就真係嘭嘭聲

死撚咗係地下個種嘭嘭聲

3年加100%,你係邊度搵?

佢地條path係兩登講過幾萬次啦
我係話會做到死撚咗啫

老實講,後生捱三四年又有乜所謂,公司比錢你讀書考試,仲要一年入面有三四個月slack season,我都唔明點解AUDIT啲人會呻辛苦

有無試過番足7日
日日番工收工唔係同一日既生活

收工同番工係同一日

只限fs

其實無限FS喎

You mean 沒有限制是否FS?
定係有無限咁多嘅FS人跳走?
唔好被佢啲同事騎劫去討論行業問題ok?

我同好多巴打仲想食花生

有咩花生食?
DTT: WFC
Candidate: WFC

只限fs

其實無限FS喎

You mean 沒有限制是否FS?
定係有無限咁多嘅FS人跳走?

無話一定係FS人先可以轉,所有department也可
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞