(英國終於做野) FCDO聲明:向中國駐香港大使外交照會 (有關香港)

373 回覆
305 Like 19 Dislike
英國係一個守國際條約既國家, 一個有信用既國家.
做事之前, 會先討價還價一番, 即係先禮後兵.
要平權, 今次呢個外交通牒係例行公事, 必須要做.
假如中方唔收返國安法, 唔恢復中英聯合聲明中承諾付予港人既權利,
咁英國為BNO平權就出師有名. 英國做事, 唔會好似某個國家咁戰狼,
咁多疏漏, 亦唔似某嗰國家唔守信用唔講口齒.
請問唔訓覺點發夢
BNO一早有平權壓力啦.
對英國政府而言, BC好處理過其他國籍好多.
打伊拉克個陣唔有先禮後兵?

咁要等幾多年?十年,一百年?
原來只要佢冇挑釁你,但係佢刻意醜化台灣民進黨係共產黨呢啲行為你都默許

雙重標準嘅極致
再唔掂有得走都要走㗎
中共收買滲透咁耐你估流咩 一堆西方國家上晒中共當
搞到成個東南亞出事,終於燒到自己痛醒左

歷史上中國出事前都係一個樣
再望下香港情況,
之前八國聯軍搞出個珍妃井
真係有做野(真係有的話)
搞個天安門事件香港版唔出奇㗎

另外 睇返之前
既然有叫人衝自己鬆
應該有叫人留自己走
班禍害點解咁放負 心照啦
中國駐香港大使? 即係咩特派員公署 aka 堅尼地道42號?
因為香港本身係支那既一部份, 佢地係無大使響香港,
同埋出信去駐香港分部, 而唔係直接搵北京去反對,
即係事件都仲未升級到外交風波, 可能都只係明面上表達下反對,
唔做好似縮頭龜, 但做又係無影響力咁囉,
加速延長bno同加速收費
你食屎啦支那五毛狗秋意龍
俄烏po spread完黃俄propaganda敗走就出公海老屈人

等下次GE
保守黨收皮
工黨/lib dem做coalition
咁就係時候平權la

今時今日just stop oil嗰班都可以搶到narrative
BNO平權就可以變成一個政治正確嘅問題

act of parliament = those who hold BNOs/were born to BNO parents get BC (unconditional)
咁通牒要幾耐?俾個時間黎
係唔係過咗中共仲唔收返國安法。英國又唔打就證明你係一條性幻想白痴仔,答我
總算上左熱門

秋意龍同笨大兩位功不可沒
感謝兩位幫手推POST
希望第二朝起身既長官唔好炒佢地魷魚
英文係FCDO statement: démarche of Chinese Ambassador on Hong Kong
英國係西方民主國家第一個同中華民國斷交承認中華人民共和國嘅國家添

國與國之間只會因為利益而合作或者對立,從來唔會為咗單純嘅正義

英國出手對付共匪係一件好事但係過度樂觀當打勝仗就太天真
呢個真係難講, 工黨似乎唔想執政.
你睇保守黨搞Brexit柒左咁耐, 工黨真係無乜出黎隊佢地.
萬丈高樓從地起, 至少英國肯踏出一步.
世界運作唔單純係為正義, 我好明白.
不過香港人確實係得益者, 確保呢一點已經足夠.
英國有信用但同個匪建交
收返香港需要出師有名
但出賣香港俾中共唔係還俾民國個陣又唔見有名
講幾句廢話叫第一步,咁中共打台灣都行咗好多步啦
我冇反對英國出手喎

你有冇搞錯咗呢

如果我反對英國搞句中國同共產黨我仲會同你班撚樣鬧交用推文???

我單純抹黑你,唔想人知呢單嘢我用不推文啦戇鳩仔
你仲咩開你樓上條5毛支那賤種波?佢好老尷㗎嘛

大把人block咗佢啦
傻柒,我所有回應都用推文而唔係不推文就知道我由頭到尾都係想呢單嘢上熱門

不過順便屌鳩你鼓勵香港人鬥香港人啫

你鼓勵香港人同大陸人一齊批鬥香港人你冇撚嘢呀
呢樣你無講錯, 英國當年真係將香港當係籌碼,
所以而家要找數, BNO先要平權.
當年設立BNO, 就係預留後手, 防你中國走數.
咁中國走左數, 英國判斷錯誤, 咪要找返BNO條數囉.
英國仆街還仆街, 但殖民地既數佢地係會找.
烏干達找過一次, 毛里裘斯又找過一次,
而家輪到要找香港條數啦.
英國唔夠人口都講得出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞