港台最廢DJ(44) 有音樂無快樂

1000 回覆
2 Like 2 Dislike
我都覺得個男仔講嘢幾舒服
不過可能人各有志,陳返去戲劇世界都未定
好耐無聽過男人報交通消息

點解中間斷咗一個星期
個排做區議會論壇 9點打後無哂節目
無聽個論壇應該做唔足3小時, 咁剩餘既時間播乜?

馬同學撐齊 鼠王芬個 西九新動力, 以及禮義廉
佢之前先請過柯創盛上節目,不意外呀
嗰陣開港台,唔知以為夜晚新開咗個政論節目
介紹書籍 竟然可以推介咩習近平講話
痴撚線
我記得播足
有無咁多野講
150 多左幾個新人
[突發]香港娜美琴日最後一日主持RTHK第二台節目「當150遇上170」
https://lih.kg/3561176
都幾癲,估唔到人有開PO
早兩日喺港台 canteen同fd食飯

一個食薑蔥雞
一個食蒸魚
一個食鴨腿湯飯
人均消費$70

同場見到馬小強以五十路中坑嚟講佢唔算肥 都幾高
阿Mo積極接受康復治療
李父:佢講嘢流利清晰 飲食都同我哋一樣
謂阿Mo每見So Ching探望「笑得好甜」
院方不欲外人來訪
增設復康器材 供有需要病人使用

因 #MIRROR 演唱會意外受傷的舞者 #李啟言(#阿Mo),其父 #李盛林 聖誕前夕接受港台節目《#舊日的足跡》#車淑梅 訪問,談到兒子的康復進度,李父謂阿Mo如今說話和進食已無問題,「佢講嘢流利清晰,飲食都同我哋一樣,但因為胸肌未好番,要小心進食,怕嗆親會咳,所以唔食得佢最鍾意嘅麻辣。」

李父謂阿Mo頸椎神經仍有水腫和神經疤痕,阻礙神經傳遞,醫生專家仍未有針對方案。

經過一年復康治療,阿Mo受傷的第四節頸椎神經沒有萎縮跡象,還跟上節的頸椎神經一樣粗壯。李父表示「只欠東風」,稱一旦能夠傳達神經訊號,兒子就能活動起來。

【舞蹈者的鬥心鬥志】
節目中,李父又引述醫療人員稱,從未見過像阿Mo這樣的進展,又指醫院特別訂購許多復康儀器,若用在阿Mo身上奏效,就能開放給其他有需要的病人使用。

「而家阿Mo每日都喺中大醫院接受連串康復治療,朝十晚六,中間有 兩小時休息。佢經常咬實牙關鍛煉,即使治療師要佢休息,佢都會要求做多陣,相信呢個就係舞蹈者嘅鬥心同鬥志。」

「佢好開心每星期有兩次沖涼同洗頭,不過因為佢四肢郁唔到,每次清潔都好大陣仗,要三位護士幫忙。」

【稱兒子每次見So Ching都甜笑】
談到阿Mo留院的心情,李父表示兒子一向較含蓄,只會微笑表達開心,「但當女朋友(So Ching)嚟探佢,佢嘅笑容就唔同咗,笑得好甜。So Ching成日嚟探佢,每次至少逗留幾個鐘,一個禮拜至少嚟六日,逢星期日仲全日留喺醫院陪佢。」家人也很「識做」,「我哋會協調,如果佢喺度,我哋就會離開一陣。」

李父坦言,最初不大認識So Ching,兒子的意外令彼此增加了解,又說:「我哋唔會畀佢哋壓力。佢哋之間如何相互扶持同體諒,都係由佢哋自己嚟決定。」

【院方不希望外人來訪 李澤楷未再探望】
節目中,主持人亦有問及 #李澤楷 有否再來探望阿Mo,李父說院方不希望外人來探訪,因為擔心阿Mo會感染COVID或感冒菌;若患上肺炎,情況將非常棘手,甚至前功盡廢。「李先生冇再嚟,我知道佢應該會從旁留意住。」

【兒子身體四肢比不做運動的人更健康】
兒子出事後,李父為了鼓勵他,也將自己頭髮剃光,向兒子承諾謂待他健康好轉才留長髮。去年聖誕,李父接受節目訪問時頭髮只有3毫米長,如今已留長到15毫米。

李父說阿Mo仍然蓄短髮,較易護理,又說:「我嘅聖誕願望係醫療專家能夠搵到前行嘅路,而家佢哋能掌握嘅係先將阿Mo訓練成一個健康嘅人。而家阿Mo嘅身體四肢,比一個唔做運動嘅人仲要健康,所以我一直強調:只欠東風…」

#娛壹
莉莉菇仲正過佢
好悶現在個節目

00:00-01:00
今日係交通消息 minnie 大喜之日

恭喜哂
新郎唱 感激我遇見
係咪同五台樂仔?
你喺現場?
睇新娘ig
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞